Igazi hűsítő, nyári desszert.
Omlós tészta kelyhében citromos, könnyű krém, amit csodásan kiegészít a zamatos málna. Legalább olyan fantasztikus kombináció, mint a klasszikus csokoládé-narancs ;-)
Készítsük el fogyasztás előtt egy nappal, mert teljesen áthűlve az igazi! De akkor aztán nagyon!
Kóstoltuk pár óra hűtés után, kóstoltuk másnap, tehát teljesen hiteles az információ :-)))
Verus játékára szeretnék vele nevezni!
Verus játékára szeretnék vele nevezni!
Málnaörvényes-citromos pite
Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj
- 1 tk. cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 ek. hideg tej
A töltelékhez:
- 1 nagy doboz tejföl (450 gr)
- 3 tojás
- 5-10 dkg cukor (ki milyen édesen)
- 1-2 citrom reszelt héja (citrom nagyságától függ)
- 4 dkg liszt
A málnaörvényhez:
- 20-25 dkg málna
- 1-2 ek. cukor
- 1 ek. étkezési keményítő
Az omlós tészta Michel Roux zseniális receptje. A lisztet morzsoljuk össze a puha vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a sót, az egész tojást, végül egy evőkanálnyi tejjel gyúrjuk össze.
A piteformát kenjük ki vajjal. A tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma, igazítsuk bele, majd tegyük hűtőbe min. 30 percre.
Hűtés után szurkáljuk meg néhány helyen, borítsuk le sütőpapírral, öntsünk rá valamilyen nehezéket (bab, lencse, rizs, stb.), és 180 fokon 15 perc alatt süssük elő - ez a vakon sütés.
A málnát mossuk meg, majd turmixoljuk le. Én ezen túlmenően még sűrű szitán is áttörtem, hogy ne ropogjanak a kis magok, ez persze elhagyható. Egy kevés málnapürével keverjük simára a keményítőt. A maradékhoz adjuk hozzá a cukrot, gyenge lángon kevergetve forraljuk fel, majd adjuk hozzá a málnás keményítőt, s 1-2 perc alatt sűrítsük be, pudingszerű lesz az eredmény. Hagyjuk langyosra hűlni.
A töltelékhez összekeverjük a tejfölt a cukorral, a liszttel, a megmosott citrom reszelt héjával, végül egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat.
A krémet az elősütött tésztára öntjük. A málnapürét óvatosan a citromos krém tetejére csurgatjuk, kés hegyével vagy fogvájóval mintákat húzgálunk bele, majd a pitét a sütőbe visszatéve, a hőmérsékletét 160 fokra csökkentve további 30-35 percig sütjük, míg a közepe remegőssé nem válik.
Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük hűtőbe néhány órára vagy akár egész éjszakára.
Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. június
Viki! Azt kell mondjam, hogy nagyon "dögöset" alkottál! Dögös, vagyis trendi, mert nyári (málna), hűsítő (citrom), gyönyörű (csíkozás) és ezek miatt mennyei lehet!!! És a fényképezés! Zseniális, étvágygerjesztő, művészi hatású a fény-árnyék játékkal!...:)
VálaszTörlésEz fantasztikus! Az előző hozzáaszóláshoz, csak annyit lehet hozzáfűzni, hogy teljesen egyetértek!
VálaszTörlésJAjj de istenien néz ki!
VálaszTörlésEz egyszerűen zseniális! Már a nevére is felkaptam a fejemet egyből, amikor elolvastam... hát még amikor megláttam a fotókat és a receptet!! :)) Citrom, málna... hmmm... Viki! Úgy érzem, hogy ha nem kóstolhatom meg most azonnal, akkor rosszul leszek! Küldjél, de azonnal!!! :P
VálaszTörlésJaj ez nagyon finom lehet!!!
VálaszTörlésIggggen guszta! És megintcsak ízlésem szerint való. ;)
VálaszTörlésNa persze és hogy bírjam ki azt az éjszakát amíg hül?!
VálaszTörlésEz látványra is csodás lett, gratulálok! És még milyen finom lehet.....:_))
VálaszTörlésGyönyörű, és nagyon finom lehet! :) És nagyon jók a fotók! :)
VálaszTörlésEz a málanörvény hangzásnak és látványnak sem rossz. :D
VálaszTörlésEz valami fantasztikus! Ki kell próbálni!
VálaszTörlésEzt tuti el fogom készíteni! Istenien néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves sorokat :-) Amondó vagyok, nem fogjátok megbánni, ha elkészítitek - szerény smiley :-DDD De tényleg :-)
VálaszTörlés