2012. április 12., csütörtök

Tojáskrémmel töltött csirkemell



Ugye maradt még a húsvéti főtt tojásokból néhány darab? :-)

Ha igen, jó szívvel ajánlom, hogy lényegüljön át ezzé, mert szenzációsan finom! Szokvány-szabvány tojáskrém, majdnem, mint a menzán, csirkemell filébe töltve, ami a kétféle sütésnek (serpenyőben, majd tepsiben) hála elképesztően puha, omlós!

Hidegen és melegen egyaránt csodálatos!




Tojáskrémmel töltött csirkemell


Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemell filé
  • 3-4 keményre főtt tojás
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 dl tej
  • mustár
  • só, bors
  • tetszés szerint snidling/lilahagyma/medvehagyma/újhagyma


A vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, ovális habverővel gyorsan simára keverjük, 1-2 percig gyenge tűzön kevergetjük, hogy a liszt nyers íze elvesszen. Kihűtjük.

Hozzákeverjük a lereszelt/apróra vágott főtt tojásokat, ízesítjük sóval, borssal, mustárral, és tetszés szerinti milyenségű és mennyiségű hagymával.

A krémet nyomózsákba vagy erősebb háztartási zacskóba töltjük, ez utóbbi sarkán viszonylag nagy lyukat vágunk.

A csirkemelleket középen kettévágjuk, így 4 darabot kapunk, megmossuk, majd a mell ún. szívét (a pici, keskeny húscsík) leválasztjuk, másra elhasználjuk. Éles késsel óvatosan felszúrjuk, benn a húsban ide-oda mozgatva a kés lapját. Vigyázzunk, ki ne vágjuk az oldalát, mert kifolyik a töltelék!

A nyomózsákba töltött tojáskrémmel óvatosan megtöltjük a felszúrt csirkemellet, nem kell túl feszesre, mert sütés közben kiszakad. A nyílást zárjuk le hústűvel vagy fogvájóval, majd kívülről sózzuk meg a húst.

Serpenyőben pici olajat hevítünk, a töltött hús minden oldalát pár pillanat alatt megkapatjuk, épp csak pici színe legyen. Utána tepsibe tesszük, kevés vizet/alaplevet aláöntve 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ennyi idő alatt tökéletesen átsül, mégsem szárad ki, hanem fantasztikusan puha, szaftos lesz!

Sütés után néhány percig érdemes pihentetni, majd rézsútosan szeletelve, tetszőleges körettel tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. március

13 megjegyzés:

  1. Nyami-nyami, igazán szimpatikus :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csibe, ollllllllllyan finom volt, mint a csuda :-)

      Törlés
  2. De jó! Pont maradt még főtt tojásom...Nagyon guszta!! :o)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta!! Igaz már nincs maradék főtt tojás, na de majd főzök!!:)) A hétvégére éppen töltött csirkemellet készülök csinálni, csak még a töltelék volt kérdéses eddig. Köszi az ötlete.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék :-) Remélem Gizike, kipróbálod, és elnyeri a tetszéseteket!

      Törlés
  4. Ez nálam nagyon-nagyon "bejön", olyan fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.