Szinte az utolsó szem gyümölcsökből készült - de milyen jó, hogy elkészült!
Mama régi szakácskönyvéből származik a recept: Turós Emil, Turós Lukács - A mi szakácskönyvünk (1960.). Zseniális mű! Végigmegy a konyhai alapanyagok fajtáin, előkészítésen, bontáson, valamennyi ételfajtán, a végén befőzés/tartósítás és menüsorok az év minden szakára, egyszerű és ünnepi ajánlatokkal.
Mama 22 éves fiatalasszony volt akkor, és egészen biztos, hogy nagy hasznát vette a könyvnek, annyira részletesen, alaposan magyarázza a dolgokat, és annyira jó receptek szerepelnek benne. Érdekes, sosem kérdeztem meg tőle, valójában kitől is tanult meg főzni: mert szenzációsan jól főzött - de mióta az eszemet tudom, szakácskönyvet sosem láttam a kezében :-)
A pite pedig őrületesen finom! Alul egy omlós tésztaréteg, pici lekvár, majd egy citromos-diós piskóta, jó sűrűn megrakva fahéjas meggyel és cseresznyével.
Igazán érdemes bekapcsolni miatta a sütőt! Sőt! Ribizlivel és/vagy sárgabarackkal is elkészíthető ám!
Francia meggyes/cseresznyés pite
Hozzávalók egy kb. 20x30-as tepsihez:
Az omlós réteghez:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj/zsír
- 5 dkg cukor
- 1 mk. sütőpor
- csipet só
- 1-2 ek. tejföl
- 5 dkg lekvár
- 3 cl rum
A diós-citromos piskótához:
- 5 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 citrom
- 10 dkg dió
- 5 dkg morzsa
- 5 dkg liszt
- 1 mk. szódabikarbóna/sütőpor
A rakományhoz:
- kb. 50 dkg meggy és/vagy cseresznye tisztán mérve
- 5 dkg cukor
- 1 mk. őrölt fahéj és szegfűszeg
Az omlós tésztával kezdjük: a lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral, csipet sóval, összemorzsoljuk a vajjal, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon.
Hűtőben 30 percig pihentetjük, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük.
Elősütés után azon forrón lekenjük a rummal elkevert lekvárral.
Míg az omlós tészta sül, elkészítjük a diós piskótát.
5 tojássárgáját 10 dkg cukorral, a citromhéjjal és a citromlével elkeverünk. 5 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verünk. 10 dkg darált diót, 5 dkg morzsát, 5 dkg lisztet, 1 mk. szódabikarbónát a kikevert tojássárgájához keverünk, majd több részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot. A lekvározott alapra simítjuk.
A meggyet/cseresznyét kimagozzuk, 5 dkg cukrot fahéjjal és szegfűszeggel összekeverünk, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós tésztát.
180 fokos sütőben a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!!).
A meggyet/cseresznyét kimagozzuk, 5 dkg cukrot fahéjjal és szegfűszeggel összekeverünk, beleforgatjuk a gyümölcsöt, és sűrűn kirakjuk vele a diós tésztát.
180 fokos sütőben a piskótamassza szilárdulásáig, kb. 30-35 percig sütjük (tűpróba!!).
Kihűlés után kockákra vágva, esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.
Hű Viki, ez mennyei! NAgyon jól néz ki!
VálaszTörlésNagyon guszta,csábitó:))
VálaszTörlésDió, rum, meggy.....nem kételkedem, hogy nagyon finom, és guszta is egyben! :)
VálaszTörlésJajj de szeretnék belőle! A recept fantasztikus, el is mentem!
VálaszTörlésVittem a receptet, ebből a szakácskönyvből sokat főzz, süss, mert ezek jók nagyon, sajna nekem nincs meg, és biztosan már nem is kapható, nem nyomják újra, pedig megtehetnék, sok mostani használhatatlan helyett:-)))
VálaszTörlésNagyon csábítóan hangzik,de én azt hiszem szilvával fogom tesztelni. :D
VálaszTörlésEz igen:) Csodaszép:) Most rögtön kérnék egy szelettel. Hiába a régi szakácskönyveknek nincs párja.
VálaszTörlésTe azt írod, hogy őrületesen finom (amit el is hiszek:), de én meg azt írom, hogy őrületesen jól is néz ki!! :P Olyan finomakat készítesz!!
VálaszTörlésHmmmmm, de jó lenne most egy szelet belőle......
VálaszTörlésPatentos az biztos! Nagyon jó párosok. Most a pudingos meggyes pitéd a nyerő nálunk, de lehet ezután ez lesz? Szerinted lehet befőttel is készíteni?
VálaszTörlésHű, nagyon jól néz ki! Tuti nagyon finom is! :)
VálaszTörlésNa jó... ez tényleg kínzás! A felszeletelt maradhat nálatok, de a vágódeszkán lévő rész legyen már az enyém :)))
VálaszTörlésJó kis receptkönyv lehet az :)
Elkészítettem. http://vanilinsuti.blogspot.hu/2015/10/francia-meggyes-pite.html
VálaszTörlésNagyon finom! :)