Életemben nem készítettem még lasagne-t, de úgy tűnik, mindennek eljön az ideje egyszer :-) A végső lökést Trollanyu adta nem túl régen, olyan klassz receptet mutatott!
A besamellel ne spóroljunk: mivel a tészta szárazon kerül az ételbe, a mártástól fog megpuhulni. Az enyémben is elfért volna még pár kanállal - a tészta tökéletesen átpuhult, de én még el bírtam volna viselni egy kis krémességet. Tanulság: legközelebb többet főzök.
De így sem volt rá panasz! Sőt :-)
Zöldséges-húsos lasagne
Hozzávalók:
- 30 dkg lasagne lap
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
- 1 szál sárgarépa
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csomag brokkoli-karfiol vegyesen (kb. 40 dkg)
- 1 doboz kukorica konzerv
- só, bors
- morzsolt lestyán
A besamelhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 1 l tej
- só, bors
- csipet szerecsendió
A tetejére:
- 15-20 dkg reszelt sajt
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk. Rádobjuk a darált húst, a megtisztított és lereszelt sárgarépát, kevergetve fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, belezúzzuk a fokhagymát, majd fedő alatt néhány perc alatt készre pároljuk.
A brokkolit-karfiolt sós vízben majdnem puhára főzzük, a sütés során készre fog puhulni.
A besamelhez a megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, apránként, közben folyamatosan kevergetve felöntjük a tejjel, és néhány percig forralva készre főzzük. Ne legyen túl sűrű, inkább hígan folyós. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
Egy kb. 30x20 cm-es tepsi alját vékonyan megkenjük besamellel. Ráfektetünk egy sornyi száraz lasagne lapot. Megkenjük mártással, majd elterítjük rajta a brokkoli-karfiol keverékét. Újfent mártás, majd lasagne lapok következnek, melyen elterítjük a fűszeres darált húst. A hús tetejét megkenjük mártással, befedjük tésztalapokkal. A lapokat újra megkenjük mártással, megszórjuk a lecsepegtetett kukoricával, bevonjuk mártással. A rakottast lefedjük tésztalapokkal, áthúzzuk a maradék mártással, és vastagon megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetején ropogóssá nem sül, ennyi idő alatt a tészta is tökéletesen megpuhul. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockára vágva tálaljuk.
Nagyon jól hangzik ez a zöldséges verzió! Én is pont hétvégén csináltam életemben először lasagnét (klasszik husist) tésztástul, rákattantam rendesen, ezt is kipróbálom majd!
VálaszTörlésHú de örülök, hogy tőlem választottál receptet, ha ízlett, annak mégjobban:) Nagyon jól néz ki, nekem is főznöm kell a héten, mert a család kéri. Tényleg az fontos, hogy a besamell ne legyen olyan sűrű, mint egyébként.Nekem pont elég volt, de krémsajtot is tettem a húshoz, attól még szaftosabb lett.
VálaszTörlésÉn sokszor csináltam már, de sosem lett ilyen szép!
VálaszTörlésNem ér! :D