Újabb bizonyítéka annak a közhelynek, hogy sokszor a legegyszerűbb étel a legfinomabb!
Néhány hozzávalóból olyan illatos, zamatos fogást tálalhatunk, hogy a család minden tagja megnyalja utána mind a tíz ujját :-)
Citromos-fokhagymás csirke
Hozzávalók:
- 1 kg-nyi - házi, kapirgálós - csirkehús (egész comb/alsó comb/felső comb/melle tetszés szerint)
- 1 citrom leve
- 1 fej fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- 2-3 ek. kacsazsír
A hagymás krumplihoz:
- 1 kg krumpli
- 1-2 fej vöröshagyma
- 2-3 ek. kacsazsír
- só, bors
A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, majd egy evőkanálnyi felforrósított kacsazsírban átpirítjuk minden oldalát. Épp csak színt kapjon, nem cél a teljes átsütés!
Az elősütött húsdarabokat tepsibe sorakoztatjuk. Meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, hozzáadunk 2 evőkanálnyi kacsazsírt, a hús közé szórjuk a gerezdekre szedett, de meg nem pucolt fokhagyma gerezdeket, s 0,5-1 dl vizet (esetleg fehérbort!!!) aláöntve, fólia alatt kb. 50 perc alatt puhára pároljuk.
Fóliát levéve róla egészen ropogósra, pirosra sütjük, majd a sütés végén meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel, és még a tepsiben összeforgatjuk az ízes pecsenyelével.
Míg a hús sül, elkészítjük a köretet. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd kacsazsírban, takaréklángon teljesen puhára pároljuk-sütjük.
A meghámozott krumplit kockákra vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, egy villával durvára törjük, nem szükséges pépesre, mint a pürénél.
Összekeverjük a hagymás kacsazsírral, sózzuk, borsozzuk, majd a citromos csirkével, és a csodás ízű sült fokhagymagerezdekkel tálaljuk.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. október
Kis pocakom igen csak megkordult a recept elolvasása közben...:)))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, gondolom, nemcsak az íze, hanem az illata is fenséges volt! :)
VálaszTörlésFérj azt mondta, hogy innentől visszatérő ételnek kell otthon lennie :)
VálaszTörlésFényképet is csináltam, még épp mielőtt kiveszem a sütőből őket: http://fozocske.varsanyi.hu/recept/20121230/citromos-fokhagymas-csirke-tepsis-hagymas-krumplival/
Maga nagyon ugyes akonyhaban!imadom a receptjeit!
VálaszTörlésKedves Ilona! Nagyon szépen köszönöm a kedves szavait, és nagyon örülök, hogy tetszenek-ízlenek a receptjeim :-))
Törlés