Van a szomszéd városban egy hamburgeres, messze földön híres! Legyen csikorgó tél és hóesés vagy dögmeleg nyár, legyen a nap bármely szaka (akár éjfél is, próbáltuk!), mindig sorba kell állni. Mindig!
Helyben készítik a húspogácsájukat és azt hiszem, a bucit is. Azok az ízek... Soha, de soha nem járunk gyorsétterembe, de ez egyszerűen kihagyhatatlan, ha arra járunk! S bizony van, amikor célirányosan járunk arra :-D
A kedvencünk a csibemájas hamburger, ezt bátorkodtam rekonstruálni házilagos keretek között, és őszintén szólva eszméletlenül jól sikerült :-) Puha péksüteményben pikáns-ízes, szaftos, omlós csirkemáj darabok, sok-sok ropogós zöldség és persze még annál is több sajt!
Aki egy ilyennel megbirkózik, aznap már nem nagyon kér mást enni :-)
Csirkemájas bagett
Hozzávalók 4 jó étvágyú/8 kisétkű ember részére:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 közepes szál sárgarépa
- 40 dkg csirkemáj (szív nélkül!)
- 2-3 ek. mustár
- 2 ek. ketchup
- 1 ek. méz
- só, bors
- 2-3 ek. tejföl
Tálaláshoz:
- 1 nagy bagett 4 v. 8 darabra vágva/ nagy, egyenes, sajtos kiflik
- friss zöldségek, pl. készen kapható salátamix
- sok-sok reszelt sajt
A csirkemájat hártyáitól megtisztítjuk, átmossuk, falatnyi darabokra vágjuk.
A vöröshagymát és a répát megtisztítjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk, a répából gyufaszál vastagságú csíkokat vágunk.
Kevés olajon megpároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a mustárt, átpirítjuk. Rádobjuk a répacsíkokat, picike vizet aláöntve félig megpároljuk (kb. 5 perc), vigyázzunk, hogy roppanós, harapható maradjon!
Hozzáadjuk a csirkemájat, a ketchupot, a mézet, pirítsuk megint együtt egy kicsit, majd pároljuk teljesen készre, hogy a máj átpuhuljon. Ha kell, adjunk hozzá pici vizet!
Ízesítsük sóval, borssal, a végén kanalazzuk hozzá a tejfölt, forraljuk ki 1-2 perc alatt. Sűrű, illatos szaftot kell kapnunk a végén.
Tálaláskor vágjuk félbe a bagett darabokat úgy, hogy az egyik oldala zárt maradjon, így tudjuk jól megtölteni. Púpozzunk bele bőségesen a májraguból, tömködjük meg alaposan zöldségekkel, és hintsük meg jó sok reszelt sajttal!
Ihlet átdolgozva: Nők Lapja/Bereznay Tamás