2012. május 31., csütörtök

Sonkás rakott



Voltaképpen nem más ez, mint egy tojáslepény, csak kicsit megcifrázva :-)

Kínálhatjuk előételként vagy salátával könnyű vacsoraként. Ha kihagyjuk belőle a minimális 2 evőkanálnyi lisztet, gluténérzékenyek és fogyókúrázók is bátran falatozhatnak belőle!

Gyorsan elkészül, roppant egyszerű és nagyon finom :-)






Sonkás rakott


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 3 ek reszelt sajt (kb. 5 dkg)
  • további 5-10 dkg reszelt sajt
  • 5 ek zsíros tejföl
  • 2 ek. liszt (elhagyható)
  • 10 dkg sonka pici kockákra vágva
  • só, bors


Válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéket verjük kemény habbá, majd adjunk hozzá 3!! tojássárgáját, 3 ek reszelt sajtot, 2 ek tejfölt és a 2 ek lisztet. Sózzuk, borsozzuk.

Egy kb. 20x30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy kenjük ki vajjal), öntsük bele a tojásos masszát, és 180 fokos sütőben süssük aranyszínűre - kb. 20 perc. Azon forrón borítsuk ki egy deszkára.

A maradék 3 ek tejfölt keverjük ki a maradék 1 tojássárgájával, adjuk hozzá a sonkakockákat, sózzuk, borsozzuk.

A tojáslepényt vágjuk 4 egyforma lappá, és rétegezzük: egy sor lepény, egy réteg sonkás keverék, és így tovább. Felülre mindenképpen tojáslepény jusson!

A tetejét szórjuk meg vastagon reszelt sajttal, majd 180 fokos sütőben a sajt olvadásáig-pirulásáig süssük.

Friss salátával, savanyúsággal, esetleg szeletnyi puha kenyérrel tálaljuk.



Ihlet: GoodFood 2012/2.


2012. május 29., kedd

Epres édességek, desszertek, torták



Most egy epres édességgyűjteményt hoztam. 

Javában dúl a szezon, s ötleteket szeretnék adni, mi minden finomság készíthető ebből a fantasztikusan illatos, lángoló színű, utánozhatatlan ízű gyümölcsből :-)

Kár, hogy annyira rövid az igazi! szezon...






































2012. május 26., szombat

Foszlós fonott kalács



A kakaós szívkalácsoknál írtam, hogy a tészta Babette nagymamájának kalácstésztája, és mennyire finom, napokig friss, foszlós!

Húsvétkor sütöttem először belőle sima fonott kalácsot, sötét este volt, mire készen lett, és melegen megettük a felét... Most újráztam, fél adagnyi tésztából fontam meg - hatos fonással :-) 




Kínkeservesen fontam, a felénél elvesztve a fonalat, gyakorolnom kellene, ha más nem, textilhurkákkal :-DD Pedig a gép előtt ültem, Krisztina fázisfotóit néztem mélyen koncentrálva, ölemben a nyújtódeszka, rajta a tésztahurkák, ide teszem, oda teszem, átvetem és visszahúzom, hát vért izzadtam :-)))

Ilyen lett, nyilván nem a legszebb, de higgyétek el, mesésen finom! Vaj, lekvár, méz, bögre tej, ki mit szeretne mellé, igazi hétvégi kényeztetés!






Foszlós fonott kalács


Hozzávalók egy kisebb kalácshoz:

  • 1,25 dl langyos tej
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só

Tetejére:

  • 1 tojás

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás nagyságától függ a liszt mennyisége: ha nagyon puha a készülő tészta, apránként adjunk hozzá annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája". 

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 3 vagy 6 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyesével kisodorjuk egyenletes vastagságúra, majd kaláccsá fonjuk: sima hármas fonással, mint a lányok copfját, vagy ha bátrak vagyunk, mehet a többes fonás is!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük, langyos helyen kb. 20 percig még kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel. A kalácsot szépen lekenjük felvert tojással, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.








2012. május 24., csütörtök

Pizzás palacsintatekercsek




A hagyományos diós, túrós, lekváros palacsinták helyett egy egész más ízvilág, engem leginkább egy jól megpakolt pizzára emlékeztetett!

Viszonylag pepecselős étel, de pompásan előkészíthető: a palacsintát meg lehet sütni, ahogy a paradicsommártás is megfőzhető előre, utána már villámgyorsan halad az összeállítás! Akár vendégségre is előkészíthetjük.

Palacsinta, fűszeres paradicsomszósz, sonka, szalámi és feta egy falatban - a válogatós gyerekek is szeretni fogják, a felnőttekről meg már ne is beszéljünk :-)





Pizzás palacsintatekercsek


Hozzávalók:


A palacsintához:

  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 ek. olaj

Töltelék:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg főtt-füstölt tarja
  • 15 dkg szeletelt (házi) szalámi/kolbász
  • 2 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 10 dkg feta
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • só, bors
  • 1 mk. oregánó


A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük, pihentetjük min. 30 percet, majd hagyományos módon vékony palacsintákat sütünk belőle - kb. 12-14 db lesz.

A mártáshoz a hagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket,  a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, oregánóval ízesítjük, 20 percig forraljuk, majd ha a paradicsom nem fő szét, botmixerrel pürésítjük. Langyosra hűtjük.

A tarját, szalámit felcsíkozzuk, a fetát elmorzsoljuk.

Minden palacsintát megkenünk a paradicsommártással, majd tarjával-fetával, illetve kolbásszal-fetával megszórunk. Feltekerjük, 3-4 darabra vágjuk. Vágott felükkel felfelé sütőpapíros tepsire ültetjük őket, majd ha az összessel elkészültünk, meghintjük reszelt sajttal.

180 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütjük.





Ihlet: Kiskegyed Konyhája 2011/3.

2012. május 22., kedd

Tonhalas-újhagymás pupusa



Személy szerint én Marisznál láttam ezt a receptet először, de nagyon sokan elkészítették, ahogy elnéztem :-)

Meg is értem a népszerűségét! Villámgyorsan elkészíthető, olyasmi, mint egy tortilla, nincs kelesztési-várakozási idő, röpke formázás és már süthető is ez a töltött lepény! 

Nálunk nagyon menő az ilyesmi kaja, ezért is annyi, de annyi dicséretet kaptam, mintha nem is tudom, mit tettem volna az asztalra :-)

A tölteléket a tonhalas melegszendvics kencéje ihlette, szerintem telitalálat volt, de ez voltaképpen tetszés-ízlés-hűtőtartalom szerint variálható.

Egy jó hideg sört készítsünk utána kézközelbe!



Tonhalas-újhagymás pupusa

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 0,5 dl olaj
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 kk só

A töltelékhez:
  • 1 doboz natúr v. olajos lében eltett tonhalkonzerv
  • 1 tubus natúr ömlesztett sajt
  • fél fej lilahagyma/kis csokor újhagyma (vérmérséklet szerint)
  • 5 dkg feta (elhagyható)
  • só, őrölt bors

A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Viszonylag lágy tésztát fogunk kapni, lehet nem szükséges az összes víz, apránként adagoljuk.

A tésztát 6 egyenlő részre vágjuk, majd lisztezett munkalapon egyesével körlappá nyújtjuk.

A töltelékhez a tonhalat lecsöpögtetjük, összekeverjük az ömlesztett sajttal, a felaprózott hagymával, az elmorzsolt fetával, sózzuk, borsozzuk.

Minden egyes tésztakorongra halmozzunk a töltelékből, majd a tenyerünkben fogjuk össze egy batyuvá, jól csipkedjük össze a széleket, hogy sütés közben ki ne folyjon belőle a töltelék!

Ezután lisztezett munkalapon óvatosan nyújtsunk a megtöltött tésztabatyun, hogy lapos lepényeket kapjunk, de vigyázzunk rá, ki ne szakadjon!




Egy serpenyőt szárazon forrósítsunk meg, majd oldalanként 3-3 perc alatt süssük készre a töltött lepényeket.

Azon frissiben már tálalhatunk is!




2012. május 19., szombat

Epres-kókuszos piskótatekercs



Dugig a piac - már hetek óta - eperrel. Csak húztam-halasztottam a vásárlást: szép, szép, de nem az igazi. Ez volt az idei első vásárlás, amit arcátlanul még meg is szimatoltam a láda fölé hajolva - és az illata már epres volt!

Nem bírtam magammal, bevállaltam egy fél kilót, de ahogy sejtettem, az íze még nem közelítette a valódi, szabadföldi, napsütötte eper ízét.



Ettem belőle, a maradékot meg "elsütöttem".

Nagyon jól passzol egymáshoz a kókusz, a vanília és az eper ;-)





Epres-kókuszos piskótatekercs




Hozzávalók:


A tésztához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. víz
  • csipet só


A krémhez:


  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3-5 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vaj
  • 3 cl kókuszlikőr (elhagyható)
  • kb. 30 dkg eper+díszítéshez


Hagyományos piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet és az átszitált kakaóport. A fehérjékből nagyon kemény habot verünk, apránként a kakaós masszához keverjük - vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot!

A gáztepsit beborítjuk sütőpapírral, rásimítjuk a piskótamasszát, és 170 fokos sütőben kb. 12-14 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. Töltéskor így nem fog széttöredezni.

A pudingport összekeverjük a cukorral, simára keverjük a tejjel, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat, a kókuszreszeléket és a likőrt, majd kézzel vagy robotgéppel habosra keverjük.

A piskótalapot kitekerjük a konyharuhából. Egyenletesen elkenjük rajta a krém kétharmadát, meghintjük a felszeletelt eperrel, majd feltekerjük.

A rolád külsejét vonjuk be a maradék krémmel, hintsük meg kókuszreszelékkel, díszítsük maradék felszeletelt eperrel.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk!




Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. május


2012. május 17., csütörtök

Kapros-túrós újkrumpli



Nagyon szeretem az újkrumplit, s minden évben sajnálkozok amiatt, hogy mennyire rövid az igazi szezonja. Amikor elég csak ledörzsölni a papírvékony héját, és már mehet is fazékba, serpenyőbe, mikor hova.

Alapjáraton is szeretem a krumplit, de az újjal alig tudok betelni :-)

Ez az étel végtelenül egyszerű, szerintem felesleges "túlízesíteni" azt, ami minimál stílusban is annyira jó! Felhasználhatjuk húsok mellé köretként is, de egy tál friss salátával önálló fogássá avanzsálhat!





Kapros-túrós újkrumpli


Hozzávalók:


  • kb. 60 dkg apró szemű újkrumpli
  • 1-2 ek. kacsazsír
  • 25 dkg túró (esetleg juhtúró!)
  • 2-3 dl tejföl
  • só, bors
  • friss kapor


A krumplit meghámozzuk: késsel lekapargatjuk a héját, vagy kifejezetten csak erre a célra használatos szivaccsal ledörzsöljük. Ha vannak nagyobb szemek, vágjuk ketté, majd sós vízben főzzük 10 percig.

Leszűrjük, jénaiba tesszük, majd azon forrón összekeverjük kacsazsírral. Sózzuk meg.

A túrót keverjük ki annyi tejföllel, hogy ne túl híg masszát kapjunk - a tejföl mennyiségét nagyban befolyásolja a túró zsírossága, krémessége. Ízesítsük sóval, borssal, majd simítsuk a krumpli tetejére. 

Ha szeretjük, dúsíthatjuk friss spenótlevelekkel: vágjuk csíkokra, szórjuk a krumplira, s utána simítsuk rá a túrós masszát.

Hintsük meg a tetejét vérmérsékletünk szerinti mennyiségű kaporral, majd 180 fokos sütőben süssük 20-25 percig.




Helyi hirdetési újságban láttam a receptet :-)



2012. május 15., kedd

Csirkemájragus sertéshús burgonyapürével



Mondhatnám akár pie-nak is, szerepelt már gombás-halas és csirkés-kukoricás változat is nálam.

Végtelenül praktikus étel, némi előkészületet igényel ugyan, de aztán egy edényben sül késszé hús és köret. Remekül előkészíthető akár a hétköznapokra, akár vendégségre!

A májragu gyakorlatilag egy az egyben a csirkemájas bagett tölteléke (bevált dolgon ne változtass), alatta szelet puha hús, mindez lágy burgonyapüré-paplan alatt!

Nagyon jó volt!



Csirkemájragus sertéshús burgonyapürével


Hozzávalók:


  • 40 dkg csont nélküli karaj (mehet csirkemellből is)
  • só, bors
  • 60 dkg burgonyából ízlés szerinti elkészített püré
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 40 dkg csirkemáj (szív nélkül!)
  • 2-3 ek. mustár
  • 2 ek. ketchup
  • 1 ek. méz
  • só, bors
  • 2-3 ek. tejföl

A csirkemájat hártyáitól megtisztítjuk, átmossuk, falatnyi darabokra vágjuk.
A vöröshagymát és a répát megtisztítjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk, a répából gyufaszál vastagságú csíkokat vágunk.
Kevés olajon megpároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a mustárt, átpirítjuk. Rádobjuk a répacsíkokat, picike vizet aláöntve félig megpároljuk (kb. 5 perc), vigyázzunk, hogy roppanós, harapható maradjon!
Hozzáadjuk a csirkemájat, a ketchupot, a mézet, pirítsuk megint együtt egy kicsit, majd pároljuk teljesen készre, hogy a máj átpuhuljon. Ha kell, adjunk hozzá pici vizet!
Ízesítsük sóval, borssal, a végén kanalazzuk hozzá a tejfölt, forraljuk ki 1-2 perc alatt. Sűrű, illatos szaftot kell kapnunk a végén.
 
A hússzeleteket kissé kiveregetjük, sózzuk-borsozzuk, pici olajon mindkét oldalát átsütjük.
 
Tűzálló tálba fektetjük a kisütött hússzeleteket, a májragut rákanalazzuk, végül beborítjuk az időközben elkészített burgonyapürével.
 
180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje kissé megpirul.
 
Azon forrón, savanyúság vagy friss saláta kíséretében tálaljuk.
 
 
 
Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. május



2012. május 13., vasárnap

Szezámos-kávés csokitorta



DV szezámos csokitortája első látásra rabul ejtett. Milyen lehet egy csokis süti a pici magvakkal meghintve?

Istenkirály :-)

Annyit változtattam rajta mindössze, hogy csökkentettem a vaj mennyiségét, helyette viszont öntöttem a tésztába jó erős kávét, és csökkentettem a sütési időt is - csodálatosan krémes maradt a belseje!

Igazi ütős, villámgyorsan elkészülő, nagyon csokis, brutálisan tömény kalóriabomba - de néha ilyen is kell :-)





Szezámos-kávés csokitorta
 

Hozzávalók egy 21-22 cm-es tortához:

  • 10+2 dkg vaj
  • 0,5 dl főzött kávé
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé (min. 60%, még jobb, ha több)
  • 10 dkg liszt
  • 5 dkg szezámmag
 

Olvasszuk össze a 10 dkg vajat a csokoládéval. Gőz fölött ráérősen, vagy mikróban 500 W-on, 2 perc alatt.

Ha picit hűlt, adjuk hozzá a cukrot, keverjük addig, míg elolvadnak a kis szemcsék. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után kavarjuk el nagyon alaposan.

Hígítsuk a kávéval, végül szitáljuk hozzá a lisztet, a kakaóport.

A maradék 2 dkg vajjal kenjük ki a sütőformát (jénai vagy kerámia piteforma), vastagon hintsük meg szezámmaggal, mindenhova jusson, még az oldalára is! Simítsuk bele a már nyersen is őrjítő ízű kávés-csokis tésztát, majd 160 fokosra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Ha a teteje már megszilárdult, de a beleszúrt tűre még tapad, akkor kész is van. Mire kihűl, tökéletes lesz!

A formában hagyjuk teljesen kihűlni, csak utána borítsuk egy tálra.

Tortaszerűen cikkekre vágva tálaljuk.




2012. május 11., péntek

Húsgolyók sült paprikás, paradicsomos mártással



Egész mássá tud válni egy étel, ha ugyanazon alapanyagot másfajta formában használjuk. Gondolok itt most pl.  a darált húsra.

Finom a húsos-paradicsomos szósz spagettivel, sok-sok sajttal, de egy másik dimenzió, ha a húsból pici gombócokat formálunk, kisütjük, és így tesszük bele a mártásba. Volt már nálam egy nagyon izgalmas és őrült finom zöldséges-narancsos, ültek már fűszeres paradicsomszószban, illetve cukkinis gombóckák.




Ezen a mostani mártáson valami elképesztően nagyot lendít a sült paprika utánozhatatlan íze, a golyóbisokat pedig reszelt alma teszi szaftossá, pikánssá. 

Igazán nyerő kombináció!





Húsgolyók sült paprikás, paradicsomos mártással


Hozzávalók:

  • 1 nagy kaliforniai paprika/2 db kápia paprika
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (40 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  •  50 dkg darált hús (legjobb sertés-marha vegyesen)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 kisebb alma
  • 1 tojás
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 40 dkg spagetti


A paprikával kezdjük. Megmossuk, majd forró sütőben addig sütjük, míg a héja alaposan meg nem ráncosodik, néhol pedig már meg is feketedik. Ekkor tálba tesszük és letakarjuk, hogy a gőzben megpuhuló héját könnyedén le tudjuk húzni.

Ha langyosra hűlt, hámozás után leturmixoljuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Ráöntjük a hámozott paradicsom konzervet, szétnyomkodjuk, takaréklángon főni hagyjuk 10-15 percig. Hozzáadjuk a sült paprikát, sóval, borssal ízesítjük, kiforraljuk. Ha túl darabosnak találnánk (én igen), zúzzuk össze nyugodtan botmixerrel.

A darált húshoz hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a hámozott, lereszelt almát, valamint a szintén lereszelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a tojást, szükség szerint (az alma méretétől függ!) a zsemlemorzsát, sóval, borssal ízesítjük.

Diónyi gombócokat formálunk belőle, majd forró olajban minden oldalát aranybarnára sütjük. Ezt követően beleszedegetjük a paprikás-paradicsomos mártásba, és néhány percig takaréklángon hagyjuk rotyogni, hogy a gombóckák is átvegyék a mártás csodás ízét.

Főtt tésztával, bónuszként reszelt sajttal tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. március


2012. május 8., kedd

Mediterrán csirkecombok



Amolyan betolom-kihúzom étel: minden hozzávalót tepsibe pakolunk, be a sütőbe, ahonnan egy idő után előhúzzuk az elképesztő illatokat árasztó, késszé sült fogást. Igazán praktikus rohanós hétköznapokra, de vendégség idején is  pompásan előkészíthető. 

Könnyed, zamatos, illatos, elronthatatlan!



Mediterrán csirkecombok


Hozzávalók:


  • 60 dkg krumpli
  • 4 egész csirkecomb
  • só, bors
  • ízlés szerinti fűszerek a húsra (kész fűszerkeverék avagy zöldfűszerek)
  • 2-3 fej lilahagyma
  • 1-2 citrom
  • 10 dkg feta


A krumplit meghámozzuk, cikkekre vágjuk, egy tepsi aljába igazgatjuk.

A csirkecombokat kettévágjuk, megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és ízlésünk szerint befűszerezzük (jöhet a kakukkfű például, vagy bazsalikom, oregánó!). Ráfektetjük a krumpliágyra, majd  körészórjuk a vastagabb cikkekre vágott lilahagymát.

Pici vizet öntünk alá, max. 1 dl-t (esetleg fehérbort...), a tepsit szorosan lefedjük alufóliával, majd 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

A fóliát levéve hozzáadjuk az alaposan megmosott, majd falatnyi darabokra vágott citromot, s így sütjük késszé a csirke pirulásáig, még kb. 20 percig.

A fetát pici kockákra daraboljuk, majd azon forrón meghintjük vele a hagymás-citromos húst.

Tálalhatunk!


Ihlet: Nők Lapja Konyha


2012. május 5., szombat

Kakaós kalács-szív




Vagy szívkalács? Szív alakú kalács? Választhattok :-)

A kakaós ikercsigák sütése óta motoszkált a fejemben a gondolat, amit egy kedves kommentelő indított el: "Hm, a tekerés után csak egy csippentés a tésztán, és máris szívecske jönne ki..."

A gondolatot végül most követte tett, és nem is apróztam el - egyetlen óriási csigaszívet sütöttem :-) 

A kalács tésztája Babette nagyijának receptje, húsvétkor próbáltam, szenzációsan jó anyag, és sokáig friss, nem száradós-morzsálódós! A formázási ihletet pedig Illéskrisztől merítettem, mert a finisben kicsit megijedtem a kalács méreteitől - jézusisten, mi lesz ebből?

Ez lett!

Anyák napjára még elkészülhet, a csokor virág mellé szerintem minden anyuka és nagymama örömmel fogja fogadni :-)





Kakaós kalács-szív


Hozzávalók:


  • 1,25 dl langyos tej
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só


Töltelék:

  • 3-5 dkg puha vaj
  • 2 (púpos) ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor

A tetejére:
  • 1 tojás


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás nagyságától függ a liszt mennyisége, ha nagyon puha a készülő tészta, apránként adjunk hozzá annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája". Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk.

Vékonyan megkenjük a puha vajjal, meghintjük a kakaóporral, cukorra, vaníliás cukorral, majd feltekerjük, mint egy beiglit.

Éles késsel hosszában kettévágjuk a tekercset úgy, hogy a végén maradjon egy kb. tenyérnyi rész, ez lesz a szív csúcsa. A két szálat aztán külön-külön spirálisan, befelé haladva feltekerjük, megformázva így a szív alakzatot.

Hagyjuk kelni 20 percig.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában egy kis pikszis vízzel. A megkelt kalácsot kenjük le felvert tojással, majd süssük készre kb. 20-25 perc alatt.



2012. május 3., csütörtök

Fehérboros-tejszínes krémleves ötféle hagymából



A hirtelen jött kánikulában ne feledkezzünk meg a megnövekedett folyadékpótlásról! Ha szomjúságot érzünk, az már a test vészjelzése: folyadékot, de most rögtön!

Az a bizonyos folyadék pedig akár leves is lehet :-) Ötféle hagyma adja az ízét, finom fűszerek, fehérbor és tejszín - csodás harmóniába olvadva.

Melegen vagy langyosan, könnyű és biztos siker!




Fehérboros-tejszínes krémleves ötféle hagymából


Hozzávalók:

  • 10 dkg póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 5 dl víz/alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 babérlevél
  • 1-1 csipet rozmaring és kakukkfű
  • só, őrölt bors

A hagymákat megtisztítjuk, finomra-vékonyra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Megolvasztjuk a vajat, és megpároljuk rajta őket. Felöntjük a vízzel/alaplével és a fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet, a fűszereket, sózzuk, borsozzuk.

Gyenge tűzön hagyjuk forrni kb. fél órán át, hogy jól összesimuljanak az ízek.

Szedjük ki a babérleveleket, majd botmixerrel pörgessük krémesre. 

A tejszínt keverjük el kevés forró levessel, majd adjuk a keveréket a fazék tartalmához. Keverjük át, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.

Sajtos pirítóssal, további reszelt sajttal tálaljuk.


Ihlet változtatásokkal: Nők Lapja Konyha 2012. április