Ha valami igazán kényeztető, tartalmas fogásra vágytok, és még nem tudjátok, mit főzzetek ebédre, jó szívvel ajánlom az alábbi ételt.
Házias, egyszerű ízek, és csodálatos sűrű szaft, melyet annyira jó kitunkolni a friss, foszlós krumplifánkkal!
A fánk hozzávalóit érdemes megduplázni, mert rettentően eteti magát :-)
Gombás-májas sertésszelet krumplifánkkal
Hozzávalók:
- 50-60 dkg sertéshús (szűzpecsenye, comb, karaj...)
- 5 dkg cukor
- 1 dl víz
- 5 dl paradicsomszósz (nem sűrített paradicsom!)
- 2-3 db babérlevél
- 5-6 szem borókabogyó (opcionális)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg gomba
- 25 dkg csirkemáj
- só, bors
A krumplifánkhoz:
- 30 dkg héjában főtt krumpli
- 1 tojás
- 25-30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- só
- olaj a sütéshez
A húst felszeleteljük, sózzuk-borsozzuk, majd kevés forró olajon kérget sütünk mindkét oldalára.
Egy lábasban takaréklángon kevergetés nélkül karamellé olvasztjuk a cukrot. Felöntjük 1 dl vízzel, majd ha a karamell újra felolvad, hozzáöntjük a paradicsomlevet. Beletesszük az elősütött hússzeleteket, a babérlevelet, a borókabogyót, majd lassú tűzön, lefedve kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
Egy lábasban takaréklángon kevergetés nélkül karamellé olvasztjuk a cukrot. Felöntjük 1 dl vízzel, majd ha a karamell újra felolvad, hozzáöntjük a paradicsomlevet. Beletesszük az elősütött hússzeleteket, a babérlevelet, a borókabogyót, majd lassú tűzön, lefedve kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
Míg a hús puhul, elkészítjük a fánkot. A héjában főtt krumplit összetörjük, sózzuk, hozzáütjük az egész tojást, belemorzsoljuk az élesztőt, majd annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyit felvesz, s már nem ragad a kezünkhöz. Letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk min. 1 órán át.
A raguhoz megtisztítjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát, és a felkockázott csirkemájat is. Kevergetve zsírjára sütjük, míg a keletkezett folyadék el nem párolog, majd a májas-gombás ragut a paradicsomszószos húshoz adjuk.
Együtt főzzük további 15-20 percig, hogy az ízek kellőképpen összesimulhassanak, és a mártás elnyerje végső sűrűségét. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal!
A krumplifánkot lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lisztbe mártott szaggatóval kicsi fánkokat szúrunk ki belőle, majd bő, forró olajban aranyszínűre sütjük.
Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, majd a gombás-májas raguval együtt azon frissiben tálaljuk.
Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük, majd a gombás-májas raguval együtt azon frissiben tálaljuk.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. október
Ahogy megláttam a fotót, rögtön tudtam, hogy szeretni fogom, annyira guszta! :) A recepttel csak megerősítettél ebben, nagyon jól hangzik! :)
VálaszTörlésNa ez az a kaja, amit nagyon szeretünk!:) Krumplifánk, szaftos húsival.... isteni!!!
VálaszTörlés