Nagyon szeretem az újkrumplit, s minden évben sajnálkozok amiatt, hogy mennyire rövid az igazi szezonja. Amikor elég csak ledörzsölni a papírvékony héját, és már mehet is fazékba, serpenyőbe, mikor hova.
Alapjáraton is szeretem a krumplit, de az újjal alig tudok betelni :-)
Ez az étel végtelenül egyszerű, szerintem felesleges "túlízesíteni" azt, ami minimál stílusban is annyira jó! Felhasználhatjuk húsok mellé köretként is, de egy tál friss salátával önálló fogássá avanzsálhat!
Kapros-túrós újkrumpli
Hozzávalók:
- kb. 60 dkg apró szemű újkrumpli
- 1-2 ek. kacsazsír
- 25 dkg túró (esetleg juhtúró!)
- 2-3 dl tejföl
- só, bors
- friss kapor
A krumplit meghámozzuk: késsel lekapargatjuk a héját, vagy kifejezetten csak erre a célra használatos szivaccsal ledörzsöljük. Ha vannak nagyobb szemek, vágjuk ketté, majd sós vízben főzzük 10 percig.
Leszűrjük, jénaiba tesszük, majd azon forrón összekeverjük kacsazsírral. Sózzuk meg.
A túrót keverjük ki annyi tejföllel, hogy ne túl híg masszát kapjunk - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró zsírossága, krémessége. Ízesítsük sóval, borssal, majd simítsuk a krumpli tetejére.
Ha szeretjük, dúsíthatjuk friss spenótlevelekkel: vágjuk csíkokra, szórjuk a krumplira, s utána simítsuk rá a túrós masszát.
Hintsük meg a tetejét vérmérsékletünk szerinti mennyiségű kaporral, majd 180 fokos sütőben süssük 20-25 percig.
Helyi hirdetési újságban láttam a receptet :-)
Imádom az újburgonyát, de még pár hétig várni kell arra, hogy a kertünkből elő lehessen "kaparászni". :(
VálaszTörlésFincsi az ételed, meg is éheztem... :P
De jó, ez nagyon tetszik!
VálaszTörlésAz újkrumpli az egyik legnépszerűbb étel nálunk is. Mennyei íze lehet ezzel a túróval, a kaprot is imádom. Ez önmagában tökéletes is ebédre, vacsira:)
VálaszTörlésKrumpli imádó vagyok én is ! Nagyon finom lehet, majd kipróbálom !
VálaszTörlésÉpp ma vásároltam 1 kg újkrumplit. Nem tudtam mit készítek belőle. Viszem a receptedet:) köszönöm.
VálaszTörlésAkartam írni, hogy próbáld ki juhtúróval is, de aztán láttam odaírtad te is. Imádom én is az újburgit nagyon magában petrezselymesen salátával is:-))) csodakaja:-)))
VálaszTörlés