2012. augusztus 27., hétfő

Blogkóstoló 4.! - Mézes-fahéjas szilvasörbet



Ha már szilvaszezon van :-)


Amikor tegnap már ötödszörre indítottam be a botmixert 30 másodperc erejéig, Zuram nem bírta tovább, és érdeklődött, mi készül. 

A szilvasörbet szó hallatán még kételkedett, de mikor megkínáltam a dobozból egy falatnyi frissen elkészült nyalánksággal, minden fenntartása szétfoszlott, és kért még. 

Aztán kért még egy kicsit, végül egy kis tálkányi adaggal kitelepedett a teraszra, és őszinte lelkesedéssel kanalazta a mi házunk táján most debütáló édességet :-)





A Blogkóstoló 4. fordulójában - aminek ráadásul elkéső házigazdája is vagyok - Katuci volt a játszótársam, akinek bonbonjait, macaronjait, tortáit csak messziről tudom csodálni tátott szájjal, de reprodukálni nem :-) Így esett a választásom a sörbet-re, ilyet még úgysem készítettem, ami öreg hiba volt, mint utólag kiderült! 

Egyszerű, elronthatatlan, krémes, fagyasztóból kivéve rögtön adagolható - és tényleg szilvás gombóc ízű :-)






Mézes-fahéjas szilvasörbet


Hozzávalók kb. 500 ml-hez:

  • 50-60 dkg szilva (magozás előtt mérve)
  • 1 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliakivonat/2 cs. vaníliás cukor


A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd botmixerrel pépesre zúzzuk. Mélyhűtőbe tesszük egy lezárható dobozban, 1-2 óra alatt kifagyasztjuk.

A vizet elkeverjük a cukorral, mézzel, fahéjjal és a vaníliával, lassú tűzön felforraljuk, és néhány percig forraljuk, míg kissé besűrűsödik. 

Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a megfagyott szilvapüréhez. A mézes folyadék olvaszt rajta annyit, hogy botmixerrel könnyen át tudjuk keverni.

Az ízes szilvakrémet vagy fagylaltgépbe töltjük, és 30 perc múlva már készen is van, vagy fagyasztóba tesszük, és 30 percenként villával vagy még jobb, ha botmixerrel átkeverjük. Csodálatosan krémes, jégszilánk nélküli lesz!

Fagylaltadagolóval kigombócolva, előhűtött tálkában kínáljuk.





7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, ezt én is szívesen megkóstolnám...!! :P

    VálaszTörlés
  2. De örülök neki, hogy bejött! Én imádom, jegyes szilvásgombóc. :-)))

    VálaszTörlés
  3. Szilvás is fagyi is...nagyon jól hangzik:)

    VálaszTörlés
  4. Elnézve a képeket, valóban nagyon finom lehet! :) Szilvásgombóc ízű, ezért kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki:) Én is pont szilvás fagyit készítettem, isteni finom. A sorbet is jó ötlet, ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  6. már eszem is isteni fínom

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.