Sosem készítettem még olyan péksüteményt, amit sütés előtt szódabikarbónás vízben kellett előfőzni. Félelem az ismeretlentől? Egész biztos!
Kár volt félni, egyáltalán nem ördöngösség, szedje össze mindenki egész nyugodtan a bátorságát! A végső lökést Mézigörl perece adta, remek lett!
Egy véletlen változtatás történt: a konyhapultra előkészített tojást egész egyszerűen kifelejtettem a tésztából! Annyi minden más egyebet pakoltam még elő, hogy elbújt előlem :-) Nem vettem észre, hogy bajt okozott volna a hiánya.
A perec puha és foszlós, imádtuk!
De! Akinek esetleg megvan annak az
óriási, száraz, ropogós, törhető perecnek a receptje, amit vásárokban
vagy az Állatkertben lehetett kapni, ossza meg velem kérem! Előre is
köszönöm :-)
Főtt sós perec
Hozzávalók 4-5 nagyobb darabhoz:
- 1 dl olaj
- 1 tojás
- 2-2,5 dl tej
- 50 dkg liszt
- 2 tk. só
- 1 tk. cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
A főzéshez:
- 4 liter víz
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 ek. cukor
A tetejére:
- 1 tojás
A sós kencéhez:
- 1 púpos tk. só
- 1 ek. liszt
- annyi víz, hogy sűrű masszát kapjunk
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, 4-5 egyenlő darabra vágjuk. Hurkává sodorjuk, és perec alakúra formázzuk.
Kelni hagyjuk 20 percig.
A sós mázhoz összekeverjük a sót a liszttel, és sűrűn folyó palacsintatésztává keverjük a vízzel.
Míg kel a tészta, felforraljuk a vizet a szódabikarbónával és a cukorral. Ha forr (de ne zubogjon!), egyesével belehelyezzük a pereceket, és 1-2 perc alatt megfőzzük, majd szűrőkanállal sütőpapíros tepsire helyezzük őket.
A sütőt, aljában egy kis pikszis vízzel előmelegítjük 180 fokra.
A főtt pereceket lekenjük a felvert tojással, megcsurgatjuk a sós kencével, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Gyönyörűek, de azért nekem ez a főzőcskézős lépés kicsit ijesztően hangzik :S
VálaszTörlésAnnyira féltem tőle én is, de semmi bonyodalom :-) Egy próbát mindenképp megér!
TörlésDe jó, és ugye időben jöttem?! :))
VálaszTörlésCsibe, igen :-)) Köszi!
TörlésSzeretem!
VálaszTörlésA száraz, ropogós, törhetőt még jobban! :))
Nagyon gusztára sikeredett! :))
Éééééééééén is! Imádom!
TörlésKöszönöm :-)
Ez aztán igazán érdekes recept. Imádom a nem ropogós, puha pereceket...:)
VálaszTörléshát én Limaránál mind berzenkedtem ettől a sütőporos főzicskéléstől. Megcsináltam, de nem az én esetem (főleg a sütőpor miatt).
VálaszTörlésA héten 2 nap egymás után volt perecezés (és tésztába csavart virslizés) nálunk, azokat síma vízbe huppantottam pár pillanat erejéig. No, úgy igen. Főzés marad, sütőpor távozik (s megy bele a tésztákba).
Hát,ha figyeltél volna, és a sütőpor helyett szódabikarbónát szósz a vízbe, talán más lenne a véleményed! :)
TörlésKedves Viki! Csodásak letted a pereceid, és látom a többi recepted is nagyon jó, el is kezdtem bújni az oldalt.
VálaszTörlésAzt esetleg megmondanád, sikerült- e időközben rátalálni annak a régi perecnek a receptjére, amit a vásárokban árultak? Ugyanezt keresem én is anyukámnak... ha van valami infód, kérlek oszd meg :)
Minden jót!! :) Edit
Köszönöm Edit a kedves szavaidat :-)
TörlésIgen, sikerült a recept nyomára bukkanni - csak még a kivitelezés várat magára! De elkészítem és megmutatom :-)