Vagy szívkalács? Szív alakú kalács? Választhattok :-)
A kakaós ikercsigák sütése óta motoszkált a fejemben a gondolat, amit egy kedves kommentelő indított el: "Hm, a tekerés után csak egy csippentés a tésztán, és máris szívecske jönne ki..."
A gondolatot végül most követte tett, és nem is apróztam el - egyetlen óriási csigaszívet sütöttem :-)
A kalács tésztája Babette nagyijának receptje, húsvétkor próbáltam, szenzációsan jó anyag, és sokáig friss, nem száradós-morzsálódós! A formázási ihletet pedig Illéskrisztől merítettem, mert a finisben kicsit megijedtem a kalács méreteitől - jézusisten, mi lesz ebből?
Ez lett!
Anyák napjára még elkészülhet, a csokor virág mellé szerintem minden anyuka és nagymama örömmel fogja fogadni :-)
Kakaós kalács-szív
Hozzávalók:
- 1,25 dl langyos tej
- 3 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 25-30 dkg liszt
- 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
- 3 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
Töltelék:
- 3-5 dkg puha vaj
- 2 (púpos) ek cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
A tetejére:
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás nagyságától függ a liszt mennyisége, ha nagyon puha a készülő tészta, apránként adjunk hozzá annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája". Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk.
Vékonyan megkenjük a puha vajjal, meghintjük a kakaóporral, cukorra, vaníliás cukorral, majd feltekerjük, mint egy beiglit.
Éles késsel hosszában kettévágjuk a tekercset úgy, hogy a végén maradjon egy kb. tenyérnyi rész, ez lesz a szív csúcsa. A két szálat aztán külön-külön spirálisan, befelé haladva feltekerjük, megformázva így a szív alakzatot.
Hagyjuk kelni 20 percig.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában egy kis pikszis vízzel. A megkelt kalácsot kenjük le felvert tojással, majd süssük készre kb. 20-25 perc alatt.
Nagyon szép lett. Rögtön a tepsin tekergetted, vagy formázva emelted át?
VálaszTörlésKöszi :-) Formázva emeltem át, stabilan tartotta magát, nem nyeklett szét! S a tepsin kelt még 20 percet.
TörlésSzépséges! Biztos finom is :))
VálaszTörlésEmlékszem az ikercsigákra! És ez a kalács gyönyörűséges lett! Ugye milyen jó ez a tészta? Én is imádom, szinte mindenre alkalmas:)))
VálaszTörlésKlassz fotó!
Limaránál láttam valamikor és elkészítettem, de egy kicsit hosszabbra hagytam a nyelét. Mindenki vihogott, mikor nagy büszkén feltálaltam, mondván, hogy őket egyáltalán nem szívre, hanem valami egész másra emlékezteti... Azóta is meg vagyok sértődve rájuk:)
VálaszTörlésHatalmas szíved van:) Gyönyörű szép lett:)
VálaszTörlésgyönyörűséges
VálaszTörlésHű, micsoda gyönyörűség! Nagyon guszta lett és a képek is fantasztikusak. Szinte nyúlnék utána!
VálaszTörlésÚristen, ez csodálatos:)
VálaszTörlés