Karfiol krémleves. Tegyük a szívünkre a kezünket: első hallásra nem az a fajta leves, amitől felcsillanna bárki szeme :-)
No ez a példány viszont roppant meggyőző volt! Az alma, a citrom, a tejszín és a fűszerek korrekten tompították a karfiol jellegzetes ízét, és harmonikusan, kerek egésszé simultak össze.
A sós perecet eszegettük mellé. Elégedett kanalazás, elismerő hümmögés volt a ténykedésem jutalma :-)
No ez a példány viszont roppant meggyőző volt! Az alma, a citrom, a tejszín és a fűszerek korrekten tompították a karfiol jellegzetes ízét, és harmonikusan, kerek egésszé simultak össze.
A sós perecet eszegettük mellé. Elégedett kanalazás, elismerő hümmögés volt a ténykedésem jutalma :-)
Almás-citromos karfiol krémleves
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 kicsi darab zeller
- 1 nagy alma
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2-3 dl tejföl
- só, bors
- 1 tk. cukor
- 1 mk. kínai ötfűszer (opcionális)
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük.
A vöröshagymát, répát és a zellert késes betétű robotgépben ledaráljuk, vagy almareszelőn lereszeljük. Vagy egyszerűen kis darabokra vágjuk :-)
Kevés olajon megpároljuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a karfiolrózsákat, felöntjük vízzel vagy alaplével, és készre főzzük.
A főzés végén adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott almát, ennek elég néhány perc a puhuláshoz. Botmixerrel krémesre zúzzuk.
Belereszeljük a megcsutakolt citrom héját, belefacsarjuk a levét, ízlésünk szerinti mennyiségben. Sóval, borssal, pici cukorral és az ötfűszerrel ízesítjük.
A tejfölt kikeverjük kevés forró levessel, majd kevergetve a fazék tartalmához csurgatjuk. Egyet forralunk rajta.
Kóstoljuk meg, s ha szükséges, korrigáljuk az ízeket a fűszerekkel, majd azon forrón már tálalhatunk is!
Ihletet Flat Cat Gabitól merítettem.
Szívemre tettem a kezem, és átgondoltam ezeket az ízeket. Nagyon ötletes, különleges leves. Nekem bejön. :)))
VálaszTörlésImádom a karfiolt,a krémleveseket meg különösen, köszönöm a receptet, mindenképp ki fogom próbálni.
VálaszTörlésBizony nekem felcsillan a szemem, ha karfiolról van szó:) Ez meg egy igazén pikáns, fincsi leves lehet, nagyon szeretném:)
VálaszTörlésTényleg pikáns, finom leves ez! Nagyon jó öltet, úh viszem!!! :)
VálaszTörlésKedves Viki!
VálaszTörlésMegvan a Blogkóstoló 2. fordulójának a sorrendje. Neked a következő blog jutott >> http://naspolyakonyha.blogspot.com.es/
Jó játékot :)
A határidő ápr.18.
TörlésHú Viki ez nagyon finom lett, köszi a receptet, ma este vacsoránál tuti emlegetve leszel.
VálaszTörlésNagyon örülök!!! Gyerekeknek is bejött, vagy csak inkább nektek felnőtteknek?
Törlés