Pláne ez a szövegrész: "A dupla tekerés szerintem szokatlanabb, mutatósabb, mint a hagyományos,
és talán a kakaós rész is több így benne, mintha egy nagy csigát
csavarintanánk. De lehet, hogy ez csak nekem fontos, én ugyanis a
legjobban a csiga csokis belsejét szeretem."
Igen, én is a belsejét szeretem a legjobban, ahol jó kis szottyos a kakaós cukortól a puha tészta!
A recepten egy kicsit igazítottam, a végeredmény szerintem mindenkit le fog venni a lábáról! Tízóraira, uzsonnára egy bögre tejjel vagy kakaóval csodálatos, ráadásul még másnap is isteni finom!
A recepten egy kicsit igazítottam, a végeredmény szerintem mindenkit le fog venni a lábáról! Tízóraira, uzsonnára egy bögre tejjel vagy kakaóval csodálatos, ráadásul még másnap is isteni finom!
Kakaós ikercsigák
Hozzávalók kb. 12-14 csigához:
- 3 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
A kakaós töltelékhez:
- 5+5 dkg vaj
- ízlés szerinti mennyiségű cukor
- cukrozatlan kakaópor
- 1 tasak vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nem tévedés: valóban nincs benne tojás!
Amikor megkelt, lisztezett munkalapon 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg puha vajjal. Hajtogatjuk. Felső harmadát lefelé, alsó harmadát felfelé, egy hosszú, keskeny tésztacsíkot kapunk, amit továbbhajtunk: jobb oldalát be középre, majd bal oldalát is be középre. Lesz egy duci tésztacsomagunk, amit letakarva pihenni hagyunk 30-40 percig.
Kelesztés után lisztezett munkalapon újra kinyújtjuk, kb. 1 cm vastagságúra. Megkenjük a puha vajjal, majd bőségesen meghintjük kakaóporral, ízlés szerinti cukorral (kb. 3 evőkanálnyi), majd megszórjuk vaníliás cukorral.
Hosszanti oldalánál kezdve a tészta közepéig feltekerjük úgy, hogy a két tekercs középen találkozzon (fázisfotók ITT), majd egy éles késsel kétujjnyi csigákat vágunk belőle.
Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket egymástól viszonylag távol, majd 20 percig kelni hagyjuk.
A sütőt, aljában egy lábaska vízzel 180 fokra előmelegítjük, majd kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük a csigákat.
Tetszik, ma el is készítem.
VálaszTörlésHajrá Csongi :-))
TörlésTényleg nagyon jól néz ki így duplán... és ha még kakaósabb is, akkor az csakis fincsi lehet! Nyam-nyam, jöhet! (megjegyeztem ezt a receptet magamnak, az tuti:))
VálaszTörlésElképesztő finom volt, egy darabnál egyszerre nem sikerült megállni :-))
TörlésEz kell nekem is! Bár én mindig a közepét eszem meg először, mert én ama ritka lények egyike vagyok, aki a ropogós szélét részesíti előnyben...:))
VálaszTörlésCsiperke, a tésztát használd egyes csigának, sima spirálba feltekerve :-) Nem is tudom, találkoztam-e már hozzád hasonló emberkével, aki a külsejét szerette :-)
TörlésLehet, hogy én vagyok az egyetlen ezen a világon... Merthogy magamon kívül én sem ismerek mást...:))
TörlésAtyagatya! Ezt feltétlen megcsinálom, ha nem is ma, de holnap tuti. :) Köszike!
VálaszTörlésPixie, oké, várom a csodálatos csigáidat :-)
TörlésKépzeld, már sülnek! :) Gyors vagyok, mi? Az első adagból még forrón betoltam egyet és gyanítom, hogy nem érik meg a holnapot . :) Ezer köszönet a reciért! (Egyébként meglestem az eredetit, és a tiéd értelmesen van leírva, úgyhogy még jó, hogy ezt követtem, mert ott volt egy kis zavar a kenés-tekerés témánál...;))
TörlésAzta, mint a villám! Egyébként borzalom, hogy mennyire eteti magát... Na még egyet! Jaj de jó foszlós, nézzük, a másik is ilyen? :-DDD
TörlésDe holnapra is fini marad - ha marad ;-))
Nagyon guszták! :)
VálaszTörlésOkki, köszi :-)
TörlésDupla közééééép!:D Felveszem a listára. Az is lehet, hogy lemossa a pályáról a hétvégére tervezett zserbót. Én persze nem bánom.
VálaszTörlésHelló Poppy :-) Rég láttalak! A zserbó most volt karácsonykor, csigázzatok hétvégén :-)
TörlésNagyon jól mutat a pálmalevél formázás, na de így kakaósan milyen finom!!!
VálaszTörlésTényleg pálmalevél! Isteni, tényleg :-)
TörlésNagyon király:) Ez egy csigás nap volt. Ezt is ki kell próbálnom, pedig nagyon sokszor készítek csigát és még nem jutott eszembe a dupla csiga:)
VálaszTörlésTiéd se kutya, ahogy láttam ;-) No akkor következzék a dupla csavarás!
TörlésHűha! Nagyon szép leveles lett a tészta! A gyerekem örök kedvence, a tészta megér egy misét. A tekerést már próbáltam, nálam a gyerekem szemüvegnek hívja:))) Mindenképp kipróbálandó, és ahogy látom Pixie már le is tesztelte!
VálaszTörlésSzemüveg :-DD Szemüveges vagyok :-)) Azt hiszem, egy kakaós csiga mindig dobogós helyezett, kicsiknél nagyoknál egyaránt!
TörlésIgen, Pixie, mint a villám, már készen is van :-)
Hó Viki,ez baromi jól néz ki,na és két közepe van mindenki örömére,valamikor feltétlen el kell készítenem,reméljük fognak hagyni a gyerkőcök!:-)
VálaszTörlésDittus, olyan szédületes energiáid vannak, hogy az elképesztő! A lánykádnak biztos nagyon be fog jönni :-)
TörlésHm, a tekerés után csak egy csippentés a tésztán, és máris szivecske jönne ki...
VálaszTörlésHm, egész konkrétan igen :-) Csodás ötlet!
TörlésNagyon guszták ezek az ikercsigák!! Néhány reggelre idemászhatna a kakaóm mellé.:)
VálaszTörlésKépzeljed el, hogy pont tegnap gondoltam rá, hogy kéne kakaós csigát sütni! Ezek után valszeg fogok is! :-))
VálaszTörlésNo ezt megsütöm az ikerlányaimnak. :-)
VálaszTörlésOh... Ikercsiga ikerlányoknak, biztos, hogy nagyon szeretni fogják :-)
TörlésNagyon szépek!!!
VálaszTörlés