2012. november 13., kedd

Almás-narancsos palacsinta



Mondhatnám, hogy egy tök egyszerű almás palacsinta, de olyan finom lett a tölteléke, hogy muszáj leírnom :-)

Alma, narancslé, narancshéj, mézes fűszer egy falatban, akár langymelegen, akár hidegen - isteni!




Almás-narancsos palacsinta


Hozzávalók kb. 12 darabhoz:


A palacsintához:
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek. olaj

A töltelékhez:

  •  4 db közepes alma
  • 1 narancs
  • 1-2 ek. cukor (alma édességétől függ)
  • 1 mk. mézeskalács fűszer
  • 1 csapott ek. ételkeményítő


A palacsinta hozzávalóit simára keverjük, pihentetjük min. 30 percig, majd hagyományos módon kisütjük, melegen tartjuk.

Az almákat meghámozzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk, hogy párolás után is megtartsa a formáját. 

A cukrot takaréklángon, kevergetés nélkül mézszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk az almaszeleteket, a megmosott narancs reszelt héját és a kifacsart levét, a mézeskalács fűszert, majd puhára, de nem szétesősre pároljuk. 

A keményítőt elkeverjük egy picike hideg vízzel, a narancsos almához adjuk, egyet forralunk rajta. Éppen annyira fogja meg a levét, hogy ne áztassa el a palacsintát, de a töltelék sem válik szárazzá, hanem inkább pudingossá. Langyossá hűtjük.

A palacsintákat ezzel a töltelékkel megtöltjük, felcsavarjuk - majd kínáljuk második fogásként egy tartalmas leves után, vagy egyszerűen desszertként.





13 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon jól hangzik!!!..és ma palacsintát terveztem sütni!!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véletlenek nincsenek :-) Remélem, ízleni fog!

      Törlés
  2. Jézusom, most dobhatnál át egy párat, ez nagyon fincsi lehet:-))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, szinte érzem a finom narancs és alma illatát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak egy kis fűszer, és annyira más az almatöltelék :-)

      Törlés
  4. Van még, Viki?! :) Nagyon finomságos lehet, és a finom ízhez gondolom nagyon finom illat is társul! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őőőőőőőőőrületes illata volt!! :-)

      Törlés
  5. Jaj, de guszta! Olyan jó képek, úgy átjönnek, hogy máris benyúlnék értük!:o)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon fincsi. Olyan szépek a képeid. :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Viki!
    Nagyon finom ez az almás-narancsos töltelék! Köszönöm a receptet! :-)
    Üdvözlettel: Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit! Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ízlett :-)))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.