Szent meggyőződésem, hogy az emberek döntő többsége a menzás tökfőzelék (vastagon berántva, ízetlen, büdös, nagyon kapros) miatt utálja a tököt. Legalábbis engem mai napig kiráz a hideg, ha csak rágondolok...
Holott gyakorlatilag egy semleges ízű, jól variálható, jól fűszerezhető zöldség, s voltaképpen a tökfőzeléket el lehet készíteni házilagos keretek között baromi finomra :-)
Nemrég valamit kerestem a receptjeim között, ekkor jött szembe az oly nagy sikerű, de elfeledett töksaláta!
Most a hőségre való tekintettel teljesen savanykásra, citrusosra hangszereltem, jól behűtve nagyon üdítő és nagyon könnyű fogás vált belőle!
Citrusos töksaláta
Hozzávalók:
- 1 kisebb zsenge főzőtök
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint frissen facsart citromlé
- 1 kisebb marék citromfű apróra vágva
- 2 ág kakukkfű levélkéi
- só, pici bors
A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, magját kanállal kivájjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Sós vízben "al dente" főzzük, ne legyen pépes!
Leszűrjük, langyosra hűtjük.
Utána egész egyszerűen összekeverjük a joghurttal, a reszelt citromhéjjal, citromlével és ízlés szerinti mennyiségű fűszerrel, fűszernövénnyel.
Hűtőben néhány óra alatt pompásan összeérnek az ízek!
Nagyon különleges hűsítő jellegű finomság ! Guszta!
VálaszTörlésIlyen nagy melegben jobban is esnek ezek a könnyű saláták, nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésMelinek nagyon ízlett!!!:):)Puszi!
VálaszTörlés