Személy szerint én Marisznál láttam ezt a receptet először, de nagyon sokan elkészítették, ahogy elnéztem :-)
Meg is értem a népszerűségét! Villámgyorsan elkészíthető, olyasmi, mint egy tortilla, nincs kelesztési-várakozási idő, röpke formázás és már süthető is ez a töltött lepény!
Nálunk nagyon menő az ilyesmi kaja, ezért is annyi, de annyi dicséretet kaptam, mintha nem is tudom, mit tettem volna az asztalra :-)
A tölteléket a tonhalas melegszendvics kencéje ihlette, szerintem telitalálat volt, de ez voltaképpen tetszés-ízlés-hűtőtartalom szerint variálható.
Egy jó hideg sört készítsünk utána kézközelbe!
Tonhalas-újhagymás pupusa
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- 0,5 dl olaj
- kb. 1,5 dl víz
- 1 kk só
A töltelékhez:
- 1 doboz natúr v. olajos lében eltett tonhalkonzerv
- 1 tubus natúr ömlesztett sajt
- fél fej lilahagyma/kis csokor újhagyma (vérmérséklet szerint)
- 5 dkg feta (elhagyható)
- só, őrölt bors
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Viszonylag lágy tésztát fogunk kapni, lehet nem szükséges az összes víz, apránként adagoljuk.
A tésztát 6 egyenlő részre vágjuk, majd lisztezett munkalapon egyesével körlappá nyújtjuk.
A töltelékhez a tonhalat lecsöpögtetjük, összekeverjük az ömlesztett sajttal, a felaprózott hagymával, az elmorzsolt fetával, sózzuk, borsozzuk.
Minden egyes tésztakorongra halmozzunk a töltelékből, majd a tenyerünkben fogjuk össze egy batyuvá, jól csipkedjük össze a széleket, hogy sütés közben ki ne folyjon belőle a töltelék!
Ezután lisztezett munkalapon óvatosan nyújtsunk a megtöltött tésztabatyun, hogy lapos lepényeket kapjunk, de vigyázzunk rá, ki ne szakadjon!
Egy serpenyőt szárazon forrósítsunk meg, majd oldalanként 3-3 perc alatt süssük készre a töltött lepényeket.
Azon frissiben már tálalhatunk is!
Ez jó, nagyon jó, mondjuk én, mivel nem vagyok tonhal rajongó, előre kicsit megsütött kolbász és bacon darabokat tennék bele, vagy füstölt sonkakockákat:-))))))
VálaszTörlésJól sikerült a pupusád! Én még nem ettem olajos halat, egyszer meg kéne próbálnom, a férjem biztosan szeretné.
VálaszTörlésDe jóóóóóó !!!! Sajnos nálunk sincs kulcsa az ajtóhoz a tonhalnak, meg az olajos halnak. Szerintem valami más fincsi töltelékkel is klassz lenne. A hagymát meg hozzágondolom epeügyileg :)
VálaszTörlésÚjabb recept mentve az elkészítendők közé! Imádom az ilyen lepényeket, ezt pedig még egyszerűen és főleg gyorsan is el lehet készíteni! A töltelékről pedig már ne is beszéljünk: tonhal, sajt, feta... (itt nyeltem egy nagyot)! :)
VálaszTörlés