Minden benne van, ami egy zserbóban - mégis egész más.
Omlós tészta, ízes házi baracklekvár és könnyed, légies dióréteg. Olyan szépre megsült, hogy már csak utólag elmélázva jutott eszembe: a tetejét bevonhattam volna csokoládéval, még inkább hajazva ezáltal az igazi zserbóra.
De így sem volt rá panasz, csak elégedett hümmögés, repetázás, majd újabb repetázás :-)
"Zserbó" pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 ek. porcukor
- 1 tojás sárgája
- 2 ek. jéghideg víz
A töltelékhez:
- baracklekvár, tetszés szerinti mennyiségben
- 20 dkg dió
- 2 tojás + 1 fehérje
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 8-10 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- 5 dkg liszt
- rum/rumaroma ízlés szerint
- opcionálisan a tetejére csokoládémáz
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel (még jobb, ha késes betétű robotgépben pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük), majd gyorsan összegyúrjuk a cukorral, tojással és a vízzel.
Kivajazott piteformába nyomkodjuk, majd min. 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, tányérra csúsztatva kihűtjük, majd ledaráljuk.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, kakaóval. Hozzáadjuk a tejszínt, a diót,végül a sütőporral elkevert lisztet és a rumot/rumaromát is. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a diós masszába forgatjuk.
A kihűtött tésztát villával megszurkáljuk, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 12 percig elősütjük.
Sütőből kivéve jó alaposan megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk az illatos diókrémet, és további 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Hagyjuk langyosra hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
Pompás uzsonnasütemény!
Jaj de jól néz ki :) Imádom a pitéket!
VálaszTörlésAjánlom :-) Nagyon finom!
TörlésHmmm, ez nagyon tetszik! Szuper fincsi lehetett. :)
VálaszTörlésKöszi Szemi :-) Szerintem át is tudnád alakítani! :-)
TörlésHú ez tényleg nagyon finom lehet,látni a képeken is,nem sok maradt:-)
VálaszTörlésDitta, nagyon durván nekiestünk :-)
TörlésPompás darab, isteni lehet:) A zserbó is nagy kedvenc, ezt meg azért sokkal gyorsabban össze lehet dobni. Kipróbálom mindenképpen:)
VálaszTörlésÉrdekes, nálunk a zserbó nem nagyon megy! Na bezzeg ez! :-)
TörlésNagyon guszta, így is biztosan finom volt, na de csokoládéval a tetején......egyszerűen imádni való!!!Nem is tudom hogy felejthetted le róla, vagy már nem szereted a csokoládét??:))
VálaszTörlésAz az igazság, hogy míg készítettem, egy filmet néztem közben, és nem koncentráltam a feladatra teljes súlyával :-) Biztos nem rontotta volna el :-)))
TörlésWow!!! Jól néz ki!!!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésSzia!
VálaszTörlésTegnap a recepted alapján elkészítettem én is a pitét...nálam került csokimáz is a tetejére...valóban nagyon finom lett...köszönöm...a végeredményt feltettem a blogomra...:):)
Kata
A csokimáz biztos, hogy nem rontotta el, sőőőőőőőőőt!!!
TörlésMegyek, megnézlek :-)
De jó ötlet!És milyen szépen lehet vágni!
VálaszTörlés