2012. április 30., hétfő

Csirkemájas bagett



Van a szomszéd városban egy hamburgeres, messze földön híres! Legyen csikorgó tél és hóesés vagy dögmeleg nyár, legyen a nap bármely szaka (akár éjfél is, próbáltuk!), mindig sorba kell állni. Mindig!

Helyben készítik a húspogácsájukat és azt hiszem, a bucit is. Azok az ízek... Soha, de soha nem járunk gyorsétterembe, de ez egyszerűen kihagyhatatlan, ha arra járunk! S bizony van, amikor célirányosan járunk arra :-D

A kedvencünk a csibemájas hamburger, ezt bátorkodtam rekonstruálni házilagos keretek között, és őszintén szólva eszméletlenül jól sikerült :-) Puha péksüteményben pikáns-ízes, szaftos, omlós csirkemáj darabok, sok-sok ropogós zöldség és persze még annál is több sajt!

Aki egy ilyennel megbirkózik, aznap már nem nagyon kér mást enni :-)




Csirkemájas bagett


Hozzávalók 4 jó étvágyú/8 kisétkű ember részére:


  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 40 dkg csirkemáj (szív nélkül!)
  • 2-3 ek. mustár
  • 2 ek. ketchup
  • 1 ek. méz
  • só, bors
  • 2-3 ek. tejföl

Tálaláshoz:

  • 1 nagy bagett 4 v. 8 darabra vágva/ nagy, egyenes, sajtos kiflik
  • friss zöldségek, pl. készen kapható salátamix
  • sok-sok reszelt sajt

A csirkemájat hártyáitól megtisztítjuk, átmossuk, falatnyi darabokra vágjuk.

A vöröshagymát és a répát megtisztítjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk, a répából gyufaszál vastagságú csíkokat vágunk.

Kevés olajon megpároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a mustárt, átpirítjuk. Rádobjuk a répacsíkokat, picike vizet aláöntve félig megpároljuk (kb. 5 perc), vigyázzunk, hogy roppanós, harapható maradjon!

Hozzáadjuk a csirkemájat, a ketchupot, a mézet, pirítsuk megint együtt egy kicsit, majd pároljuk teljesen készre, hogy a máj átpuhuljon. Ha kell, adjunk hozzá pici vizet!

Ízesítsük sóval, borssal, a végén kanalazzuk hozzá a tejfölt, forraljuk ki 1-2 perc alatt. Sűrű, illatos szaftot kell kapnunk a végén.

Tálaláskor vágjuk félbe a bagett darabokat úgy, hogy az egyik oldala zárt maradjon, így tudjuk jól megtölteni. Púpozzunk bele bőségesen a májraguból, tömködjük meg alaposan zöldségekkel, és hintsük meg jó sok reszelt sajttal!



Ihlet átdolgozva: Nők Lapja/Bereznay Tamás


2012. április 28., szombat

Krémsajtos brownie




Ki tud nemet mondani egy új brownie receptre? Én nem :-)

Megláttam Lúdanyó mesés képeit, s már vittem is a receptet! Mindössze annyit változtattam rajta, hogy a tészta egésze alulra került, lévén nincs olyan picurka tepsim, hogy "megmárványosíthattam" volna a tetejét, de ez senkit nem zavart!


Pici kockákra vágtam, és egész egyszerűen nem bírtunk vele leállni! Hol egyikünk, hol másikunk surrant a konyhába újabb és újabb falatért - míg egyszer csak hűlt helye nem lett :-)

Próbáljátok ki! Villámgyorsan elkészül, elronthatatlan és egyszerűen mesés!




Krémsajtos brownie


Hozzávalók egy20x30-as (még jobb, ha 20x20-as) tepsihez:

  • 12 dkg étcsokoládé (60-70 %-os)
  • 11,5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg liszt
  • csipet só

Krémsajtos réteg:
  • 1 tojás
  • 25 dkg mascarpone (vagy egyéb, akár házi! krémsajt)
  • 5 dkg cukor
  • 1 lötty vaníliakivonat


Olvasszuk össze mikróban (500 W, 1,5-2 perc) vagy gőz fölött a vajat és a csokoládét. Hagyjuk picit hűlni, majd keverjük hozzá a cukrot, egyesével a tojásokat, végül a lisztet és a pici sót.

Egy 20x30-as (vagy 20x20-as) tepsit/sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele a csokoládés masszát.

A krémes felső réteghez egyszerűen keverjük ki a krémsajtot a tojással, a cukorral és a vaníliával, kenjük a csokis tészta tetejére, majd 160 fokos sütőben süssük 25-30 percig. Akkor jó, ha a közepe már nem mozog, de igazán még nincs tökéletesen átsülve. Hűlés közben a benne lévő hő tökéletesre fogja szilárdítani!

Ha kihűlt, pici kockákra vágva tálaljuk. Ha valami csoda folytán maradna belőle, érdemes hűtőben tartani a krémsajtos réteg miatt!

2012. április 26., csütörtök

Sajtkrémes roló



Azt kell mondjam, inspirálóak a bolti péksütemények! Suttog a kisördög: áh, ezt otthon is meg lehetne csinálni! Ugye? :-)





Hasonló ihletet kapott Babette is, tőle nyúltam a sajtos roló remek ötletét! Itt is köszönöm, elsöprő sikert aratott :-)

Próbáljátok ki, villámgyors, és kenterbe veri a látványpékségeset!




Sajtkrémes roló


Hozzávalók:

  • 50 dkg leveles tészta
  • 1-2 tubus (ízesített) ömlesztett sajt
  • 5 dkg feta sajt/reszelt sajt
  • őrölt bors
  • 1 tojás
  • szezámmag


A leveles tésztát lisztezett munkalapon nyújtsuk egész vékonyra, vágjuk 10-12 egyforma darabra. A darabokat képzeletben felezzük meg, s az egyik felét vágjuk be sűrűn pl. egy pizzavágóval.

Az ömlesztett sajtot (nálam mos fokhagymás-zöldfűszeres) keverjük ki a fetával vagy a reszelt sajttal, ízesítsük borssal. A feta miatt sót nekem nem igényelt, de reszelt sajttal sózzuk, és lehet, hogy lazítani is kell pici tejföllel!

A sajtkrémet halmozzuk a tésztalapok azon részére, ami nincs bevágva, majd hajtsuk rá a berácsozott felét. Villával nyomkodjuk össze a széleket, így nem fog kinyílni.

Fektessük a rolókat sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le felvert tojással, tetejét hintsük meg szezámmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt süssük aranyszínűre.

Picit hagyjuk hűlni, mert a tűzforró sajtkrém akár égési sérüléseket is okozhat, de utána kezdődhet a falatozás!



2012. április 24., kedd

Mézes-birsalmás csirkeragu



Még mindig van elfekvő birsalmám. Nagyon szeretem a semmivel össze nem téveszthető ízét, s leginkább húsokkal szeretem összepárosítani, pl. kacsával vagy hallal.

Ez az étel várakozáson felül teljesített. Zuramnak volt némi fenntartása, mikor meglátta a hozzávalókat: csirkehús, alma, birsalma, méééééééééééééz???, fahéj???... Aztán mikor elkészültem, és az egész lakást átjárta a mennyei illat, lemeózta egyenesen a serpenyőből. Aztán evett még egy falatot, majd egy újabbat :-) És ódákat zengett róla :-)






Mézes-birsalmás csirkeragu




Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 közepes darab birsalma
  • 2 közepes alma
  • 1-2 ek. méz
  • fátyolnyi őrölt fahéj és gyömbér
  • sok-sok (frissen) őrölt bors
  • pici só


Kezdjük a birsalmával, picit elő kell főzni. Mossuk meg alaposan, majd vágjuk négy darabra. Enyhén cukros vízben főzzük 5-10 percig, míg kissé megpuhul, de maradjon vágható, ne főzzük szét! Főzőléből kiemelve könnyedén kiszedhető a magháza, s falatnyi darabokra vágható.

A vöröshagymát szeljük vékony karikákra, fonnyasszuk meg kevés olajon. Dobjuk rá a felkockázott csirkemellet, kevergetve süssük fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá az előkezelt birsalmát, valamint a meghámozott, és szintén kockákra vágott almát is.

Kevergessük néhány percig, ha kell, kevés vizet önthetünk alá. Csorgassuk rá a mézet, élénk tűzön 2 perc alatt karamellizáljuk a húsra, a gyümölcsre. Ízesítsük fahéjjal, gyömbérrel, sok borssal és csipet sóval.

Forraljuk össze az ízeket, majd azon forrón, párolt rizzsel tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2010/Mautner Zsófi



2012. április 22., vasárnap

Medvehagymás-túrós kombe




Vannak ételek, amiket egy időben gyakran készítek egymás után, aztán elfeledkezem róluk. Ilyen a kombe. Amikor megismerkedtem vele (köszönöm Edit!!), sűrűn terítéken volt, hisz szenzációs finom. Sütöttem sósan, sütöttem édesen.

Most a medvehagyma szezon végén azon gondolkodtam, milyen sós harapnivalóba tudnám belecsempészni, ekkor ugrott be - és milyen jól tette :-)

A rétegek közé vaj-olaj keverék helyett kacsazsír került, túró és apróra vágott medvehagyma. Jó volt!




Medvehagymás-túrós kombe


Hozzávalók:

  • 0,5 dl víz
  • 1,75 dl tej
  • 1/4 kocka élesztő (1,25 gr)
  • 30 dkg liszt
  • 1 kk. cukor
  • 1 tk. só

A töltéshez:

  • 1 nagy ek. kacsazsír megolvasztva
  • 12,5 dkg túró
  • 8-10 levél medvehagyma apróra vágva

A tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag


A vizet és a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, pici lisztet, elkeverjük, langyos helyen felfuttatjuk. Ha már szépen felhabosodott, hozzákeverjük a liszthez, sóval ízesítjük, és egy fakanállal összekeverjük.

Rémisztően lágy tésztát kapunk, ne ijedjünk meg! Három egyenlő részre osztjuk. Erősen lisztezett munkalapon nagyon vékonyra nyújtjuk az első adag tésztát. Megkenjük kacsazsírral, félretesszük. A második tésztagombócot is kinyújtjuk, ráfektetjük a kacsazsíros első tésztalapra. Meghintjük a túróval és a medvehagymával, ízesíthetjük kevés sóval, aki igényli. A harmadik adag tésztát is kinyújtjuk, befedjük vele a túrós-medvehagymás réteget. Lekenjük kacsazsírral - és hajtogatunk.

Felső harmadot be középre, alsó harmadot felfelé középre. Jobb és bal szélét összecsukjuk, mint egy könyvet, ahol a tésztaszélek találkoznak, összecsipkedjük. Fázisfotók ITT.

Sütőpapírral bélelt peremes tepsibe tesszük, éles késsel vagy pizzavágóval keresztben és átlósan is mélyen bemetsszük. Letakarjuk, majd kb. 1 órán keresztül kelni hagyjuk.

Ha megkelt, megkenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk langyosra hűlni, a vágások mentén tépkedjük szét, és így kínáljuk.


2012. április 20., péntek

Tejszínes-medvehagymás krumplifőzelék sonkaropogóssal




A krumplifőzelék egy másik arca, egészen más, mint amit mi megszoktunk: a babéros, paprikás-tejfölös fajta, és egész más ízvilág, mint ez itt.

A krumpli tejben és tejszínben fő puhára, a medvehagyma a végén pedig csoda frissre, tavaszira hangolja az egészet, nagyon szerettük!

No és a feltét: ropogós. Ropogósnak nevezzük azokat az ételeket, melyek alapja minden esetben egy igen keményre főzött besamelmártás, tojássárgájával dúsítva, tetszés szerinti hozzávalókkal "jelleget adva neki", majd kroketté formázzuk, panírozzuk, kisütjük. 

A jelleget adó anyag bármi lehet: sajt, sonka, gomba, zöldségek, főtt tojás, millióképpen variálható aztán a repertoár.

Főzelékekhez nagyszerű feltéteket készíthetünk így, de egy salátával, majonézzel, esetleg sült krumplival önálló fogássá is avanzsálhat!

Akkor hát a recept.




Tejszínes-medvehagymás krumplifőzelék sonkaropogóssal


Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 6-8 levél medvehagyma
  • só, bors


A sonkaropogóshoz:


  • 5 dkg vaj
  • 3 ek. liszt
  • 1,5 dl tej
  • 20-25 dkg főtt, darált sonka/tarja
  • 2 tojás sárgája
  • (frissen) őrölt bors

Panírozáshoz, sütéshez:

  • liszt
  • a ropogósból kimaradt 2 fehérje
  • zsemlemorzsa
  • olaj


A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A krumplit meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk, a hagymához adjuk. Felöntjük tejjel és tejszínnel, sóval ízesítjük, és puhára főzzük. Ha a krumpli megpuhult, kiveszünk belőle 2-3 merőkanálnyit, és botmixerrel pépesre zúzzuk, majd visszaöntjük a főzelékalapba - önmagával sűrítjük.

Hozzáadjuk a megmosott, finomra vágott medvehagymát, 1-2 percig takaréklángon forraljuk. Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük még sóval, borssal.

A ropogóshoz a vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, gyorsan simára keverjük, rövid ideig kevergetve főzzük. Ne ijedjünk meg, tényleg ilyen "betonkeménynek" kell lennie! Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a darált sonkát, őrölt borssal ízesítjük. A sonka miatt szerintem sózni nem szükséges.

A sonkás masszából kis kroketteket formálunk, majd hagyományos módon bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa, végül bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre emeljük, hogy a felesleges zsiradékot magába szívja, majd a tejszínes krumplifőzelékkel tálaljuk.


Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. április

2012. április 18., szerda

Túrós-almás minipalacsinták




Második fordulójához érkezett ez a klassz játék, melyben minden résztvevő sorsolás útján kap egy blogger-párt, akinek a repertoárjából megfőz egy neki tetsző ételt. A házigazda ezúttal Adél.

Megint csak azt mondom, hogy csuda dolgokra, receptekre lehet bukkanni, mialatt alaposan elmerülünk más konyhájában :-)

Nekem most a Naspolyakonyha jutott, szemem-szám elállt, mikor körbenéztem nála! Olyan elképesztő recepteket találhattok, mint pl. Bulgur csalánnal és komlóhajtással, Tavaszi vadsaláta, Vajban párolt csalán és salátaboglárka, emellett sok-sok saláta, édesség, és egyéb finomságok.

Nem voltam elég bátor, hogy csalánhoz nyúljak, így egy könnyen elkészíthető palacsintát - Naspolyáéknál lepcsánkát - választottam. Hétvégén például reggelire kitűnő, de mehet tízóraira vagy uzsonnára is, tetszeni fog!




Túrós-almás minipalacsinták


Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • 4 púpos ek. liszt
  • 1 nagyobb alma
  • 2-3 ek. cukor (ízlés szerint)
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • csipet só
  • esetleg egy fél citrom/narancs reszelt héja


A túrót elkeverjük a tojások sárgájával, a cukorral, fűszerekkel, citrushéjjal, a hámozott és durvára reszelt almával és a liszttel, majd összeforgatjuk a két tojásfehérje keményre vert habjával.

Felforrósítunk egy serpenyőt, majd kevés vajat/olajat használva 1-2 evőkanálnyi masszát halmozunk bele, elsimogatjuk a kanál hátával a tetejét. Addig sütjük, míg az alja megszilárdul, ekkor óvatosan alányúlunk egy lapáttal, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Ezt az oldalát is aranyszínre sütjük.

A kész kis palacsintákat mézzel, lekvárral tálaljuk.


2012. április 16., hétfő

Klasszikusok az asztalon - sonkás tészta



Azt hiszem, ez aztán tényleg a klasszikusok klasszikusa ilyenkor - s valljuk be, szeretjük az ilyen klasszikusokat!

Ahány ház, annyi szokás, nálunk így szokott készülni :-)






Sonkás tészta


Hozzávalók:

  • 25 dkg száraztészta
  • 25 dkg darált sonka
  • 3-4 főtt tojás
  • 2 tojás
  • 5 dl tejföl
  • 1-2 tk. ecetes torma
  • bors
  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. zsemlemorzsa


A tésztát előírás szerint kifőzzük, majd leszűrjük.

A darált sonkát összekeverjük 2 tojás sárgájával, 2 dl tejföllel, sok-sok borssal, majd a tojásfehérjék keményre vert habjával.

Egy jénait vagy kisebb tepsit kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával. A sonkás-tojásos tészta felét belesimítjuk, majd kirakosgatjuk a felkarikázott főtt tojásokkal, majd beborítjuk a maradék tésztával.

A 3 dl tejfölt kikeverjük ízlés szerinti mennyiségű tormával, pici sóval, bevonjuk vele a tésztarakotttas tetejét, meghinthetjük még kevés zsemlemorzsával, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Kockákra vágva, további tejföl és/vagy torma kíséretében tálaljuk.









2012. április 14., szombat

Sonkás-tormás karajtekercs



Még mindig a húsvéti maradék álcázása jegyében! Ebben az ételben például szépen el lehet bújtatni az esetlegesen megunt főtt sonkát és a tormát!

Ahogy a tojással töltött csirkemellnél, itt is működött a kétféle sütési technika, páratlanul omlós, szaftos húst eredményezve, s mindenki tetszését elnyerve :-)






Sonkás-tormás karajtekercs


Hozzávalók:

  • 4, ún. nyitott szelet csont nélküli karaj
  • 4 szelet sonka
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 dl tej
  • ízlés szerint 1-2-3 tk. ecetes torma
  • só, bors

Besamelt készítünk: a vajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, felöntjük az 1 dl tejjel, és ovális habverővel simára keverjük, majd 1-2 perc alatt kiforraljuk, hogy a liszt nyers íze eltűnjön. Hozzákeverjük az ízlésünknek megfelelő mennyiségű tormát, sózzuk, borsozzuk, langyosra hűtjük.

A karajszeleteket leöblítjük, klopfolóval gyengéden megütögetjük. Sózzuk, borsozzuk.

A szeleteket megkenjük a tormás krémmel, ráfektetünk 1-1 szelet sonkát, és roládszerűen feltekerjük, majd fogvájóval rögzítjük. A húst kívülről is hintsük meg sóval és borssal.

Kevés olajat hevítünk serpenyőben, és körös-körül aranyszínű kérget sütünk a húsra. Utána átemeljük kisebb tepsibe, jénaiba, és 1 dl-nyi vizet/alaplevet aláöntve, 190 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Picit pihentetjük, eltávolítjuk a fogvájókat, majd rézsútosan szeletelve, tetszés szerinti körettel tálaljuk.



Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. március


2012. április 12., csütörtök

Tojáskrémmel töltött csirkemell



Ugye maradt még a húsvéti főtt tojásokból néhány darab? :-)

Ha igen, jó szívvel ajánlom, hogy lényegüljön át ezzé, mert szenzációsan finom! Szokvány-szabvány tojáskrém, majdnem, mint a menzán, csirkemell filébe töltve, ami a kétféle sütésnek (serpenyőben, majd tepsiben) hála elképesztően puha, omlós!

Hidegen és melegen egyaránt csodálatos!




Tojáskrémmel töltött csirkemell


Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemell filé
  • 3-4 keményre főtt tojás
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 dl tej
  • mustár
  • só, bors
  • tetszés szerint snidling/lilahagyma/medvehagyma/újhagyma


A vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, ovális habverővel gyorsan simára keverjük, 1-2 percig gyenge tűzön kevergetjük, hogy a liszt nyers íze elvesszen. Kihűtjük.

Hozzákeverjük a lereszelt/apróra vágott főtt tojásokat, ízesítjük sóval, borssal, mustárral, és tetszés szerinti milyenségű és mennyiségű hagymával.

A krémet nyomózsákba vagy erősebb háztartási zacskóba töltjük, ez utóbbi sarkán viszonylag nagy lyukat vágunk.

A csirkemelleket középen kettévágjuk, így 4 darabot kapunk, megmossuk, majd a mell ún. szívét (a pici, keskeny húscsík) leválasztjuk, másra elhasználjuk. Éles késsel óvatosan felszúrjuk, benn a húsban ide-oda mozgatva a kés lapját. Vigyázzunk, ki ne vágjuk az oldalát, mert kifolyik a töltelék!

A nyomózsákba töltött tojáskrémmel óvatosan megtöltjük a felszúrt csirkemellet, nem kell túl feszesre, mert sütés közben kiszakad. A nyílást zárjuk le hústűvel vagy fogvájóval, majd kívülről sózzuk meg a húst.

Serpenyőben pici olajat hevítünk, a töltött hús minden oldalát pár pillanat alatt megkapatjuk, épp csak pici színe legyen. Utána tepsibe tesszük, kevés vizet/alaplevet aláöntve 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ennyi idő alatt tökéletesen átsül, mégsem szárad ki, hanem fantasztikusan puha, szaftos lesz!

Sütés után néhány percig érdemes pihentetni, majd rézsútosan szeletelve, tetszőleges körettel tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. március

2012. április 11., szerda

Házi zsemlemorzsa




Elteltek az ünnepek, és nini, mik jelentek meg a szeméttároló konténerekre aggatva, vagy mellé lepakolva? A túlzásba vitt kenyérvásárlás "végtermékei", a száraz kenyerek.

Kidobva a kukába!!!

Nálunk a negyediken nincs ugyebár haszonállat, aminek oda lehetne adni ilyen-olyan maradékokat, mint azt megtehetnénk kertes házban. Ha ránk szárad a kenyér, előkerül a bundáskenyér, jönnek a melegszendvicsek, és ha már tényleg több kettőnél, házi zsemlemorzsaként hasznosul!

Annyira egyszerű, 1-2 perces munka mindössze, és a boltban kapható, néha már lisztfinomságú zsemlemorzsát vagy panírmorzsát messze kenterbe verő rusztikus házi változatot tudunk előállítani!





A kenyeret hagyjuk teljesen csontszárazra keményedni egy tálcán, vagy ha valamiért sietős a dolgunk, tegyük be 50 fokos sütőbe, hipp-hopp száraz lesz. Aztán a kenyérdarabokat tegyük késes betétű robotgépbe, pörgessük kb. 10 másodpercig, kész is! Robotgép hiányában le is reszelhetjük, a végeredmény ugyanaz lesz.

Zacskóban, műanyag vagy fémdobozban prímán tárolható, az ezzel panírozott ételek extra ropogósok lesznek!

Tegyetek egy próbát :-)


2012. április 8., vasárnap

Húsvét



Minden kedves Barátomnak s Olvasómnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!





2012. április 7., szombat

Díjak :-)




Díjakat kaptam, a változatos, szuperjó heti menüket kevés pénzből összeállító blog kedves írójától, köszönöm szépen :-) Nézzetek szét nála, érdemes!



Kommentet kapni mindig jó! Teljék el bármennyi idő is blogírással a kezdetek óta, rettentő jól esik a visszajelzés! Vélemény a receptről, egy ötletről. Egy-egy olvasói pár sor, hogy megsütöttek-megfőztek ezt vagy azt, finom volt, jó volt, ízlett a családnak, sikert arattak vele!

Ha ilyen visszajelzéseket kapok, mindig fülig szalad a szám, annyira jól esik, és annyira feltölt energiával! S ha nekem ez ennyire fontos és jó, igyekszem én is másoknak örömet okozni - mondjuk egy-egy komment formájában :-)

Ezt a díjat továbbadom az alábbi bloggereknek:




A másik pedig a sokoldalúság díja! A díj átvételével 7 titkot kell elárulni - nos volt már egy ilyesmi, itt olvasható rólam 7 információ :-)



S ha már sokoldalúság, a díjat továbbadnám a Segítsütiseknek, idén tavasszal is nagyot alkottak :-)

2012. április 6., péntek

Zabfalatok házilag



Bors&pepper oldalán találtam ezt a remek kis kekszet, s ahogy írtam is nála kommentben, voltaképpen minden hozzávaló adott volt itthon, így a receptet vittem és sütöttem :-)

Tényleg csak picikét változtattam rajta, mégpedig azt, hogy mind a zabpelyhet, mind a diót megpirítottam gyúrás előtt, hogy még intenzívebb ízt kapjak, illetőleg nem szaggattam, hanem egyszerűen hengerré formáltam a tésztát, majd hűtés után éles késsel felkarikáztam.

A keksz szuper, próbáljátok ki! Omlós, ízes, kb. egy nap alatt bepakoltuk... Hideg tejjel tízóraira vagy uzsonnára  felettébb ajánlom!





Zabfalatok házilag


Hozzávalók 18-20 darabhoz:

  • 10-12 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
  • 7,5 dkg zabpehely
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • 5 dkg dió
  • 2 ek. (barna)cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás


A zabpelyhet és a diót száraz serpenyőben 2-3 perc alatt, kevergetve megpirítjuk. Ha már illatos, csúsztassuk tányérra, nehogy megégjen a serpenyő hőjétől! Hagyjuk kihűlni, majd késes betétű robotgépben pár pillanat alatt daráljuk ne túl finomra.

A vajat kikeverjük a cukorral, csipet sóval és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, majd a diós zabpelyhet. Ha ragacsos lenne, nyugodtan tegyünk hozzá még lisztet, jól formázható masszát kell kapnunk.

Lisztezett munkalapon sodorjunk belőle egy kb. 5-6 cm átmérőjű hengert, tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe min. fél órára.

Ha lehűlt, éles késsel vágjunk belőle kb. fél cm vastag korongokat. Tegyük őket sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokra melegített sütőben aranyszínűre sütjük. Ha az alja színesedik, készen is van!

Ha kihűlt, fémdobozban tároljuk.



2012. április 2., hétfő

Jambalaya - csirkével, kolbásszal, kukoricával



Trollanyunál találkoztam először a jambalaya-val. Megtetszett, megfőztem - meg is ettük, még mielőtt fényképezőgép érhette volna :-)

Mi is ez az étel? Voltaképpen egy de luxe rizses hús, ha nagyon leegyszerűsítem :-) Fűszeres, gazdag ízű, forró és illatos, rém egyszerűen elkészíthető, és voltaképpen saját szájízünkre formálhatjuk a végeredményt.

Egyik kedvencünkké vált!




Jambalaya - csirkével, kolbásszal, kukoricával




Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kicsi darabka zeller
  • 1 csirkemell filé (kb. 30 dkg)
  • 20-25 dkg lángolt kolbász
  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • 1 doboz kukorica konzerv
  • 2 dl nyers rizs
  • 4 dl víz vagy alaplé
  • só, bors
  • kakukkfű
  • oregánó


A zöldségeket megtisztítjuk. Én leegyszerűsítettem a dolgokat: vöröshagymát, répát, zellert, fokhagymát késes betétű robotgépbe tettem, és ledaráltam - ennek hiányában lereszeljük őket.

Kevés olajon megpároljuk. Ha üvegesre párolódott, rádobjuk a kockákra vágott csirkemellet, a megmosott rizst, a hámozott paradicsom konzervet, alaposan átkeverjük, majd felöntjük a vízzel/alaplével. Időnként megkeverjük, takarék lángon tartjuk, nehogy odakapjon.

Ha a folyadék jelentős részét már beszívta a rizs, hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és a lecsöpögtetett kukoricát is. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, oregánóval. Bátrak, jó gyomrúak használjanak nyugodtan chilit vagy cayenne borsot is!

Lassú tűzön késszé főzzük, kóstoljuk meg, ha kell korrigáljuk az ízeket! Azon forrón tálaljuk.