2012. október 30., kedd

Rántott karfiol - másként



Imádom a rántott karfiolt. Enni. Készíteni már nem annyira :-)

Volt már korábban egy sütőben ropogósra sütött hagyományos változat, ahol megtartottam a karfiolrózsákat - isteni volt.

Most viszont csüggedten néztem a megfőtt karfiolt, és egy porcikám sem vágyott maszatolásra. Csak a rántott karfiolra. Így aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve darabosra törtem, tojással és zsemlemorzsával formázhatóvá gyúrtam, bepaníroztam, kisütöttem.

Percek alatt elkészült, a formája más, de az íze hamisítatlan rántott karfiol volt!

Köret nélkül, csak egyszerűen tartárral... Hmmmmmmmm...




Rántott karfiol - másként


Hozzávalók:

  • 30-40 dkg-nyi karfiolrózsa
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa
  • só, őrölt bors
  • pici szerecsendió

A panírozáshoz:

A sütéshez:

  • olaj


A karfiolt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk egészen szárazra csepegni és langyosra hűlni. Ha kihűlt, villával darabosra törjük, ne legyen túl pépes, lehessen majd harapni is a végeredményt!

Hozzákeverjük a tojás sárgáját, a fűszereket, végül annyi zsemlemorzsát, hogy formázható legyen, de ne túl kemény! Nem fog szétesni, ez biztos!

Két tenyerünk között korongokat formálunk a karfiolmasszából, s hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk, és bő, forró olajban oldalanként 1-2 perc alatt ropogósra sütjük.

Hűs tartárral, párolt rizzsel/sült krumplival tálaljuk.

Egy ehhez nagyon hasonló szerepelt Max-nál is :-)





4 megjegyzés:

  1. Minden szavaddal egyet kell értenem: enni én is imádom a rántott karfiolt, de a számomra túl időigényes elkészítése miatt ritkábban csinálom. Ez a variáció egyszerűbbnek tűnik és elhiszem neked, hogy ízre ugyanolyan finom! Tartárral pedig......:)

    VálaszTörlés
  2. Ez egy tök jó ötlet! És sokkal kevesebb olajban is ki lehet sütni, mint a klasszik verziót! Dejó!

    VálaszTörlés
  3. Én gyakran maszatolok vele, mivel férjemnek ez az egyik kedvenc étele, és hát életünk párjáért mindent! :) Ki fogom próbálni ezt a verziót is, biztosan ízleni fog a drágámnak! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó ötlet! :) (a maszatolás nekem sem a kedvencem:))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.