2012. július 14., szombat

Fordított nektarinos sütemény



Egyszerű kevert sütemény, olyasmi, mint a méltán népszerű sárgabarackos-joghurtos pite.

Az extra annyiban áll, hogy a gyümölcsöt egy vajas-karamelles mázba forgatjuk sütés előtt, s így kerül a forma aljára - majd sütés után egyszerűen kifordítjuk, mint a tarte tatin-t.




A recept Rachel Allen könyvéből származik, s az alaprecept mind a fűszerezést, mind a gyümölcsöket illetően csodálatosan variálható, Rachel pl. almás-fahéjasat, és rebarbarás-gyömbéreset is ajánl, a kombinációk száma kb. végtelen :-)

Kóstoltuk frissen, langyosan, de érdekes módon nekem mégis inkább másnap ízlett jobban!




Fordított nektarinos sütemény


Hozzávalók egy 24 cm-es formához:


  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg (barna) cukor
  • 5-6 db érett, de kemény húsú nektarin
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. szódabikarbóna
  • 1/4 tk. só
  • 1 nagy tk. őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 2 dl író/aludttej/kefír
  • 0,75 dl olaj


A vajat megolvasztjuk, a cukor felével 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vastagabb cikkekre vágott nektarint. Egyszer átkeverjük, félretesszük.

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót tálba szitáljuk. A tojásokat felverjük (nem kell kettéválasztani!), hozzáadjuk a maradék cukrot, a fahéjat, a kefírt és az olajat. 

Összekeverjük a száraz hozzávalókkal.

Egy kerek sütőforma alját sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a karamelles nektarint, majd rásimítjuk a fahéjas masszát. 180 fokosra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a közepe meg nem szilárdul - sütője válogatja, min. 30 perc, és tűpróba!

5 percet hagyjuk hűlni, majd tegyünk a sütőformára egy nagy tányért, és hirtelen mozdulattal fordítsuk ki a süteményt.

Melegen, langyosan, másnap hidegen is csodás, kínálhatunk mellé gombóc vaníliafagylaltot és/vagy puha tejszínhabot is!

Tipp&trükk: ha csak kapcsos tortaformánk van, sütés előtt kívülről burkoljuk be az alját-oldalát 2-3 rétegnyi alufóliával, hogy az esetleg szökni akaró karamell és gyümölcslé ne csurogjon szét a forró sütőben!




7 megjegyzés:

  1. Olyan finom pitéket és sütiket hozol, csak ámulok! :) Mennyei lehet ez a gyümölcsös-karamelles süti is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a kedves szavakat kedves Hankka :-))

      Törlés
  2. Pont én is ezt akartam írni, mint Hankka, de lehet, írtam is már a múltkor... Olyan fincsi pitéket és sütiket hozol, hogy csak nyelek nagyokat. :P
    Nem rég láttam ezt Rachel Allenél. :)) (a tv-ben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabi :-)) Ajánlom a könyvét is, szuper receptek vannak benne!

      Törlés
  3. Hétvégén én is kipróbáltam ezt, de lehet, hogy valamit nem csináltam jól az elején a karamellbe forgatással, vagy pedig az volt a baj, hogy szilvából csináltam, szóval a lényeg, hogy nekem nagyon folyós maradt az alja, szó sem lehetett arról, hogy átfordítsam kihűlés után. Szerinted mi lehetett a baj? A szilva túl sok levet eresztett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az lehet, hogy a szilva nagyon eleresztette a levét, és túlságosan eláztatta a nyers tésztát ahhoz, hogy átsüljön :-(

      De ha az íze egyébként bejött mindenkinek, annak nagyon örülök :-))

      Törlés
  4. ja, egyébként szenzációsan finom lett, egy kis szelet maradt hétfőre, de csak azért mert már nem fért senkibe, tehát az ízekkel nem volt baj!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.