Még mindig Bulgária, s az ottani ízek :-)
Ez a muszaka más, mint ami a görög világban ismert, nincs benne padlizsán, inkább a mi rakott krumplink és a lasagne keveréke.
Nagyon fűszeres, bőkezűen adagolva benne a jellegzetes ízt adó csubrica/csombor, s ezt a fűszerességet tompítandó jéghideg bolgár joghurttal tálalják..
Őrületes!
Ez a muszaka más, mint ami a görög világban ismert, nincs benne padlizsán, inkább a mi rakott krumplink és a lasagne keveréke.
Nagyon fűszeres, bőkezűen adagolva benne a jellegzetes ízt adó csubrica/csombor, s ezt a fűszerességet tompítandó jéghideg bolgár joghurttal tálalják..
Őrületes!
Bolgár muszaka
Hozzávalók:
- 60 dkg krumpli
- 50 dkg darált hús (sertés, marha, sertés-marha vegyesen)
- 1 fej vöröshagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- só, bors, parányi pirospaprika
- ízlés szerint szárított csubrica/csombor
- 4 dl tejföl
- 1-2 egész tojás
- a tálaláshoz jéghideg kefír
A krumplit meghámozzuk,
felkockázzuk, puhára főzzük, majd leszűrjük.
A vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, rádobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetjük. Sóval, borssal, pici pirospaprikával ízesítjük, s kevéske víz aláöntésével puhára pároljuk - majd zsírjára sütjük. A főzés végén adjuk hozzá a csubricát/csombort, hogy jellegzetes aromája megmaradjon!
A leszűrt krumplit összekeverjük
a fűszeres darált hússal, tepsibe vagy jénaiba simítjuk.
A tejfölben elkeverünk 1-2 egész
tojást, kevés sót, a húsos krumpli tetejét bevonjuk vele. 180 fokosra
előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Tálaláskor a forró, fűszeres
muszaka mellé jéghideg kefírt adjunk. Bármennyire is bizarrul hangzik, mennyei
együtt!
Jaj, de jó! Nagyon szeretjük az ilyen rakott dolgokat! Köszi a receptet! :-))
VálaszTörléshö...akkor én a bolgár fajtát ismerem-szeretem?
VálaszTörléssör is jöhet, szomjas is vagyok :)
Guszta, ezt biztosan szeretnénk! :)
VálaszTörlésIsteni finom tényleg, és még sosem készítettem, de itt az idő:)Csak be kell szereznem csombort, az nincs otthon.
VálaszTörlésA csomboros íz tetszik benne! Fincsi lehet:-)
VálaszTörlésNagyon klassz, de azért padlizsánnal se kutya!
VálaszTörlés