Mama szakácskönyvéből.
Nagyon egyszerű, semmi varázslat, csak a foszlós, ízes, puha, illatos pogácsák...
Ajánlom :-)
Egyszerű krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 60 dkg liszt
- 1-2 tk só, ízlés szerint
- 1 mk cukor
- kevés őrölt bors
- 30 dkg főtt, áttört, kihűtött krumpli
- 10 dkg zsír (!)
- 1 fej lilahagyma (opcionális)
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést alakítunk, beleöntjük a meglangyosított tejet, majd a tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet, majd langyos helyen letakarva hagyjuk 10-15 percig, míg az élesztős tej felhabosodik.
Ekkor hozzáadjuk a krumplit, a zsírt, a lereszelt lilahagymát, sót és borsot, és viszonylag kemény tésztát gyúrunk. Ha nagyon száraznak találjuk (a krumplitól függ), adjunk hozzá apránként langyos tejet, hogy összeálljon.
Lisztezett munkalapon kb. 2 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Langyos helyen, konyharuhával letakarva hagyjuk kétszeresére kelni (kb. 45 perc).
Ha megkelt, a pogácsák tetejét kenjük le felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben (aljában lábaska víz) 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Langymelegen az igazi, de még másnap is nagyon finom!
Forrás: Turós Emil, Turós Lukács - A mi szakácskönyvünk (1960)
Pogácsa függő vagyok! Jöhet minden mennyiségben:))
VálaszTörlésSemmi varázslat, mégis egy varázslatosan finom pogit sütöttél! :) A pogácsákat mi is nagyon szeretjük, főleg, ha krumplis, úgyhogy már viszem a receptedet! :)
VálaszTörlésHagyma nélkül, ez a mi receptünk is. Tényleg nagyon finom, puha, porhanyós! :-))
VálaszTörlésBárhol, bármikor , bármennyi pogácát meg tudnék enni! Nagyon finomnak tűnik, a receptet elmentettem, köszi!:)
VálaszTörlésHasonló receptem van nekem is, milyen rég nem készítettem el, jó, hogy eszembe juttatta! :) Pedig nagyon szerettük, a krumplitól finom puha marad, akár másnapra is.. Már ha marad belőle.. :))
VálaszTörlésA fotó nagyon tetszik! ♥
Nagyon szeretem a friss krumplis pogit. És azt most még ehetnék is, nem fája tőle Balázs hasa. :)
VálaszTörlés