2012. szeptember 23., vasárnap

Egyszerű krumplis pogácsa



Mama szakácskönyvéből.

Nagyon egyszerű, semmi varázslat, csak a foszlós, ízes, puha, illatos pogácsák...

Ajánlom :-)







Egyszerű krumplis pogácsa


Hozzávalók:


  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 60 dkg liszt
  • 1-2 tk só, ízlés szerint
  • 1 mk cukor
  • kevés őrölt bors
  • 30 dkg főtt, áttört, kihűtött krumpli
  • 10 dkg zsír (!)
  • 1 fej lilahagyma (opcionális)

Tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag


A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést alakítunk, beleöntjük a meglangyosított tejet, majd a tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet, majd langyos helyen letakarva hagyjuk 10-15 percig, míg az élesztős tej felhabosodik.




Ekkor hozzáadjuk a krumplit, a zsírt, a lereszelt lilahagymát, sót és borsot, és viszonylag kemény tésztát gyúrunk. Ha nagyon száraznak találjuk (a krumplitól függ), adjunk hozzá apránként langyos tejet, hogy összeálljon.

Lisztezett munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Langyos helyen, konyharuhával letakarva hagyjuk kétszeresére kelni (kb. 45 perc).

Ha megkelt, a pogácsák tetejét kenjük le felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben (aljában lábaska víz) 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Langymelegen az igazi, de még másnap is nagyon finom!



Forrás: Turós Emil, Turós Lukács - A mi szakácskönyvünk (1960)


6 megjegyzés:

  1. Pogácsa függő vagyok! Jöhet minden mennyiségben:))

    VálaszTörlés
  2. Semmi varázslat, mégis egy varázslatosan finom pogit sütöttél! :) A pogácsákat mi is nagyon szeretjük, főleg, ha krumplis, úgyhogy már viszem a receptedet! :)

    VálaszTörlés
  3. Hagyma nélkül, ez a mi receptünk is. Tényleg nagyon finom, puha, porhanyós! :-))

    VálaszTörlés
  4. Bárhol, bármikor , bármennyi pogácát meg tudnék enni! Nagyon finomnak tűnik, a receptet elmentettem, köszi!:)

    VálaszTörlés
  5. Hasonló receptem van nekem is, milyen rég nem készítettem el, jó, hogy eszembe juttatta! :) Pedig nagyon szerettük, a krumplitól finom puha marad, akár másnapra is.. Már ha marad belőle.. :))
    A fotó nagyon tetszik! ♥

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretem a friss krumplis pogit. És azt most még ehetnék is, nem fája tőle Balázs hasa. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.