2012. október 10., szerda

Lekváros batyu házi leveles tésztából





Otthon is elkészíthető hajtogatott, élesztős tészta, pillekönnyű, ropogós, vajas, s végtelenül egyszerű. Ne féljünk kipróbálni!

Mivel alapvetően semleges ízű, így sós és édes süteményeket/péksüteményeket egyaránt készíthetünk belőle, sőt a fagyasztást is jól tűri!

Volt már belőle nálam leveles sajtos rúd - jobb, mint a bolti :-), sonkás-uborkás falat, most szilvalekváros batyu készült, ami őrületes jó lett!








Lekváros batyu házi leveles tésztából

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg tejföl
  • 20 dkg!! víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk cukor
  • 2 kk só
  • 3 dkg élesztő

A kenéshez:
  • 15 dkg vaj
A tetejére és a töltéshez:
  • 1 tojás
  •  ízlés szerinti lekvár
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.

Megkenjük puha vajjal.


A képen látható módon 8 helyen bevágjuk.

A bevágott tészta sarkait középre, egymásra hajtogatjuk,



majd a középső tésztalapokat is a kupac tetejére hajtogatjuk.



Letakarva pihentetjük 15 percet. A tésztát újra kinyújtjuk vékony lappá, és immár kenés nélkül megismételjük a bevágást, hajtogatást, 15 perces pihentetést.
A tészta felhasználásra kész.
Lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval négyzeteket vágunk belőle. Minden négyzet közepére 1-1 púpos teáskanálnyi lekvárt halmozunk, majd a négyzet átlós csücskeit összecsippentjük – így alakítva ki a batyu formát.

Tetejét lekenjük felvert tojással.

Kelni hagyjuk 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben (aljában egy lábaska vízzel) kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 


8 megjegyzés:

  1. mennyivel jobban tetszik ez a recept, mint amit a suliban tanultunk! nagyon szépek azok a batyuk! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a receptet feltétlenül mentem. Nagyon harapnivalóak lettek a buktáid. :)

    VálaszTörlés
  3. Istenem, de finomságos lehet! :) Már biztosan említettem, a szilvalekvár a kedvencem, úgyhogy nálam tuti nyerő recept! És nagyon tetszik a tésztája is, kipróbálandó! :)

    VálaszTörlés
  4. Ajaj, ezt vinnem kell. Istenien néznek ki a batyuid!

    VálaszTörlés
  5. De jó, hogy fázisfotókat is tettél fel a hajtogatásról! Istenien néznek ki a batyujaid, és biztos nagyon finomak!

    VálaszTörlés
  6. Nincs kenyérsütőm :-( de nagyon megszeretném csinálni! Mit javasolsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az élesztőt külön futtasd fel a langyos vízben cukorral és kevés liszttel. A lisztet öntsd tálba, közepébe készítsd mélyedést, és a megkelt kovászt, valamint a többi hozzávalót öntsd bele, és egyszerűen kézzel gyúrj belőle rugalmas tésztát!

      A tálat letakarva hagyd kétszeresére kelni meleg helyen a tésztát, a többi már ugyanaz :-)

      Sok sikert kívánok!

      Törlés
  7. Tetszik nekem ez a házi leveles tészta. Nagyon. :) Hmmm... de jól esne egy szilvalekváros batyu. :P

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.