A 4.!
Köszönöm Nektek az újabb gyertyát :-)
S ha már születésnap, természetesen ahhoz torta is dukál! Ez a sütemény pedig egyszerűen mennyei finom: vajas piskótalap között lágy almakrém, a tetején pedig narancsos-fahéjas-csokoládés tejszínkorona.
Nagyon egyszerű elkészíteni, és garantáltan mindenkit levesz majd a lábáról :-)
Fahéjas-narancsos almatorta
Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg (por)cukor
- 2 tojás
- 1/2 cs. sütőpor
- késhegynyi őrölt fahéj
- csipet só
- 10 dkg liszt
Az almaréteghez:
- 60 dkg alma
- 1-2 ek cukor ízlés szerint
- késhegynyi őrölt fahéj
- 2 ek. keményítő
A csokoládés-narancsos réteghez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 tojás
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- 1 cs. Zselatin fix (elhagyható szerintem)
- 3 dl hideg tejszín
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőporos-fahéjas lisztet.
A tésztát elfelezzük, s 2, egyenként kb. 24 cm kört kenünk egy sütőpapírral borított tepsire, s egymás után kisütjük a két tésztakorongot. Ha kihűlt, ráillesztjük a tortaformát, körbevágjuk, hogy pontosan illeszkedjen bele a piskóta.
Az almakrémhez a hámozott almát falatnyi darabokra vágjuk, saját levében megpároljuk. Megszórjuk ízlés szerinti cukorral, őrölt fahéjjal. A keményítőt feloldjuk kb. 1 dl-nyi hideg vízben, a párolt almához adjuk, néhány perc alatt kevergetve pudingszerűvé sűrítjük, majd hűlni hagyjuk.
Az egyik piskótalapot kapcsos tortaformába tesszük, megkenjük a kihűlt almakrémmel, majd befedjük a másik tésztalappal.
A narancsos réteghez gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. Hozzáadjuk a tojást, s nagyon gyorsan, folyamatosan kevergetve, továbbra is gőz fölött tartva néhány perc alatt besűrítjük, de ügyeljünk, nehogy kicsapódjon a tojás!
Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a fahéjat, hűlni hagyjuk, majd hűlést követően hozzáadjuk a Zselatin fix-et.
A tejszínből kemény habot verünk. Egy kis részét összekeverjük a narancsos csokoládéval, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, a maradék tejszínhabot is a csokoládékrémhez keverjük.
Rákenjük az almával töltött tortánk tetejére, majd néhány órára, de még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
Narancsgerezdekkel dekorálva tálaljuk.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. szeptember
A torta mennyei, boldog blogszülinapot és boldog, békés, eredményekben és egészségben gazdag új esztendőt kívánok!
VálaszTörlésÓ, de szép és milyen finom is lehet! Boldog blogszülinapot!:)
VálaszTörlésTovábbi sok boldogat :) nagyon nyami ez a torta !!!
VálaszTörlésA torta szuper, csoki és narancs mindig tökéletes párosítás:) Boldog blogszülinapot kívánok neked, 4 év az már nem semi:) Remélem még sokáig folytatod a blogolást a magad és a mi örömünkre is:)
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot kívánok és további jó blogolást!
VálaszTörlésNagyon szuper tortát készítettél e jeles napra - 4 év blogírás! - ehhez külön gratuláció jár!
Boldog blogszülinapot! Már ilyen rég? Remélem még hosszasan folytatod mindannyiunk örömére! :) Nagyon guszta a torta!
VálaszTörlésBoldog-boldog blogszülinapot, gratulálok sok szeretettel! :) Kívánom, hogy leld örömödet a blog írásában továbbra is és örvendeztess meg minket további jó receptekkel! :) Méltó tortával ünnepeltél! :)
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot kívánok!! 4 év?! Hűűha, remélem, hogy még sok- sok csodás receptet hozol nekünk. :) A torta nagyon guszta!
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot és még soki ilyet! :) Szuper a torta!
VálaszTörlésNagyon boldog blogszülinapot! Nagy öröm a szívemnek, hogy a "gyermek" túlnövi a "tanárt". Nagyon örülök, hogy ilyen szépen gondoztad az ajándékot, és kívánok még sok-sok, akár közös sikert is. Drága Kejány, boldog blogszülinapot és BÚÉK!!
VálaszTörlésAzt el is hiszem! (mármint hogy mindenkit levesz a lábáról ez a torta:)) Nagyon finomságos lehet... :P
VálaszTörlésBoldog 4. blogszülinapot kívánok - ez nagyon szép szám!
...és B.Ú.É.K.! :))
Gratulálok a szülinaphoz is és a tortához is! Nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a magam és a blogom :-) nevében a kedves szavaitokat!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
Én is megsütöttem a tortát egy negyedik szülinap alkalmából, és isteni lett. Viszont így utólag lenne két kérdésem: hány fokon és meddig érdemes sütni a piskótát (180 fokon sütöttem, amíg meg nem pirult), illetve hogy lehet a torta tetejét szépen elegyengetni? Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésPiskótasütés... Ha a teteje már megpirult, általában addigra tökéletesen átsül a piskóta is.
TörlésA krémet én a palacsintaforgató lapáttal szoktam elkenni, széles is, lapos is, vékony is, könnyű vele dolgozni.