2012. december 7., péntek

Csokoládés, narancsos vajaskeksz



Egy roppant egyszerűen elkészíthető keksz, nagyon vajas, nagyon omlós. Gyúrás után olyan illata volt a kezemnek, de olyan!

A kekszek csokizása se rémisszen el senkit, igazi nyugiterápia, ahogy az olvadt csokit kvázi temperaként használhatjuk, és egy kis iskolai ecsettel bekenegetjük minden egyes darab alját.

Sokat dob az egyébként is isteni kekszen, ne hagyjátok ki :-)




Csokoládés, narancsos vajaskeksz


Hozzávalók kb. 40-50 darabhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg (barna) cukor
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • csipet só
  • 10 dkg étcsokoládé



A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A lisztet és a vajat késes betétű robotgéppel morzsásra pörgetjük (ennek hiányában reszeljük le a hideg vajat), hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, csipet sót, majd a finomra vágott kandírozott narancshéjat is. Könnyű kézzel összegyúrjuk, egy viszonylag puha, de formázható tésztát kapunk.

A tésztából kisebb diónyi gombócokat formálunk két tenyerünk között, majd tepsire ültetjük őket, egymástól viszonylagos távolságra. Se kikenés, se sütőpapír nem szükséges.

A gombócok tetejét egy villával lapítsuk le, és süssük 8-12 percig. Sütőfüggő, akkor jó, ha a széle aranyszínűre pirult.

Rácsra téve kihűtjük.

A csokoládét összetörjük, gőz fölött felolvasztjuk, majd egy kis ecset segítségével bekenegetjük a kekszek sima talpát. Csokis felükkel felfelé sütőpapírra rakosgatjuk, és hagyjuk teljesen megdermedni.

Fémdobozban tároljuk, kínáljuk tízóraira, uzsonnára, de amondó vagyok, hogy gasztroajándékba is kitűnő!





Rachel Allen receptje átdolgozva.



12 megjegyzés:

  1. Pont jókor posztoltad ki ezt a receptet, ugyanis karácsonyra mindenképpen kekszeket szeretnék sütni, amolyan gasztro-ajándékként...Bár nem tudom, hogy a lisztet hogyn kell lereszelni, de megpróbálom...:))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítottam, miszerint elfeledtem a vajat :-) Kösziköszi :-)

      Törlés
  2. MMMMM, a vajas keksz nagy kedvencünk, narancslekvárral a legjobb összeragasztani. De így narancshéjjal is nagyon pazar lehet. Főleg csokizva! Még fenségesebb! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper volt a kandírozott narancshéjjal! De lehet fokozni, most hogy így mondod :-D

      Törlés
  3. Nekem pont ilyen csészém volt gyerekkoromban, lapos- és mélytányér is volt hozzá! Nagyon meglepődtem, amikor felismertem, mert már rég az emlékeim mélyére került és most újra előjött. Tudom, hogy ez nem a kekszre való reagálás, de ez most ütős volt számomra. "Egy rendszeres olvasód"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)

      Ennek van valahol egy nagyobb "testvére", inkább teásbögre, mint ilyen kis csésze :-) Csak az volt, tányér nem, és igen-igen, abszolút a gyerekkort idézi nekem is!

      S köszönöm, hogy olvasol :-)

      Törlés
  4. Szeretem! :) Narancsos, csokis, jöhet! :)

    VálaszTörlés
  5. A csokit nem hagynám ki semmiképpen, csodás lehet a naranccsal:) Annyi mindent beterveztem, de azért ezt még megsütöm:)Kellemes ünnepre hangolódást kívánok neked Viki:)

    VálaszTörlés
  6. Éppen most kandíroztam narancshéjat, ezt ki kell próbálnom, nagyon fincsi lehet!:-)

    VálaszTörlés
  7. Imádom a vajas kekszeket!!! :P

    VálaszTörlés
  8. Elkészítettem a kekszedet egy adagban. Bár ne tettem volna :(
    Inkább ugrottam volna neki mindjárt 3 adaggal :D
    Úgy elkopott a dobozból mintha soha bele se tettem volna.
    A párom szerint tiszta olyan,mint a vaniliás karika.Nem volt itthon épp narancshéj,így citromhéj került bele. Isteni volt. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon-nagyon örülök a sikerének :-))))))))))

      Fülig ér a szám :-) Köszönöm :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.