2012. április 2., hétfő

Jambalaya - csirkével, kolbásszal, kukoricával



Trollanyunál találkoztam először a jambalaya-val. Megtetszett, megfőztem - meg is ettük, még mielőtt fényképezőgép érhette volna :-)

Mi is ez az étel? Voltaképpen egy de luxe rizses hús, ha nagyon leegyszerűsítem :-) Fűszeres, gazdag ízű, forró és illatos, rém egyszerűen elkészíthető, és voltaképpen saját szájízünkre formálhatjuk a végeredményt.

Egyik kedvencünkké vált!




Jambalaya - csirkével, kolbásszal, kukoricával




Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kicsi darabka zeller
  • 1 csirkemell filé (kb. 30 dkg)
  • 20-25 dkg lángolt kolbász
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 2 dl nyers rizs
  • 4 dl víz vagy alaplé
  • só, bors
  • kakukkfű
  • oregánó


A zöldségeket megtisztítjuk. Én leegyszerűsítettem a dolgokat: vöröshagymát, répát, zellert, fokhagymát késes betétű robotgépbe tettem, és ledaráltam - ennek hiányában lereszeljük őket.

Kevés olajon megpároljuk. Ha üvegesre párolódott, rádobjuk a kockákra vágott csirkemellet, a megmosott rizst, a hámozott paradicsom konzervet, alaposan átkeverjük, majd felöntjük a vízzel/alaplével. Időnként megkeverjük, takarék lángon tartjuk, nehogy odakapjon.

Ha a folyadék jelentős részét már beszívta a rizs, hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a lecsöpögtetett kukoricát is. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, oregánóval. Bátrak, jó gyomrúak használjanak nyugodtan chilit vagy cayenne borsot is!

Lassú tűzön késszé főzzük, kóstoljuk meg, ha kell korrigáljuk az ízeket! Azon forrón tálaljuk.


8 megjegyzés:

  1. -Mit főzől ma édesem? - Jambalayat! - Mibalayat? - Hát jambalayat...

    Már csak a neve miatt is érdemes kipróbálni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem kitörik a nyelvem, mire kiolvastam :))))))
      Épp tegnap emlegettük a rizses csirke husit, hogy már oly régen ettünk :))) na itt a "hambalayat" himbilimbayat-od :))))

      Törlés
  2. Nyelvtörőnek se rossz, úgy látom :D Remek!

    VálaszTörlés
  3. Úgy örülök, hogy kipróbáltad:) Nálunk is kedvenc lett és mindig lehet variálni a hozzávalókat. Nálunk meg minden magyar étel neve nyelvtörő, legalábbis a páromnak, mert ő nem beszél magyarul:)

    VálaszTörlés
  4. Nézz át hozzám, van számodra valami:)

    VálaszTörlés
  5. Ó, ezt a Mrs. Doubtfire óta kiakarom próbálni. :)
    Köszönöm a receptet, hétvégén ez lesz az ebéd!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.