2012. március 7., szerda

Főtt sós perec




Sosem készítettem még olyan péksüteményt, amit sütés előtt szódabikarbónás vízben kellett előfőzni. Félelem az ismeretlentől? Egész biztos!

Kár volt félni, egyáltalán nem ördöngösség, szedje össze mindenki egész nyugodtan a bátorságát! A végső lökést Mézigörl perece adta, remek lett!

Egy véletlen változtatás történt: a konyhapultra előkészített tojást egész egyszerűen kifelejtettem a tésztából! Annyi minden más egyebet pakoltam még elő, hogy elbújt előlem :-) Nem vettem észre, hogy bajt okozott volna a hiánya.

A perec puha és foszlós, imádtuk!

De! Akinek esetleg megvan annak az óriási, száraz, ropogós, törhető perecnek a receptje, amit vásárokban vagy az Állatkertben lehetett kapni, ossza meg velem kérem! Előre is köszönöm :-)






Főtt sós perec


Hozzávalók 4-5 nagyobb darabhoz:

  • 1 dl olaj
  • 1 tojás
  • 2-2,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő

A főzéshez:
  • 4 liter víz
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 ek. cukor

 A tetejére:
  •  1 tojás


A sós kencéhez:

  • 1 púpos tk. só
  • 1 ek. liszt
  • annyi víz, hogy sűrű masszát kapjunk

A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, 4-5 egyenlő darabra vágjuk. Hurkává sodorjuk, és perec alakúra formázzuk.

Kelni hagyjuk 20 percig.

A sós mázhoz összekeverjük a sót a liszttel, és sűrűn folyó palacsintatésztává keverjük a vízzel.

Míg kel a tészta, felforraljuk a vizet a szódabikarbónával és a cukorral. Ha forr (de ne zubogjon!), egyesével belehelyezzük a pereceket, és 1-2 perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal sütőpapíros tepsire helyezzük őket.

A sütőt, aljában egy kis pikszis vízzel előmelegítjük 180 fokra.

A főtt pereceket lekenjük a felvert tojással, megcsurgatjuk a sós kencével, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.






11 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek, de azért nekem ez a főzőcskézős lépés kicsit ijesztően hangzik :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira féltem tőle én is, de semmi bonyodalom :-) Egy próbát mindenképp megér!

      Törlés
  2. De jó, és ugye időben jöttem?! :))

    VálaszTörlés
  3. Szeretem!
    A száraz, ropogós, törhetőt még jobban! :))
    Nagyon gusztára sikeredett! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éééééééééén is! Imádom!

      Köszönöm :-)

      Törlés
  4. Ez aztán igazán érdekes recept. Imádom a nem ropogós, puha pereceket...:)

    VálaszTörlés
  5. hát én Limaránál mind berzenkedtem ettől a sütőporos főzicskéléstől. Megcsináltam, de nem az én esetem (főleg a sütőpor miatt).
    A héten 2 nap egymás után volt perecezés (és tésztába csavart virslizés) nálunk, azokat síma vízbe huppantottam pár pillanat erejéig. No, úgy igen. Főzés marad, sütőpor távozik (s megy bele a tésztákba).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát,ha figyeltél volna, és a sütőpor helyett szódabikarbónát szósz a vízbe, talán más lenne a véleményed! :)

      Törlés
  6. Kedves Viki! Csodásak letted a pereceid, és látom a többi recepted is nagyon jó, el is kezdtem bújni az oldalt.
    Azt esetleg megmondanád, sikerült- e időközben rátalálni annak a régi perecnek a receptjére, amit a vásárokban árultak? Ugyanezt keresem én is anyukámnak... ha van valami infód, kérlek oszd meg :)
    Minden jót!! :) Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Edit a kedves szavaidat :-)

      Igen, sikerült a recept nyomára bukkanni - csak még a kivitelezés várat magára! De elkészítem és megmutatom :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.