A francia meggyes/cseresznyés pitéből kimaradt a képen is szereplő mennyiségű cseresznye :-) Fekete volt, mézédes, megdézsmáltuk alaposan amúgy nyersen is, aztán jött Zsófi csokis meggylekvárja, és a fejemben eldőlt a maradék cseresznye sorsa!
A pite tésztáját a GoodFood júliusi számából kölcsönöztem némileg újragondolva: diós omlós tészta narancshéjjal, reszelt gyömbérrel, és közte az őrületes csokoládés cseresznyelekvár!
Este lett kész, késő este, kibírtam, hogy nem kóstoltam meg a kész pitét (Zuram azért bevizsgálta!), de a lekvárfőző lábast titokban tisztára kanalaztam :-DD
Csokis-cseresznyés pite
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű formához:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 14 dkg (por)cukor
- 10 dkg darált mandula/dió/mogyoró
- 1 narancs reszelt héja
- 5 cm friss gyömbér/1 mk. gyömbérpor
- narancslé
A töltelékhez:
- kb. 50 dkg cseresznye, már magozottan mérve
- 1 tábla étcsokoládé, min. 60%
- narancslé
- 1 ek. ételkeményítő
A lisztet szapora mozdulatokkal összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a lesikált narancs reszelt héját, a gyömbért, és annyi friss narancslevet, hogy összeálljon a tészta. Nem tévedés: tényleg nincs benne tojás!
Min. 30 percre folpack-ba csomagolva hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a "lekvárt". A maradék narancslevet lábasba facsarjuk, hozzáadjuk a kimagozott cseresznyét, és nagy lángon kevergetve szinte lekvárrá főzzük, ez kb. 20 perc. Cukrot nem tettem hozzá, mézédes volt a cseresznye, illetve ott az étcsokoládé kesernyés kontrasztja is!
A keményítőt csöpp kis hideg vízzel simára keverjük, a cseresznyéhez adjuk, 1 perc alatt besűrítjük - így biztos nem fogja eláztatni a pitetésztát. Azon forrón beletördeljük a csokoládét, beleolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
A kihűtött omlós tésztát kettévágjuk 2/3-1/3 arányban, s a nagyobbik felét kivajazott pitesütő formába nyújtjuk. Megszurkáljuk, sütőpapírral és sütőbabbal/rizzsel beborítjuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt vakon sütjük.
Elősütés után eltávolítjuk a nehezéket, belesimítjuk a csokis-cseresznyés tölteléket, majd a tetejét beborítjuk a kinyújtott kisebbik tésztadarabbal. A széleit óvatosan, villa segítségével összenyomkodjuk. A tetején érdemes 1-2 bevágást vagy díszítést ejteni, hogy a gőz eltávozhasson sülés közben. Lekenjük 1-2 evőkanálnyi tejjel, majd a pite pirulásáig, még kb. 20-25 percig sütjük.
Langyosan vagy hidegen - őrületesen finom :-)
Álom torta:) Minden van benne ami számít:)
VálaszTörlésIgen, ez így egy találó megfogalmazás :-DDD
TörlésHuh, már a meggyes-cseresznyés pitéd is nagyon tetszett, de ez a csokis mindent visz! :) Tavaly főztem csokis meggylekvárt, úgyhogy el tudom képzelni az ízét, tényleg őrületesen finom lehet! :)
VálaszTörlésHankka, akkor kb. el tudod képzelni az ízét :-))) Dobj hozzá össze egy könnyű omlós tésztát, aztán hajrá!
TörlésImádjuk a pitéket! Ennek a szépségességnek már a bevezetőjénél elolvadtam a gyönyörtől: diós omlós tészta gyömbérrel, narancshéjjal...és ráadásként a csokis cseresznyelekvár...hmmm...hová lehet még fokozni az élvezeteket?...:)
VálaszTörlésHogy hová? Hát ha itt áll az ember előtt, és bele lehet villázni ;-)))
TörlésÉs ha sikerül az utolsó két marék cseresznyémet eléggé pépesre főznöm, akkor legénykém is megeszi, kisasszonykámat pedig bevezetjük a csokievés édes világába :D Nyammmmmmm!!!!!!!!!!!!
VálaszTörlésGarffykám, turmixold le a cserkókat :-) A csokievés világát pedig csak támogatni tudom ;-)))
TörlésCsodaszép:) És ez a lekvár istenien hangzik:)
VálaszTörlésVissza kellene fognom az édességeket... Akkor minek kattingatok ide? Hát,lehet ellenállni? :)))
VálaszTörlés