Egész mássá tud válni egy étel, ha ugyanazon alapanyagot másfajta formában használjuk. Gondolok itt most pl. a darált húsra.
Finom a húsos-paradicsomos szósz spagettivel, sok-sok sajttal, de egy másik dimenzió, ha a húsból pici gombócokat formálunk, kisütjük, és így tesszük bele a mártásba. Volt már nálam egy nagyon izgalmas és őrült finom zöldséges-narancsos, ültek már fűszeres paradicsomszószban, illetve cukkinis gombóckák.
Ezen a mostani mártáson valami elképesztően nagyot lendít a sült paprika utánozhatatlan íze, a golyóbisokat pedig reszelt alma teszi szaftossá, pikánssá.
Igazán nyerő kombináció!
Húsgolyók sült paprikás, paradicsomos mártással
Hozzávalók:
- 1 nagy kaliforniai paprika/2 db kápia paprika
- 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (40 dkg)
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg darált hús (legjobb sertés-marha vegyesen)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 vöröshagyma
- 1 kisebb alma
- 1 tojás
- 2 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
- 40 dkg spagetti
A paprikával kezdjük. Megmossuk, majd forró sütőben addig sütjük, míg a héja alaposan meg nem ráncosodik, néhol pedig már meg is feketedik. Ekkor tálba tesszük és letakarjuk, hogy a gőzben megpuhuló héját könnyedén le tudjuk húzni.
Ha langyosra hűlt, hámozás után leturmixoljuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Ráöntjük a hámozott paradicsom konzervet, szétnyomkodjuk, takaréklángon főni hagyjuk 10-15 percig. Hozzáadjuk a sült paprikát, sóval, borssal ízesítjük, kiforraljuk. Ha túl darabosnak találnánk (én igen), zúzzuk össze nyugodtan botmixerrel.
A darált húshoz hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a hámozott, lereszelt almát, valamint a szintén lereszelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a tojást, szükség szerint (az alma méretétől függ!) a zsemlemorzsát, sóval, borssal ízesítjük.
Diónyi gombócokat formálunk belőle, majd forró olajban minden oldalát aranybarnára sütjük. Ezt követően beleszedegetjük a paprikás-paradicsomos mártásba, és néhány percig takaréklángon hagyjuk rotyogni, hogy a gombóckák is átvegyék a mártás csodás ízét.
Főtt tésztával, bónuszként reszelt sajttal tálaljuk.
Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. március
Ez a sült paprikás-paradicsomos szósz engem az általam nagyon kedvelt ajvárra emlékeztet, amit IMÁDOK! A reszelt almával pikánssabbá varázsolt húsgombóccal pedig remek párt alkotnak...:)
VálaszTörlésÜhüm, olyasmi! Baromira feldobja, utánozhatatlan íze van a sült paprikának! Az almától meg nagyon könnyed a gombóc - szóval hajrá :-))
TörlésBolognai spagettit terveztem a hétvégére, de lehet, hogy átvariálom, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésHankka megelőzött...vagy a gondolataimban olvas? Én is ezt akartam írni! :)) Annyira guszta az az alsó kép, hogy szerintem lemondok a bolognairól és gombócozni fogok! :)
VálaszTörlés