Az extra annyiban áll, hogy a gyümölcsöt egy vajas-karamelles mázba forgatjuk sütés előtt, s így kerül a forma aljára - majd sütés után egyszerűen kifordítjuk, mint a tarte tatin-t.
A recept Rachel Allen könyvéből származik, s az alaprecept mind a fűszerezést, mind a gyümölcsöket illetően csodálatosan variálható, Rachel pl. almás-fahéjasat, és rebarbarás-gyömbéreset is ajánl, a kombinációk száma kb. végtelen :-)
Kóstoltuk frissen, langyosan, de érdekes módon nekem mégis inkább másnap ízlett jobban!
Fordított nektarinos sütemény
Hozzávalók egy 24 cm-es formához:
- 5 dkg vaj
- 25 dkg (barna) cukor
- 5-6 db érett, de kemény húsú nektarin
- 20 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. só
- 1 nagy tk. őrölt fahéj
- 2 tojás
- 2 dl író/aludttej/kefír
- 0,75 dl olaj
A vajat megolvasztjuk, a cukor felével 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vastagabb cikkekre vágott nektarint. Egyszer átkeverjük, félretesszük.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót tálba szitáljuk. A tojásokat felverjük (nem kell kettéválasztani!), hozzáadjuk a maradék cukrot, a fahéjat, a kefírt és az olajat.
Összekeverjük a száraz hozzávalókkal.
Egy kerek sütőforma alját sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a karamelles nektarint, majd rásimítjuk a fahéjas masszát. 180 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a közepe meg nem szilárdul - sütője válogatja, min. 30 perc, és tűpróba!
5 percet hagyjuk hűlni, majd tegyünk a sütőformára egy nagy tányért, és hirtelen mozdulattal fordítsuk ki a süteményt.
Melegen, langyosan, másnap hidegen is csodás, kínálhatunk mellé gombóc vaníliafagylaltot és/vagy puha tejszínhabot is!
Tipp&trükk: ha csak kapcsos tortaformánk van, sütés előtt kívülről burkoljuk be az alját-oldalát 2-3 rétegnyi alufóliával, hogy az esetleg szökni akaró karamell és gyümölcslé ne csurogjon szét a forró sütőben!
Olyan finom pitéket és sütiket hozol, csak ámulok! :) Mennyei lehet ez a gyümölcsös-karamelles süti is! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a kedves szavakat kedves Hankka :-))
TörlésPont én is ezt akartam írni, mint Hankka, de lehet, írtam is már a múltkor... Olyan fincsi pitéket és sütiket hozol, hogy csak nyelek nagyokat. :P
VálaszTörlésNem rég láttam ezt Rachel Allenél. :)) (a tv-ben:)
Köszönöm Gabi :-)) Ajánlom a könyvét is, szuper receptek vannak benne!
TörlésHétvégén én is kipróbáltam ezt, de lehet, hogy valamit nem csináltam jól az elején a karamellbe forgatással, vagy pedig az volt a baj, hogy szilvából csináltam, szóval a lényeg, hogy nekem nagyon folyós maradt az alja, szó sem lehetett arról, hogy átfordítsam kihűlés után. Szerinted mi lehetett a baj? A szilva túl sok levet eresztett?
VálaszTörlésIgen, az lehet, hogy a szilva nagyon eleresztette a levét, és túlságosan eláztatta a nyers tésztát ahhoz, hogy átsüljön :-(
TörlésDe ha az íze egyébként bejött mindenkinek, annak nagyon örülök :-))
ja, egyébként szenzációsan finom lett, egy kis szelet maradt hétfőre, de csak azért mert már nem fért senkibe, tehát az ízekkel nem volt baj!
VálaszTörlés