2012. július 20., péntek

Sajtos-paradicsomos hal




Egy újabb elbűvölően egyszerű finomság Rachel Allen könyvéből!

Sajtos-tejszínes krémben sült hal- és paradicsomszeletek friss zöldfűszerekkel, ez megint maga a nyár szerintem :-)



Amit máshogy csinálnék: lapos tepsiben/jénaiban készíteném 1 rétegben (ez most több rétegű lett), és sülés közben jó sok levet engedett. El nem rontotta, sőt, de legközelebb így készítem!





Sajtos-paradicsomos hal


Hozzávalók:

  • 80 dkg halfilé (tőkehal, tilápia...)
  • 10-15 dkg aromás, reszelhető sajt
  • 1 dl tejszín
  • 5-6 db érett, kemény húsú paradicsom
  • 2 tk. (dijoni) mustár
  • só, bors
  • kakukkfű, oregánó
 

A körethez:

  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 dl kukoricadara
  • só, bors
  • 5 dkg feta


A halat megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.

A tejszínt összekeverjük a mustárral, a reszelt sajttal, sóval, borssal ízesítjük. A paradicsomot megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk.

Egy tűzálló tál/tepsi aljára simítjuk a tejszínes-sajtos keverék felét. Ráfektetjük a halszeleteket, a paradicsomkarikákat, meghintjük zöldfűszerekkel, és az egészet bekenjük a maradék sajtos krémmel.

180 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük, kb. 30 percig.

Addig elkészítjük a köretet: a tejet és a vizet együtt felforraljuk, fűszerezzük, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a kukoricadarát. Addig főzzük takaréklángon, míg az összes folyadékot magába nem szívja, és keverés közben sűrűn pöfögni nem kezd.
Ekkor belemorzsoljuk a fetát, de már nem főzzük tovább.

A paradicsomos halszeleteket a lágy puliszkagaluskákkal együtt tálaljuk.



3 megjegyzés:

  1. Igen, ez maga a nyár és maga a gyönyörűség! Mentve:)

    VálaszTörlés
  2. Ez jó. Szeretem az ilyen típusú recepteket. Azonnal belopják magukat a családom szívébe, no meg a gyomrába... :DDD

    VálaszTörlés
  3. Már a hal is nagyon finom lehet, de nem semmi ez a fetás puliszkagaluska sem, nagyon izgatja a fantáziámat! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.