Hűvös szelek járnak.. Izzítsuk be nyugodtan a sütőt, és süssünk pogácsát :-)
Réges-régen készítettem ezeket a libazsíros kifliket, s már akkor felötlött bennem, ha egy tészta ennyire jó állagú, akár pogácsát is lehetne belőle sütni! A gondolatot tett követte, és jelentem, az elgondolást maximálisan igazolta a végeredmény!
Foszlós, illatos, ízes pogácsa, mindenféle hókuszpókusz nélkül: csak nyújtás, szaggatás, sütés!
Ja, az illatfelhőről pedig már ne is beszéljünk :-)
Libazsíros-lilahagymás pogácsa
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 8 dkg libazsír
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
- 1 közepes fej reszelt lilahagyma
A tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk, kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk és nem túl vékonyra (kb. 2 cm) kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral borított tepsire ültetjük.
Langyos helyen letakarva kelni hagyjuk 20 percig.
A sütőt - aljában egy lábaska vízzel - előmelegítjük 180 fokra. A pogácsák tetejét lekenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, majd 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a pogácsákat.
Langymelegen tálaljuk.
Másnap is nagyon finom!
Nagyon ínycsiklandónak tűnnek ezek a pogik. Kár hogy most fogyott el a házi zsírom, de ha legközelebb lesz, biztosan kipróbálom.
VálaszTörlésÉrzem is az illatát, isteni! :)
VálaszTörlésAmiben libazsír és hagyma van, az csak jó lehet! :-)
VálaszTörlésEz a fincsi pogácsa nagyon megfogott, isteni lehet!:))
VálaszTörlésNyami, nagyon felkeltette az érdeklődésemet... ;-)
VálaszTörlésEzt ki fogom próbálni!
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki!(libazsírom nincs, de kacsazsír majd lesz)
VálaszTörlésCsinos kis pogácsák lettek ezek!
VálaszTörlés