2012. szeptember 29., szombat

Diós-lekváros csokoládészelet



Barbinál láttam ezt az őrületesen csábító süteményt, s nem bírtam neki ellenállni :-)

Villámgyorsan összeállítható, dúsan csokis finomság, melynek tésztájával remek összhangban van a pikáns lekvár és a ropogós dió! Még langyosan megvágtam - és rögtön megettük kb. a felét :-))

Elkészítésére mindenkit csak biztatni tudok!






Diós-lekváros csokoládészelet


Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 púpos ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 löttyintésnyi vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1,25 dl tej
  • 7 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • csipet só


A tetejére:

  • 1 nagy marék dió
  • ízlés szerint lekvár, nálam most meggy
  • 5 dkg csokoládé


A puha vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával, csipet sóval. Hozzáadjuk a tojást, a tejet, végül simára keverjük a kakaóval és sütőporral elkevert liszttel.

18-20 cm átmérőjű tortaforma vagy kb. 20x25 cm-es tepsi alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát. 180 fokos sütőben 15-25 perc alatt készre sütjük. 

A sütési idő a sütőforma nagyságától függ, hogy milyen vastag benne a tészta. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre egy picit tapad még a masszából, mert hűlés közben a benne lévő hő tökéletesre fogja szilárdítani.

Míg a tészta sül, a diót száraz serpenyőben 1-2 perc alatt, kevergetve illatosra pirítjuk, majd durvára vágjuk.

A csokoládét is durvára várjuk.

Ha a tészta kisült, azon forrón jó vastagon megkenjük lekvárral, meghintjük a pirított dióval és a csokoládémorzsával.

Nem bíztam semmit a véletlenre: a még forró sütőbe visszadugtam 1 percre az így elkészült süteményt, hogy a csokoládé egész biztosan megolvadjon a tetején :-)

Hagyjuk langyosra hűlni, és utána szeleteljük.

Nem lehet vele leállni...




8 megjegyzés:

  1. Csodaszép és egyszerű egyben. Ráadásul csokis is és diós is. Kell nekem! :)

    VálaszTörlés
  2. Nah, a csoki így jöhet nálam, egyébként csoki formában nem szeretem:)) Csak a sötétet, néha. De ez olyan csábítóóóóóóóó! :-))

    VálaszTörlés
  3. Barbinál is nagyon guszta volt, és nálad is olyan gyönyörűséges! :) Az az olvadt csokis-diós-lekváros réteg a tetején... hm... szerintem hamarosan nálam is sorra kerül! :)

    VálaszTörlés
  4. Júj de guszta. Az egyiknek megcsipkedtem az oldalát :))
    Bejelentkeztem Nálad ujra rendszeres olvasónak, mert az én blogom csak úgy szőrén-szálán elszállt. Most kezdem ujra rakosgatni, már amennyire vissza tudom szerezni a hozzávaló fotókat. Most pedig útnak indultam megkeresni egy pár kedves jó ismerőst, mint Téged is.
    Az én uj blogom cime: http://vikkokucko-viki.blogspot.com

    VálaszTörlés
  5. Kipróbáltam és azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon ott van! Puszillak érte!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megvágtad langyosan? :-) Mert úgy brutál :-)

      Törlés
    2. Igen, addig bírtam csak, fantasztikus a tésztája!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.