Már hétvégére ajánlom, hisz egyelőre úgy tűnik, hogy a menetrend szerinti lehűlés most elmarad, és 1-1 záport leszámítva csodás nyári idő várható!
Ha nyár, akkor bizony grillezés!
Ezek a "kolbászkák" nagyon jól sikerültek! "Kolbászkák", hisz nincsenek bélbe töltve :-) Szaftos, omlós, illatos falatok! Elsőre talán meghökkentőnek tűnhet a fűszerezés, citrom és kakukkfű, de ne legyen senkinek kételye, egyszerűen szenzációs!
Csakúgy, mint a mellé tálalt saláta, csupa ropogós, friss zöldség: idei káposzta, üde sárgarépa és alma, s természetesen lilahagyma :-)
Szerettük, szerettük!
Citromos-kakukkfüves "grillkolbászkák"
Hozzávalók egy kiadós mennyiséghez:
- 1 kg darált hús - sertés és marha vegyesen (de mehet pulykából is)
- 1 fej finomra vágott/reszelt vöröshagyma
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 citrom reszelt héja
- bőséges adag kakukkfű, legjobb, ha friss, de szárítottal is működik
- 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
- 1 tojás
- só, bors
- opcionálisan 1 db kaliforniai/kápia paprika pici kockákra vágva
A salátához:
- 50 dkg idei káposzta
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 alma
- 1 fej lilahagyma
- 3-4 dl tejföl
- 1-2 ek. mustár
- fél citrom leve
- 1 tk. cukor
- só, bors
Gyúrjuk össze a kolbász hozzávalóit alaposan, majd hagyjuk hűtőben pihenni 1-2 órán át, hogy az ízek összeérjenek. Utána két tenyerünk között formáljunk belőle tömzsi kis rudacskákat, majd parázs felett rácson, vagy grillserpenyőben süssük meg őket.
Legyünk óvatosak: csak akkor fordítsuk meg őket csipesszel vagy két villa segítségével, ha már kéreg sült a hő felőli oldalára, máskülönben széteshet! Oldalanként kb. 5 perc sütés elegendő neki, egyet érdemes kettétörni és ellenőrizni.
A salátához tisztítsuk meg a zöldségeket. Vágjuk vékony csíkokra a káposztát, reszeljük hozzá az almát és a répát, a hagymát vágjuk apró kockákra. Keverjük össze annyi tejföllel, amennyi bevonja a zöldségeket, ízesítsük mustárral, citromlével, sóval, borssal, pici cukorral.
Lefedve tegyük a salátát is néhány órára hűtőbe, jót fog neki tenni.
A friss kolbászkákat tálaljuk a ropogós salátával, esetleg bónuszként sütőben sült krumplival.
Mennyei :-)
Ihlet módosításokkal: GoodFood 2012. május
Nekem soha nincsenek kételyeim a receptjeiddel kapcsolatban! Sőt! Izgalmasan hangzik a citrom és a kakukkfű a darált húsban! Mindenképpen kipróbálandó:) Én már érzem is az ízét a számban...
VálaszTörlésDe kedves vagy, köszönöm szépen :-) A kaja csúcs, kipróbálásra ajánlom :-)
TörlésIsteni ez a grill tál!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésViki, ugye ezek a közösen elfogyasztott kolbászkák voltak?? Olyan rég volt, ismétlést kíván, issssteniek voltak! De nálatok valszeg a vasszegnek is issssteni íze lenne! :-)))
VálaszTörlésŐk azok, igen! Ismétlés a tudás anyja, semmi jónak elrontói nem vagyunk ;-))
Törlés