Valami ilyesmik :-)
Nálunk annak idején, gyerekkoromban mindig a nagyszüleimnél zajlott a húsvét. Összejött az egész család, és elvoltunk együtt napokig. Papa mindig nevelt disznókat, amiből természetesen sonka is készült. Ő sózta, pácolta, füstölte, majd húsvét előtt szép türelmesen vajpuhára főzte. Most egy igazi, hatalmas sonkáról beszélünk! Ha elkészült, kicsontozta, formára igazította, csinosan megkötözte, és egy éjszakára présbe tette. Másnap a madzag eltávolítása után prímán lehetett szeletelni.
Ilyenkor már volt a kertből retek, újhagyma, saláta is mellé.
A disznók mellett tyúkok is kapirgáltak náluk, a főtt tojás a sonkához, és a tojásfestés sem jelentett problémát. Nem úgy, mint most az 50-60 Ft-os tojások...
Színes tojásokat festettünk. Volt valami gombfestékszerű kis tabletta, különféle színekben. Vízben feloldottuk, talán ecet is kellett hozzá, hogy tartós maradjon a festék, és ebben a keverékben úszkáltak a főtt tojások. Minél tovább, annál sötétebb színű lett a végeredmény. Piros, sárga, kék, zöld, a szivárvány minden színében, és igazán gyönyörűek voltak! A végén mindig megkentük egy icipici zsírral, hogy ragyogjanak is :-) Szépen kosárkába rendeztük őket, és ezzel kínáltuk a locsoló fiúkat.
A húsvéti menü maga a SONKA volt. Nem volt bárány meg nyúl - sonka volt. Reggelire Papa apró szemű krumplit sütött, majd reggeli után szépen megterítettük az asztalt, kitettük a festett tojásokat, a felszeletelt sonkát, a főtt tojást, friss kenyeret, és természetesen a süteményeket. Ettünk egész nap :-) Ha jött valaki locsolni, megkínáltuk belőle.
Az egész család ünneplőben volt, eszegettünk, beszélgettünk, lestünk ki az utcára a függöny mögül, jönnek-e a locsolók, és a nap végén számoltuk az ujjunkon, hányan is öntöztek meg :-)
Így aztán nem is igazán ajánlanék mást, mint egy kis kontyalávalót, valamint családnak-locsolóknak kínálható sós és édes süteményeket. A sonka mellé :-)
A disznók mellett tyúkok is kapirgáltak náluk, a főtt tojás a sonkához, és a tojásfestés sem jelentett problémát. Nem úgy, mint most az 50-60 Ft-os tojások...
Színes tojásokat festettünk. Volt valami gombfestékszerű kis tabletta, különféle színekben. Vízben feloldottuk, talán ecet is kellett hozzá, hogy tartós maradjon a festék, és ebben a keverékben úszkáltak a főtt tojások. Minél tovább, annál sötétebb színű lett a végeredmény. Piros, sárga, kék, zöld, a szivárvány minden színében, és igazán gyönyörűek voltak! A végén mindig megkentük egy icipici zsírral, hogy ragyogjanak is :-) Szépen kosárkába rendeztük őket, és ezzel kínáltuk a locsoló fiúkat.
A húsvéti menü maga a SONKA volt. Nem volt bárány meg nyúl - sonka volt. Reggelire Papa apró szemű krumplit sütött, majd reggeli után szépen megterítettük az asztalt, kitettük a festett tojásokat, a felszeletelt sonkát, a főtt tojást, friss kenyeret, és természetesen a süteményeket. Ettünk egész nap :-) Ha jött valaki locsolni, megkínáltuk belőle.
Az egész család ünneplőben volt, eszegettünk, beszélgettünk, lestünk ki az utcára a függöny mögül, jönnek-e a locsolók, és a nap végén számoltuk az ujjunkon, hányan is öntöztek meg :-)
Így aztán nem is igazán ajánlanék mást, mint egy kis kontyalávalót, valamint családnak-locsolóknak kínálható sós és édes süteményeket. A sonka mellé :-)
Bailey's (alkoholos)
Vaníliás karamella "likőr" (alkoholmentes)
Fonott kalács
Sajtos pogácsa és lekváros papucs
Sajtos rúd
Csodasajtos
Körözöttes pogácsa
Tejfölös pogácsa
Csokis-rumos fatuskó
Répatorta
Csokis-meggyes túrótorta
Akiket felkérnék a játékra: Max, Garffyka, Ami, Ízlésszindróma, Kata!