Vannak ételek, amiket egy időben gyakran készítek egymás után, aztán elfeledkezem róluk. Ilyen a kombe. Amikor megismerkedtem vele (köszönöm Edit!!), sűrűn terítéken volt, hisz szenzációs finom. Sütöttem sósan, sütöttem édesen.
Most a medvehagyma szezon végén azon gondolkodtam, milyen sós harapnivalóba tudnám belecsempészni, ekkor ugrott be - és milyen jól tette :-)
A rétegek közé vaj-olaj keverék helyett kacsazsír került, túró és apróra vágott medvehagyma. Jó volt!
Medvehagymás-túrós kombe
Hozzávalók:
- 0,5 dl víz
- 1,75 dl tej
- 1/4 kocka élesztő (1,25 gr)
- 30 dkg liszt
- 1 kk. cukor
- 1 tk. só
A töltéshez:
- 1 nagy ek. kacsazsír megolvasztva
- 12,5 dkg túró
- 8-10 levél medvehagyma apróra vágva
A tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
A vizet és a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, pici lisztet, elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk. Ha már szépen felhabosodott, hozzákeverjük a liszthez, sóval ízesítjük, és egy fakanállal összekeverjük.
Rémisztően lágy tésztát kapunk, ne ijedjünk meg! Három egyenlő részre osztjuk. Erősen lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első adag tésztát. Megkenjük kacsazsírral, félretesszük. A második tésztagombócot is kinyújtjuk, ráfektetjük a kacsazsíros első tésztalapra. Meghintjük a túróval és a medvehagymával, ízesíthetjük kevés sóval, aki igényli. A harmadik adag tésztát is kinyújtjuk, befedjük vele a túrós-medvehagymás réteget. Lekenjük kacsazsírral - és hajtogatunk.
Felső harmadot be középre, alsó harmadot felfelé középre. Jobb és bal szélét összecsukjuk, mint egy könyvet, ahol a tésztaszélek találkoznak, összecsipkedjük. Fázisfotók ITT.
Sütőpapírral bélelt peremes tepsibe tesszük, éles késsel vagy pizzavágóval keresztben és átlósan is mélyen bemetsszük. Letakarjuk, majd kb. 1 órán keresztül kelni hagyjuk.
Ha megkelt, megkenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni, a vágások mentén tépkedjük szét, és így kínáljuk.
Épp ma reggel jutott eszembe, hogy ebédre valami jó kis kombét kéne sütni!:)
VálaszTörlésNa tessék :-) Mi lett végül belőle?
TörlésAnnak idején megsütöttem a zserbó kombedat is, nagyon szerettük! Gondolom, ez a túrós-medvehagymás verzió is nagyon fincsi! :)
VálaszTörlésHankka, ennek nagyon örülök!!! A sós verzióra sem volt még sosem panasz ;-)
TörlésEz nagyon jól néz ki! Imádom a medvehagyma-túró párost... :)
VálaszTörlésFelhőlány, akkor még gyorsan-gyorsan, míg tart a szezon :-)
TörlésKombe, jambalaya...imádok hozzád benézni, mert mindig tanulok valami újat:) Kombét nemhogy nem készítettem, de még nem is halottam róla...eddig! Köszi:)
VálaszTörlésÉn is nem túl régen ismerkedtem meg vele, de szerelem lett belőle! Elbűvölően finom, képtelenség abbahagyni! Sósan, édesen, csak a fantázia szab határt!
TörlésHogy én mennyit sütöttem annó a kombédat....régóta nem csináltam már,még jó hogy eszembe juttattad:)))
VálaszTörlésKöszi Babette :-) Tök jó előszedni elfeledettnek hitt recepteket!
TörlésNagyon tetszetős:)
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésNagyon ügyes vagy te a kelt tészták sütésében!
VálaszTörlésKöszönöm :-) Nem félek tőlük, ezt biztos érzik! Mármint a kelt tészták :-))
TörlésNálunk is nagy kedvenc a kombe . Már sok mindent készítettem medvehagymával , de ezt még nem . Mivel kaptam 5 kg medvehagymát azt hiszem erre is sor fog kerülni ..
VálaszTörlés5 kg??? Jóságos ég! Na, abból biztos marad ki pár levélke kombe-ba próbálni :-)))
TörlésNekem is eszembe jutott valamelyik nap, hogy kellene már újra sütni kombe-t! a gyerekek imádták, egymás után 3x is sütöttem, igaz csak édes változatban, azt hiszem itt az ideje a sósnak is! Köszi, hogy megosztottad! Az elsőt is Tőled vittem! :)
VálaszTörlésKöszönöm Marika :-) Nálunk talán a sós jobban bejött, nagyon szeretjük a sós kelt tésztákat! Jöhet újra a terítékre :-)
TörlésMit jó? Kitűnő volt!!! Nagyon köszönjük sokadjára is!!
VálaszTörlésSzívesen :-) Akkor majd megismételjük, valami más ízben, miccósz? :-)
TörlésTudod, ahogy mondani szoktam: Semmi jónak nem vagyok az elrontója;-))!
Törlés