A kakaós szívkalácsoknál írtam, hogy a tészta Babette nagymamájának kalácstésztája, és mennyire finom, napokig friss, foszlós!
Húsvétkor sütöttem először belőle sima fonott kalácsot, sötét este volt, mire készen lett, és melegen megettük a felét... Most újráztam, fél adagnyi tésztából fontam meg - hatos fonással :-)
Kínkeservesen fontam, a felénél elvesztve a fonalat, gyakorolnom kellene, ha más nem, textilhurkákkal :-DD Pedig a gép előtt ültem, Krisztina fázisfotóit néztem mélyen koncentrálva, ölemben a nyújtódeszka, rajta a tésztahurkák, ide teszem, oda teszem, átvetem és visszahúzom, hát vért izzadtam :-)))
Ilyen lett, nyilván nem a legszebb, de higgyétek el, mesésen finom! Vaj, lekvár, méz, bögre tej, ki mit szeretne mellé, igazi hétvégi kényeztetés!
Foszlós fonott kalács
Hozzávalók egy kisebb kalácshoz:
- 1,25 dl langyos tej
- 3 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 25-30 dkg liszt
- 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
- 3 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
Tetejére:
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében pakoljuk,
dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás nagyságától függ a liszt
mennyisége: ha nagyon puha a készülő tészta, apránként adjunk hozzá
annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája".
Ha megkelt,
lisztezett munkalapra borítjuk, és 3 vagy 6 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyesével kisodorjuk egyenletes vastagságúra, majd kaláccsá fonjuk: sima hármas fonással, mint a lányok copfját, vagy ha bátrak vagyunk, mehet a többes fonás is!
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük, langyos helyen kb. 20 percig még kelni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel. A kalácsot szépen lekenjük felvert tojással, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szerintem gyönyörű lett, gratulálok! Én nem vagyok egy fonóbajnok nem is mernék nekiállni ennek a formátumnak, de szívesen venném ha kényeztetni akarna vele valaki :D
VálaszTörlésKöszi :-) Sima hármas fonás, mint a lányok haját - és kész is a kényeztetés!
TörlésElképzellek, amint fonsz:))) Ha megnyugtat, akkor elmondom, hogy én is így tanultam meg. Mire úgy ahogy kinézett a cucc, addigra a tészta tulajdonképpen használhatatlan lett. Ekkor leírtam a fázisokat, és megsorszámoztam a szálakat. Na? Azóta is nézem, ha kell, mert nem lettem vérprofi:(((
VálaszTörlésÉs a kalácsod gyönyörű!!!
Vért izzadtam, és minduntalan elvesztettem a fonalat :-)))
TörlésKöszi a dicséretet, és köszi a szuper receptet!!!
A fonást nem ismerem, de a végeredmény gyönyörű! Már a húsvétit is megcsodáltam és biztos nagyon finom is volt!
VálaszTörlésHú, egyszer érdemes nekiállni a fonásnak, igazi kihívás - nekem legalábbis az volt :-)
TörlésA kalács nagyon finom, szívből ajánlom!
Számomra ez a kalács nagyon-nagyon szép! :) Ügyes vagy.
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
TörlésIgazán szépséges!
VálaszTörlésKöszönöm Csibe :-)
TörlésNekem így is gyönyörű! Nem izgat a fonás, egy helyre megy akkor is ha hatos fonás és akkor is ha sima fonás. :-) Megvan a hétvégi programom. :-)
VálaszTörlésMenjen a sima hármas, az ízén mit sem fog változtatni :-) Jó kis hétvégi reggeli lesz belőle!!
Törlés