Egy újabb elbűvölően egyszerű finomság Rachel Allen könyvéből!
Sajtos-tejszínes krémben sült hal- és paradicsomszeletek friss zöldfűszerekkel, ez megint maga a nyár szerintem :-)
Amit máshogy csinálnék: lapos tepsiben/jénaiban készíteném 1 rétegben (ez most több rétegű lett), és sülés közben jó sok levet engedett. El nem rontotta, sőt, de legközelebb így készítem!
Sajtos-paradicsomos hal
Hozzávalók:
- 80 dkg halfilé (tőkehal, tilápia...)
- 10-15 dkg aromás, reszelhető sajt
- 1 dl tejszín
- 5-6 db érett, kemény húsú paradicsom
- 2 tk. (dijoni) mustár
- só, bors
- kakukkfű, oregánó
A körethez:
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 2 dl kukoricadara
- só, bors
- 5 dkg feta
A halat megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A tejszínt összekeverjük a mustárral, a reszelt sajttal, sóval, borssal ízesítjük. A paradicsomot megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk.
Egy tűzálló tál/tepsi aljára simítjuk a tejszínes-sajtos keverék felét. Ráfektetjük a halszeleteket, a paradicsomkarikákat, meghintjük zöldfűszerekkel, és az egészet bekenjük a maradék sajtos krémmel.
180 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük, kb. 30 percig.
Addig elkészítjük a köretet: a tejet és a vizet együtt felforraljuk, fűszerezzük, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Addig főzzük takaréklángon, míg az összes folyadékot magába nem szívja, és keverés közben sűrűn pöfögni nem kezd.
Ekkor belemorzsoljuk a fetát, de már nem főzzük tovább.
A paradicsomos halszeleteket a lágy puliszkagaluskákkal együtt tálaljuk.
Igen, ez maga a nyár és maga a gyönyörűség! Mentve:)
VálaszTörlésEz jó. Szeretem az ilyen típusú recepteket. Azonnal belopják magukat a családom szívébe, no meg a gyomrába... :DDD
VálaszTörlésMár a hal is nagyon finom lehet, de nem semmi ez a fetás puliszkagaluska sem, nagyon izgatja a fantáziámat! :)
VálaszTörlés