Voltaképpen nem más ez, mint egy tojáslepény, csak kicsit megcifrázva :-)
Kínálhatjuk előételként vagy salátával könnyű vacsoraként. Ha kihagyjuk belőle a minimális 2 evőkanálnyi lisztet, gluténérzékenyek és fogyókúrázók is bátran falatozhatnak belőle!
Gyorsan elkészül, roppant egyszerű és nagyon finom :-)
Sonkás rakott
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 3 ek reszelt sajt (kb. 5 dkg)
- további 5-10 dkg reszelt sajt
- 5 ek zsíros tejföl
- 2 ek. liszt (elhagyható)
- 10 dkg sonka pici kockákra vágva
- só, bors
Válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéket verjük kemény habbá, majd adjunk hozzá 3!! tojássárgáját, 3 ek reszelt sajtot, 2 ek tejfölt és a 2 ek lisztet. Sózzuk, borsozzuk.
Egy kb. 20x30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy kenjük ki vajjal), öntsük bele a tojásos masszát, és 180 fokos sütőben süssük aranyszínűre - kb. 20 perc. Azon forrón borítsuk ki egy deszkára.
A maradék 3 ek tejfölt keverjük ki a maradék 1 tojássárgájával, adjuk hozzá a sonkakockákat, sózzuk, borsozzuk.
A tojáslepényt vágjuk 4 egyforma lappá, és rétegezzük: egy sor lepény, egy réteg sonkás keverék, és így tovább. Felülre mindenképpen tojáslepény jusson!
A tetejét szórjuk meg vastagon reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben a sajt olvadásáig-pirulásáig süssük.
Friss salátával, savanyúsággal, esetleg szeletnyi puha kenyérrel tálaljuk.
Ihlet: GoodFood 2012/2.