Dugig a piac - már hetek óta - eperrel. Csak húztam-halasztottam a vásárlást: szép, szép, de nem az igazi. Ez volt az idei első vásárlás, amit arcátlanul még meg is szimatoltam a láda fölé hajolva - és az illata már epres volt!
Nem bírtam magammal, bevállaltam egy fél kilót, de ahogy sejtettem, az íze még nem közelítette a valódi, szabadföldi, napsütötte eper ízét.
Ettem belőle, a maradékot meg "elsütöttem".
Nagyon jól passzol egymáshoz a kókusz, a vanília és az eper ;-)
Epres-kókuszos piskótatekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. víz
- csipet só
A krémhez:
- 1/2 cs. vaníliás pudingpor
- 2,5 dl tej
- 3-5 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
- 3 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg vaj
- 3 cl kókuszlikőr (elhagyható)
- kb. 30 dkg eper+díszítéshez
Hagyományos piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet és az átszitált kakaóport. A fehérjékből nagyon kemény habot verünk, apránként a kakaós masszához keverjük - vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot!
A gáztepsit beborítjuk sütőpapírral, rásimítjuk a piskótamasszát, és 170 fokos sütőben kb. 12-14 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. Töltéskor így nem fog széttöredezni.
A pudingport összekeverjük a cukorral, simára keverjük a tejjel, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat, a kókuszreszeléket és a likőrt, majd kézzel vagy robotgéppel habosra keverjük.
A piskótalapot kitekerjük a konyharuhából. Egyenletesen elkenjük rajta a krém kétharmadát, meghintjük a felszeletelt eperrel, majd feltekerjük.
A rolád külsejét vonjuk be a maradék krémmel, hintsük meg kókuszreszelékkel, díszítsük maradék felszeletelt eperrel.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk!
Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. május
Hadd legyek az első, aki gratulál Neked ehhez a desszerthez! Imádni való alapanyagokból kreáltál egy imádni való édességet! Hát lehet ennek ellenállni! Engedd meg, hogy Liptai Klaudiát idézzem (kicsit magamra hangolva a dolgot): "ha egy nő sütemény lát, kit érdekel, hogy hova rakódik le!...)...:)
VálaszTörlésKókusz, eper, pompás páros!!
VálaszTörlésTényleg jól passzolnak egymáshoz:) Itt mindig lehet epret kapni, de minek? Ízetlen vacak, csak álmodozunk a magyar eperről:)
VálaszTörlésjujj Viki, ez nagyon csábosra sikeredett :)) Nagyon szeretném ;) és vágyom is ilyen piskóta tekercsre egy jó ideje..lehet, hogy mostanában eljött az ideje :)
VálaszTörlésNagyon kívánatos sütikét kreáltál! Az eperről nekem is az a véleményem, hogy jó, jó, de még nem az igazi!
VálaszTörlésjajj de nagyon beflamóznám... pedig tegnap is epres sütit ettünk. :)
VálaszTörlésEper és kókusz?!!! ...külön-külön is, no de így egyben!!! ...imádom!!!! :)
VálaszTörlésEgyből ráismertem, én is láttam az újságban, megtetszett, de hétvégén a másik, egyszerűbb epres sütit csináltam meg és a cseresznyés tejes pitét, amit a blogodon olvastam évekkel ezelőtt.Szabina
VálaszTörlésCsuda finom lehet, jaj nekem! :P Gyönyörűséget alkottál.
VálaszTörlésA Mi kertünkben még csak most kezd érni a földieper... szóval nálam még csak most fog indulni az eperszezon! :D