A hirtelen jött kánikulában ne feledkezzünk meg a megnövekedett folyadékpótlásról! Ha szomjúságot érzünk, az már a test vészjelzése: folyadékot, de most rögtön!
Az a bizonyos folyadék pedig akár leves is lehet :-) Ötféle hagyma adja az ízét, finom fűszerek, fehérbor és tejszín - csodás harmóniába olvadva.
Melegen vagy langyosan, könnyű és biztos siker!
Fehérboros-tejszínes krémleves ötféle hagymából
Hozzávalók:
- 10 dkg póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej lilahagyma
- 1 csokor újhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 2 dl fehérbor
- 5 dl víz/alaplé
- 2 dl tejszín
- 2-3 babérlevél
- 1-1 csipet rozmaring és kakukkfű
- só, őrölt bors
A hagymákat megtisztítjuk, finomra-vékonyra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta őket. Felöntjük a vízzel/alaplével és a fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet, a fűszereket, sózzuk, borsozzuk.
Gyenge tűzön hagyjuk forrni kb. fél órán át, hogy jól összesimuljanak az ízek.
Szedjük ki a babérleveleket, majd botmixerrel pörgessük krémesre.
A tejszínt keverjük el kevés forró levessel, majd adjuk a keveréket a fazék tartalmához. Keverjük át, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.
Sajtos pirítóssal, további reszelt sajttal tálaljuk.
Ihlet változtatásokkal: Nők Lapja Konyha 2012. április
Imádom az ilyen jellegű tejszínes leveseket, pláne, ha hagymából készülnek, legyen akár nyár, akár tél, hideg vagy meleg idő, bármikor jöhet! Lilahagymát még soha nem próbáltam benne, itt az ideje ennek is. A fehérbor benne pedig...nyami-nyami...:)
VálaszTörlésA fűszerek nagyon megdobták az ízét! S a bor? Szeretek borral főzni, le sem tagadhatnám :-)
TörlésHeti menük a számból vette ki szót - valószínű azért, mert egyetértünk. :) Ugyanis imádom az ilyen jellegű leveseket, nagyon! (Szerencsére a családom is.:) Ráadásul imádjuk a hagymákat is, mind az öt félét, ami a leveskédben szerepel. Egyszóval nálunk nagyon nyerő lenne ez a leves!!! :D
VálaszTörlésNálunk is nagyon menők a krémlevesek! A hagyma itt elveszti a jellegzetes erős szagát-ízét, szépen összesimulnak - szóval ajánlom :-)
TörlésHiper-szuper! Krémleves jöhet bármikor, ez meg különösen. Ráadásul én is szeretek borral főzni, szóval recept ismét mentve.
VálaszTörlésHihi, kell az a kis plusz szerintem, amit a bor ad az ételhez :-)
TörlésKöszönöm, vittem! :)
VálaszTörlésVigyed csak vigyed! :-))
TörlésNagyon tetszik! Vittem én is. :)
VálaszTörlésKíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni :-)
TörlésIlyen jó kis levesreceptekre én is mindig vevő vagyok... :)
VálaszTörlés:-) Köszi! Csak gyorsan, könnyedén :-)
TörlésKlassz! Ez lesz a leves hétvégén a grillezett husik előtt!
VálaszTörlésÉs végre Manapó is megiszik egy pohár bort, mindig mondja, egy pohárért sajnálja felbontani az egész üveget, de most majd ketten osztoznak a boron: ő meg a leves :)
Támogatom :-)) Könnyű leves, nem fogtok eltelni a husik előtt vele!
TörlésA bort pedig csak egész nyugodtan, egészségére Manapónak!, aztán ami megmarad, be a hűtőbe - legfeljebb főzöl megint egy finom boros ételt legközelebb is, ha nem fogyna el :-)