Otthon is elkészíthető
hajtogatott, élesztős tészta, pillekönnyű, ropogós, vajas, s végtelenül
egyszerű. Ne féljünk kipróbálni!
Mivel alapvetően semleges ízű,
így sós és édes süteményeket/péksüteményeket egyaránt készíthetünk belőle, sőt
a fagyasztást is jól tűri!
Volt már belőle nálam leveles sajtos rúd - jobb, mint a bolti :-), sonkás-uborkás falat, most szilvalekváros batyu készült, ami őrületes jó lett!
Lekváros batyu házi leveles tésztából
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 ek. olaj
- 12 dkg tejföl
- 20 dkg!! víz
- 50 dkg liszt
- 2 tk cukor
- 2 kk só
- 3 dkg élesztő
A kenéshez:
- 15 dkg vaj
A tetejére és a töltéshez:
- 1 tojás
- ízlés szerinti lekvár
A tészta hozzávalóit felsorolás
sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha
megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 2-3 mm vastagságú téglalappá
nyújtjuk.
Megkenjük puha vajjal.
Megkenjük puha vajjal.
A képen
látható módon 8 helyen bevágjuk.
A bevágott tészta sarkait középre, egymásra hajtogatjuk,
majd a középső tésztalapokat is a kupac tetejére hajtogatjuk.
Letakarva pihentetjük 15 percet. A tésztát újra kinyújtjuk vékony lappá, és immár kenés nélkül megismételjük a bevágást, hajtogatást, 15 perces pihentetést.
A tészta
felhasználásra kész.
Lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk,
éles késsel vagy pizzavágóval négyzeteket vágunk belőle. Minden négyzet
közepére 1-1 púpos teáskanálnyi lekvárt halmozunk, majd a négyzet átlós
csücskeit összecsippentjük – így alakítva ki a batyu formát.
Tetejét lekenjük felvert
tojással.
mennyivel jobban tetszik ez a recept, mint amit a suliban tanultunk! nagyon szépek azok a batyuk! :)
VálaszTörlésEzt a receptet feltétlenül mentem. Nagyon harapnivalóak lettek a buktáid. :)
VálaszTörlésIstenem, de finomságos lehet! :) Már biztosan említettem, a szilvalekvár a kedvencem, úgyhogy nálam tuti nyerő recept! És nagyon tetszik a tésztája is, kipróbálandó! :)
VálaszTörlésAjaj, ezt vinnem kell. Istenien néznek ki a batyuid!
VálaszTörlésDe jó, hogy fázisfotókat is tettél fel a hajtogatásról! Istenien néznek ki a batyujaid, és biztos nagyon finomak!
VálaszTörlésNincs kenyérsütőm :-( de nagyon megszeretném csinálni! Mit javasolsz?
VálaszTörlésAz élesztőt külön futtasd fel a langyos vízben cukorral és kevés liszttel. A lisztet öntsd tálba, közepébe készítsd mélyedést, és a megkelt kovászt, valamint a többi hozzávalót öntsd bele, és egyszerűen kézzel gyúrj belőle rugalmas tésztát!
TörlésA tálat letakarva hagyd kétszeresére kelni meleg helyen a tésztát, a többi már ugyanaz :-)
Sok sikert kívánok!
Tetszik nekem ez a házi leveles tészta. Nagyon. :) Hmmm... de jól esne egy szilvalekváros batyu. :P
VálaszTörlés