2012. november 30., péntek

Citromos-fokhagymás csirke


Újabb bizonyítéka annak a közhelynek, hogy sokszor a legegyszerűbb étel a legfinomabb!


Néhány hozzávalóból olyan illatos, zamatos fogást tálalhatunk, hogy a család minden tagja megnyalja utána mind a tíz ujját :-)



 

Citromos-fokhagymás csirke


Hozzávalók:


  • 1 kg-nyi - házi, kapirgálós - csirkehús (egész comb/alsó comb/felső comb/melle tetszés szerint)
  • 1 citrom leve
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • 2-3 ek. kacsazsír


A hagymás krumplihoz:

  • 1 kg krumpli
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. kacsazsír
  • só, bors



A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, majd egy evőkanálnyi felforrósított kacsazsírban átpirítjuk minden oldalát. Épp csak színt kapjon, nem cél a teljes átsütés!

Az elősütött húsdarabokat tepsibe sorakoztatjuk. Meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, hozzáadunk 2 evőkanálnyi kacsazsírt, a hús közé szórjuk a gerezdekre szedett, de meg nem pucolt fokhagyma gerezdeket, s 0,5-1 dl vizet (esetleg fehérbort!!!) aláöntve, fólia alatt kb. 50 perc alatt puhára pároljuk.

Fóliát levéve róla egészen ropogósra, pirosra sütjük, majd a sütés végén meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, és még a tepsiben összeforgatjuk az ízes pecsenyelével.

Míg a hús sül, elkészítjük a köretet. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd kacsazsírban, takaréklángon teljesen puhára pároljuk-sütjük.

A meghámozott krumplit kockákra vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, egy villával durvára törjük, nem szükséges pépesre, mint a pürénél. 

Összekeverjük a hagymás kacsazsírral, sózzuk, borsozzuk, majd a citromos csirkével, és a csodás ízű sült fokhagymagerezdekkel tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. október


5 megjegyzés:

  1. Kis pocakom igen csak megkordult a recept elolvasása közben...:)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, gondolom, nemcsak az íze, hanem az illata is fenséges volt! :)

    VálaszTörlés
  3. Férj azt mondta, hogy innentől visszatérő ételnek kell otthon lennie :)
    Fényképet is csináltam, még épp mielőtt kiveszem a sütőből őket: http://fozocske.varsanyi.hu/recept/20121230/citromos-fokhagymas-csirke-tepsis-hagymas-krumplival/

    VálaszTörlés
  4. Maga nagyon ugyes akonyhaban!imadom a receptjeit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ilona! Nagyon szépen köszönöm a kedves szavait, és nagyon örülök, hogy tetszenek-ízlenek a receptjeim :-))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.