2012. december 18., kedd

Aszalt szilvás csirkemájkrém


Számos helyen olvastam már szárnyasmáj és valamilyen aszalt gyümölcs házasításáról, majd májkrémmé turmixolásáról. Csirkemáj, kacsamáj, füge, narancs, mikor mi.

Nálam most egy minimál fűszerezésű, aszalt szilvás, szilvapálinkás verzió készült - istenkirályság lett!

A szilva miatt kicsit édeskés ízű, ezért friss vagy pirított kalácshoz ajánlom inkább, akár az ünnepi asztalra is, mondjuk reggelire. Vagy előételként. Vagy hidegtál részeként. Vagy csak úgy.

Érdemes!



Aszalt szilvás csirkemájkrém

Hozzávalók:


  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg csirkemáj (szív nélkül!)
  • 1-2 ek. szilvapálinka
  • só, bors
  • 5-6 szem puha aszalt szilva



A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd a kacsazsíron puhára pároljuk. 

Rádobjuk az előkészített, falatnyi darabokra vágott csirkemájat, erős tűzön kevergetve átpirítjuk, majd takarék lángon zsírjára sütjük. Ennyi idő elég is, hogy a máj megpuhuljon.

Belekeverjük a szilvapálinkát, 1-2 percig rotyogtatjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel krémesre zúzzuk. Ne féljük sózni:  a kétlábú állatok mája főzés közben is sózható, nem lesz kemény!

Hozzáadjuk az aszalt szilvát, néhány gyors pörgetést adunk még neki a botmixerrel, de maradjanak benne felismerhetőek a szilvadarabok!

Akár langymelegen, akár hűtőhidegen nagyon finom!



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen megkóstolnám most a művedet! Húgomnál ettem már baconbe göngyölt csirkemájat aszalt szilvával megspékelve és nagyon ízlett! Mit ízlett? Gyakorlatilag én vágtam be az egészet! Már szinte szégyelltem magam a falánkságom miatt, de annyira finom volt! Azóta rájöttem, hogy a csirkemáj-bacon-aszalt szilva az egyik gyengém! Szóval recept mentve és hétfőre el lesz készítve:)

    VálaszTörlés
  2. Ez marha jó lehet Viki! A családom nagyon szereti a májat, biztos, hogy egyszer ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Meg kell csinálnom !!!!!!!!!
    Ott pang a fagyasztóban egy jó nagy adag kacsamáj. Ha tényleg kész leszek vele, ez lesz a karácsony fénypontja.
    Hogy miért is pang ott az a kacsamáj? - mert nálunk isten igazából csak én szeretem, a többiek nem, de most elbódítom őket a pálinkával :) :) Kiváncsi leszek vajon megeszik-e ? - Ha nem ! - több marad nekem !

    VálaszTörlés
  4. Elkészítetttttteeeeeeeeeeem ! Most már az isten se mossa le rólam, hogy nem szoktam pálinkát fogyasztani :)
    Isteni finom lett. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.