2012. október 22., hétfő

Lecsókrémleves kapros túrógombóccal, kolbásszal



Egy lángoló színű leves, a lecsó alapízeivel, mely így levesként mégis más - ugyanis Zuramnak is nagyon ízlett, aki önmagában a lecsót egyáltalán nem szereti :-)

A levesbetétként adott kapros túrógombóc és sült kolbászkarikák kerek egésszé tették, igazán laktató fogássá vált, utána bőven elegendő például egy palacsinta.

Ajánlom :-)





Lecsókrémleves kapros túrógombóccal, kolbásszal


Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg TV paprika (vegyesen zöld, sárga és piros színű)
  • 2-3 húsos paradicsom
  • 1 kicsi gumó zeller
  • 1 közepes krumpli
  • só, bors
  • csipet cukor
  • néhány levél friss bazsalikom


A túrógombóchoz:

  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 2 ek. liszt
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerinti mennyiségű friss/szárított kapor
  • kolbászkarikák


A szalonnát apró kockákra vágjuk, takaréklángon pörcösre sütjük. Az így keletkező zsiradékon (a szalonnakockákat nem szedjük ki!) megpirítjuk a vékony karikákra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot, a kockákra vágott zellert és a krumplit. Kevergetve néhány percig pirítjuk.

Felöntjük vízzel vagy alaplével, és teljesen puhára főzzük.

Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, botmixerrel krémesre zúzzuk, majd sóval, borssal, csipet cukorral ízesítjük.

Míg a leves fő, elkészül a túrógombóc is. A túrót kikeverjük a tojással, a fűszerekkel, és a liszttel, 15-20 percig pihenni hagyjuk. Forró sós vízbe két teáskanál segítségével kis gombóckákat szaggatunk, és takaréklángon néhány perc alatt készre főzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk.

A kolbászkarikákat néhány perc alatt megpirítjuk, épp csak hogy kiengedje egy kicsit a zsírját és átmelegedjen.

A levest a gombócokkal és az illatos kolbászkarikákkal tálaljuk.




Ihlet: Vidék Íze 2012. július



3 megjegyzés:

  1. Csodaszép a színe, és a leves íze mellett a kapros túrógombóc is felkeltette az érdeklődésemet! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt én omlettcsigával készítettem, és valóban finom!
    A tiedet is ki fogom próbálni, és utána lesz egy palacsinta... igen, egy tucat... fejenként... csak azért ilyen kevés, hogy ne zabáljuk magunkat tele! :-D

    VálaszTörlés
  3. Érdekes "cucc", de én szívesen megkóstolnám, mert az összes hozzávalóját szeretem egyenként, hát akkor egyben is csak jó lehet. Igaz? :)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.