Szeretem a svéd gombasalátát. Olyannyira, hogy képes vagyok melegen kienni a lábasból, nem várom ki az összeérési időt. Mégis ritkán készítem, mert Zuram nem szereti.
Aztán azon morfondíroztam, ha ez a saláta ennyire jó melegen is, milyen lenne leveles tésztába töltve?
Elárulom: eszméletlen finom! A tészta jól tompítja a fűszerességét, a paradicsom savasságát, kis munkával viszonylag rövid idő alatt szuper vacsorát tálalhatunk!
Svéd gombás bourekas
Hozzávalók kb. 8 darabhoz:
- 2 ek. olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg gomba
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 1 tk. cukor
- só, bors
- 1-2 babérlevél
- 50 dkg leveles tészta
- 1 tojás
- szezámmag
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üveges pároljuk. Rádobjuk a tisztított, cikkekre vágott gombát, megvárjuk, míg leve elpárolog.
Ekkor hozzákeverjük a paradicsompürét, fűszerezzük, néhány perc alatt készre pároljuk. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljunk az ízeken. Langyosra hűtjük.
A leveles tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tenyérnyi téglalapokra vágjuk. A téglalapok egyik felébe halmozunk a gombából, a másik felét pizzavágóval néhány helyen ferdén bemetsszük, majd a vágott felét ráhajtjuk a töltelékre.
Villával összenyomkodjuk a szélét, lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal, és sütőpapíros tepsire ültetjük őket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ha marad ki leveles tészta (nekem igen), készítsünk belőle villámgyorsan
sajtos rudat: tojással kenjük le, hintsük meg reszelt sajttal, vágjuk
csíkokra, és süssük ki.
Szerintem ez nem kérdés, hogy milyen lehet? Nagyon finom!!! Tetszik! :))
VálaszTörlésKöszi Gabi, tényleg érdemes kipróbálni :-)
TörlésNekem is tetszik! :) Nyami, gomba. Kár, hogy az én párom sem enné meg,na de majd barátnőkkel...
VálaszTörlésA barátnők értékelni fogják, ha már párod a gombát semmilyen formában :-)
TörlésMost összefutott a nyál a számban, és csak nyelek nagyokat! Szeretnék ebédre rendelni belőle kettő, vagy inkább három darabot!
VálaszTörlés(Négyet sem utasítanék viisza!:)
Igen, piszkosul csúszik! Észre sem veszed, már el is tűnt 2-3 (esetleg 4) darab :-D
TörlésMint a Fornetti! Csak gondolom 1000x finomabb!
VálaszTörlésOlyan :-))) Van gombás fornetti is? Próbáljátok ki :-)
TörlésNagyon finom lehet ezzel a töltelékkel!
VálaszTörlésÉva, igen :-) Köszönöm!
TörlésÓ, ezer éve ettem utoljára svéd gombát! Nagyon tetszik az ötleted. Ebben a formában hajlandó volt Zurad is megkóstolni?
VálaszTörlésPetra, az első képen van egy levegőben lebegő szelet ;-))) Az nem én vagyok :-)
TörlésÉn meg azt hittem, magától röpül :D
VálaszTörlésHa megyek, sütsz nekem? :)
Jaj Viki,de finom lehet,igazi nyál csorgató:)
VálaszTörlésIstenkirály, nekem nagyon bejött!!!:-))
VálaszTörlés