Tegnap elszédültem a boltban, látván a péksütemények árát...
Azonnal eszembe jutott ez a kakaós csiga, mely Gesztenyétől indult hódító útjára diós csigaként, majd Barbinál menetelt tovább kakaós ízben: csak gyúrás, nyújtás, és már mehet is a sütőbe!
A tészta szuper, öröm vele dolgozni - ahogy egyszer régen már bizonyított is almás-pudingos töltelékkel. Csak jól elfelejtkeztem róla...
Kakaós csiga
Hozzávalók 1 gáztepsinyi csigához:
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- 10 dkg (por)cukor
- 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
- 0,5 dl tej
- 5 ek olaj
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 5-8 dkg puha vaj
- 4 ek. porcukor
- 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
A túrót simára keverjük a cukorral, vaníliával, sóval, hozzáadjuk a tejet és az olajat, végül a sütőporral összekevert liszttel sima, nem ragadós tésztát gyúrunk.
A túró minőségétől függ: ha a tészta ragad, nyugodtan adjunk hozzá kevés lisztet, ha viszont nem állna össze, tejjel lazítsuk.
Lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük puha vajjal, meghintjük előbb cukorral, utána a kakaóporral.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A feltekerésnél választhatunk. Ha a hosszabbik oldalánál kezdjük, tenyérnyi méretű kis csigákat kapunk, ha a rövidebbik oldala felől csavarjuk fel, akkor kb. akkorákat, mint amik a boltban, pékségekben kaphatók.
A feltekert tésztát éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket, és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve, bögre tej vagy kakaó kíséretében tálaljuk.
Tízóraira most meg is tudnék enni egy pár csigát. Nagyon guszta! :)
VálaszTörlésKár, hogy nem én voltam az a valaki! :-( :-))
VálaszTörlésSajnos nemcsak a péksütemények árától szédülünk, mindennek szédítő ára kezd lenni... :( Nagyon finomak lehetnek a kakaós csigáid, szerintem ezzel a recepttel már én is készítettem, nagyon finomságos! :)
VálaszTörlésA recept nagyon jó!Nekünk is bejönne.
VálaszTörlés