Kerek születésnap köszöntésére készültünk a munkahelyen, házi süteményekkel, apró ajándékokkal - teljes titokban :-)
Túrórudi tortát választottunk ünnepi tortának, hisz azt mindenki szereti. S mivel az ünnepelt nagy sakkjátékos, beúszott a fejembe a gondolat: mi lenne, ha szögletes lenne és a teteje sakktáblát mintázna!
A vezérhangya elindult, forgattam a fejemben a kivitelezési lehetőségeket, míg végül eszembe jutott a csokigyurma.
Sok-sok oldalon tallóztam, átnéztem a készítési lehetőségeket, nem tűnt ördöngösségnek, de sok kérdésre nem kaptam választ sehol - így lesz ami lesz alapon belevágtam, és reménykedtem, hogy másnap reggel is úgy fog kinézni, ahogy a készítés estéjén :-)
A túrórudi torta receptje
ITT található, a 28x28 cm nagyságú tortához másfélszeres mennyiségből sütöttem.
Lássuk a csokigyurmát.
A legegyszerűbb verziót készítettem el, mindössze csokoládé és méz, szerintem teljesen rendben volt.
20 dkg étcsokoládét gőz fölött felolvasztottam, közben 6 dkg mézet (kb. 2 evőkanál) mikróban 10 másodperc alatt, 750 W-on meglangyosítottam.
Amikor a csokoládé maradéktalanul felolvadt, levettem a gőzről, hozzácsurgattam a mézet, majd elkevertem. Nem történt semmi... Kevergettem egy kis fakanállal, majd ahogy fokozatosan hűlt a mézes csokoládé, úgy kezdett összeállni egy tömbbé. A művelet kb. 5-6 percig tartott, ekkor már kézmelegre hűlt, így a két kezem között nyomkodtam, tényleg, mintha igazi gyurma lett volna. A kiolvadó zsiradékot papírtörlővel letöröltem a kezemről.
Figyeljünk, a magas kakaótartalmú csokoládéból ne sajtoljunk ki minden zsiradékot, mert törékennyé, morzsalékossá válik!
Ha szépen összeállt, és puha gyurma állagú lett, tegyük egy zacskóba, és hűtsük min. 1 órán át, de akár 1-2 nappal korábban is elkészíthető felhasználás előtt.
Ugyanígy jártam el a fehércsokival is. Felolvasztás után belekevertem a mézet, az étcsokival szemben a fehércsoki azonnal "összeugrott" gyurmává, és hihetetlen mennyiségű zsiradék olvadt ki belőle, s maradt az olvasztótálka alján. Gyorsan kiemeltem a masszát a tálból (csöpögött belőle a "lé"), kézzel gyúrogattam tovább, és folyamatosan töröltem a kezemről és a csokiról is a zsiradékot. Percek alatt összeállt, ment az étcsokis mellé a hűtőbe.
Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, szobahőmérsékleten szépen formázhatóvá lágyul. Ha mégsem akar engedelmeskedni, tegyük mikróba 750 W-ra, 10 másodperc erejéig, teljesen rendben lesz.
A fehércsoki gyurmát szilikon lapon nyújtottam, mindenféle segédanyag nélkül, nem ragadt, nem tapadt, nem szakadt, nagyon jól lehetett vele dolgozni.
Jelen tortához nyújtottam egy 28x14 cm nagyságú téglalapot, amit 3,5x3,5 cm egyenlő kis négyzetekre vágtam éles késsel.
Az étcsokis gyurma kissé makrancos volt, valószínűleg túl sok zsiradékot sajtoltam ki belőle, és nem nyúlt-formálódott olyan szépen, mint fehércsokis társa.
Először kevés keményítőt szórtam a szilikonlapra, hogy ne tapadjon oda, de nagyon poros lett a hátoldala, így gyorsan lesöpörtem róla. Levágtam két lap folpackot, és a két fólia között nyújtottam a megfelelő méretűre - így nagyon jól lehetett nyújtani, nem ragadt, nem tapadt.
Ebből is nyújtottam egy 28x14 cm nagyságú téglalapot, és felvágtam 3,5x3,5 cm-es négyzetekre.
Mivel a csokigyurma teljesen keménnyé szilárdul vissza, ha hűtőbe kerül, így mindenképpen kell valami "kötőanyag" alá, amihez odatapadhat, máskülönben leesik, mint egy kis csokilap. Nálam ez most a túrórudi torta csokimáza volt, de ez lehet tortakrém vagy lekvár is, mikor milyen süteményt készítünk.
Amitől még tartottam: nehogy átázzon másnapra a torta nedvességétől, és elfolyósodjon, de a félelem alaptalannak bizonyult hálistennek, reggel ugyanúgy nézett ki, mint este, elkészülte után.
Összességében elmondhatom, hogy a plasztik csokoládé egy remek találmány! Jól formázható, jól nyújtható, úgy viselkedik, mint a fondant vagy a marcipán, sőt, talán még "felhasználóbarátabb" :-)
Használhatjuk torták beburkolására, virágok, figurák síkbeli vagy térbeli megformázására.