2012. február 15., szerda

Svéd gombás bourekas




Szeretem a svéd gombasalátát. Olyannyira, hogy képes vagyok melegen kienni a lábasból, nem várom ki az összeérési időt. Mégis ritkán készítem, mert Zuram nem szereti.

Aztán azon morfondíroztam, ha ez a saláta ennyire jó melegen is, milyen lenne leveles tésztába töltve? 
 
 
 
 
Elárulom: eszméletlen finom! A tészta jól tompítja a fűszerességét, a paradicsom savasságát, kis munkával viszonylag rövid  idő alatt szuper vacsorát tálalhatunk!




Svéd gombás bourekas




Hozzávalók kb. 8 darabhoz:

  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg gomba
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 tk. cukor
  • só, bors
  • 1-2 babérlevél
  • 50 dkg leveles tészta
  • 1 tojás
  • szezámmag


A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üveges pároljuk. Rádobjuk a tisztított, cikkekre vágott gombát, megvárjuk, míg leve elpárolog.

Ekkor hozzákeverjük a paradicsompürét, fűszerezzük, néhány perc alatt készre pároljuk. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljunk az ízeken. Langyosra hűtjük.

A leveles tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tenyérnyi téglalapokra vágjuk. A téglalapok egyik felébe halmozunk a gombából, a másik felét pizzavágóval néhány helyen ferdén bemetsszük, majd a vágott felét ráhajtjuk a töltelékre.

Villával összenyomkodjuk a szélét, lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal, és sütőpapíros tepsire ültetjük őket. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és 20-25 perc alatt készre sütjük.




Ha marad ki leveles tészta (nekem igen), készítsünk belőle villámgyorsan sajtos rudat: tojással kenjük le, hintsük meg reszelt sajttal, vágjuk csíkokra, és süssük ki.

15 megjegyzés:

  1. Szerintem ez nem kérdés, hogy milyen lehet? Nagyon finom!!! Tetszik! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gabi, tényleg érdemes kipróbálni :-)

      Törlés
  2. Nekem is tetszik! :) Nyami, gomba. Kár, hogy az én párom sem enné meg,na de majd barátnőkkel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A barátnők értékelni fogják, ha már párod a gombát semmilyen formában :-)

      Törlés
  3. Most összefutott a nyál a számban, és csak nyelek nagyokat! Szeretnék ebédre rendelni belőle kettő, vagy inkább három darabot!
    (Négyet sem utasítanék viisza!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, piszkosul csúszik! Észre sem veszed, már el is tűnt 2-3 (esetleg 4) darab :-D

      Törlés
  4. Mint a Fornetti! Csak gondolom 1000x finomabb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan :-))) Van gombás fornetti is? Próbáljátok ki :-)

      Törlés
  5. Nagyon finom lehet ezzel a töltelékkel!

    VálaszTörlés
  6. Ó, ezer éve ettem utoljára svéd gombát! Nagyon tetszik az ötleted. Ebben a formában hajlandó volt Zurad is megkóstolni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, az első képen van egy levegőben lebegő szelet ;-))) Az nem én vagyok :-)

      Törlés
  7. Én meg azt hittem, magától röpül :D
    Ha megyek, sütsz nekem? :)

    VálaszTörlés
  8. Jaj Viki,de finom lehet,igazi nyál csorgató:)

    VálaszTörlés
  9. Istenkirály, nekem nagyon bejött!!!:-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.