2012. február 9., csütörtök

Kakaós ikercsigák




Őszi Balázs receptje a Mindmegettén azonnal levett a lábamról. 

Pláne ez a szövegrész: "A dupla tekerés szerintem szokatlanabb, mutatósabb, mint a hagyományos, és talán a kakaós rész is több így benne, mintha egy nagy csigát csavarintanánk. De lehet, hogy ez csak nekem fontos, én ugyanis a legjobban a csiga csokis belsejét szeretem."



Igen, én is a belsejét szeretem a legjobban, ahol jó kis szottyos a kakaós cukortól a puha tészta!

A recepten egy kicsit igazítottam, a végeredmény szerintem mindenkit le fog venni a lábáról! Tízóraira, uzsonnára egy bögre tejjel vagy kakaóval csodálatos, ráadásul még másnap is isteni finom!







Kakaós ikercsigák

Hozzávalók kb. 12-14 csigához:

  • 3 dl langyos tej
  • 10 dkg puha vaj
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só

A kakaós töltelékhez:

  • 5+5 dkg vaj
  • ízlés szerinti mennyiségű cukor
  • cukrozatlan kakaópor
  • 1 tasak vaníliás cukor




A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nem tévedés: valóban nincs benne tojás!

Amikor megkelt, lisztezett munkalapon 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük 5 dkg puha vajjal. Hajtogatjuk. Felső harmadát lefelé, alsó harmadát felfelé, egy hosszú, keskeny tésztacsíkot kapunk, amit továbbhajtunk: jobb oldalát be középre, majd bal oldalát is be középre. Lesz egy duci tésztacsomagunk, amit letakarva pihenni hagyunk 30-40 percig.

Kelesztés után lisztezett munkalapon újra kinyújtjuk, kb. 1 cm vastagságúra. Megkenjük a puha vajjal, majd bőségesen meghintjük kakaóporral, ízlés szerinti cukorral (kb. 3 evőkanálnyi), majd megszórjuk vaníliás cukorral.

Hosszanti oldalánál kezdve a tészta közepéig feltekerjük úgy, hogy a két tekercs középen találkozzon (fázisfotók ITT), majd egy éles késsel kétujjnyi csigákat vágunk belőle.

Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket egymástól viszonylag távol, majd 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt, aljában egy lábaska vízzel 180 fokra előmelegítjük, majd kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük a csigákat.






30 megjegyzés:

  1. Tetszik, ma el is készítem.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jól néz ki így duplán... és ha még kakaósabb is, akkor az csakis fincsi lehet! Nyam-nyam, jöhet! (megjegyeztem ezt a receptet magamnak, az tuti:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elképesztő finom volt, egy darabnál egyszerre nem sikerült megállni :-))

      Törlés
  3. Ez kell nekem is! Bár én mindig a közepét eszem meg először, mert én ama ritka lények egyike vagyok, aki a ropogós szélét részesíti előnyben...:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csiperke, a tésztát használd egyes csigának, sima spirálba feltekerve :-) Nem is tudom, találkoztam-e már hozzád hasonló emberkével, aki a külsejét szerette :-)

      Törlés
    2. Lehet, hogy én vagyok az egyetlen ezen a világon... Merthogy magamon kívül én sem ismerek mást...:))

      Törlés
  4. Atyagatya! Ezt feltétlen megcsinálom, ha nem is ma, de holnap tuti. :) Köszike!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pixie, oké, várom a csodálatos csigáidat :-)

      Törlés
    2. Képzeld, már sülnek! :) Gyors vagyok, mi? Az első adagból még forrón betoltam egyet és gyanítom, hogy nem érik meg a holnapot . :) Ezer köszönet a reciért! (Egyébként meglestem az eredetit, és a tiéd értelmesen van leírva, úgyhogy még jó, hogy ezt követtem, mert ott volt egy kis zavar a kenés-tekerés témánál...;))

      Törlés
    3. Azta, mint a villám! Egyébként borzalom, hogy mennyire eteti magát... Na még egyet! Jaj de jó foszlós, nézzük, a másik is ilyen? :-DDD

      De holnapra is fini marad - ha marad ;-))

      Törlés
  5. Dupla közééééép!:D Felveszem a listára. Az is lehet, hogy lemossa a pályáról a hétvégére tervezett zserbót. Én persze nem bánom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló Poppy :-) Rég láttalak! A zserbó most volt karácsonykor, csigázzatok hétvégén :-)

      Törlés
  6. Nagyon jól mutat a pálmalevél formázás, na de így kakaósan milyen finom!!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon király:) Ez egy csigás nap volt. Ezt is ki kell próbálnom, pedig nagyon sokszor készítek csigát és még nem jutott eszembe a dupla csiga:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tiéd se kutya, ahogy láttam ;-) No akkor következzék a dupla csavarás!

      Törlés
  8. Hűha! Nagyon szép leveles lett a tészta! A gyerekem örök kedvence, a tészta megér egy misét. A tekerést már próbáltam, nálam a gyerekem szemüvegnek hívja:))) Mindenképp kipróbálandó, és ahogy látom Pixie már le is tesztelte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szemüveg :-DD Szemüveges vagyok :-)) Azt hiszem, egy kakaós csiga mindig dobogós helyezett, kicsiknél nagyoknál egyaránt!

      Igen, Pixie, mint a villám, már készen is van :-)

      Törlés
  9. Hó Viki,ez baromi jól néz ki,na és két közepe van mindenki örömére,valamikor feltétlen el kell készítenem,reméljük fognak hagyni a gyerkőcök!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dittus, olyan szédületes energiáid vannak, hogy az elképesztő! A lánykádnak biztos nagyon be fog jönni :-)

      Törlés
  10. Hm, a tekerés után csak egy csippentés a tésztán, és máris szivecske jönne ki...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, egész konkrétan igen :-) Csodás ötlet!

      Törlés
  11. Nagyon guszták ezek az ikercsigák!! Néhány reggelre idemászhatna a kakaóm mellé.:)

    VálaszTörlés
  12. Képzeljed el, hogy pont tegnap gondoltam rá, hogy kéne kakaós csigát sütni! Ezek után valszeg fogok is! :-))

    VálaszTörlés
  13. No ezt megsütöm az ikerlányaimnak. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh... Ikercsiga ikerlányoknak, biztos, hogy nagyon szeretni fogják :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.