Volt ugye az alap vaníliás, ami egyszerűen isteni (szerény, szerény), és majd' 20 év után már rögtön eszembe is jutott: vajh' milyen is lenne ugyanez csokis-rumos krémmel?
Kipróbáltam, őrületesen jó!
Érdekes módon csokiimádat ide vagy oda, holtverseny van számomra a két íz között, még elfogultan sem tudom azt mondani erre a verzióra, hogy jobb.
Tessék kipróbálni és véleményt alkotni :-)
Csokis-rumos fatuskó
Hozzávalók a piskótához:
- 7 tojás
- 30 dkg (por)cukor
- 9 ek. víz
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 22 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- csipet só
A krémhez:
- 2 tojás sárgája
- 3 ek. liszt
- 5 dl tej
- 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen)
- 20 dkg vaj
- 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
- ízlés szerint rum/rumaroma
A tetejére:
- kb. 5 dkg kókuszreszelék
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral,
hozzáadjuk a vizet, majd a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. A
fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a
kakaós masszával.
Sütőpapírral bélelt, kb. 20x40 cm-es (közepes) tepsiben 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 25 perc alatt.
Rács téve hűlni hagyjuk.
Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját elkeverjük a
liszttel, kakaóporral és a tejjel, takaréklángon, ovális habverővel folyamatosan
kevergetve sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a cukrot és a rumot/rumaromát,
majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat. Érdemes ilyenkor
elektromos habverővel/botmixerrel könnyedén átpörgetni, hogy könnyű,
laza krémünk legyen.
A kihűlt piskótát félbevágjuk, szerintem a legjobb cérnával, gyönyörű egyenletesre elvágja. Megtöltjük a krém kétharmadával, befedjük
a piskóta másik felével, majd a tetejét is bekenjük a krémmel, végül
meghintjük kókuszreszelékkel.
Azonnal fogyasztható.
Hát szuper lehet, az biztos:) Tényleg nem vagyok csokiimádó, de az ilyenek le tudnak venni a lábamról:)
VálaszTörlésNem full csokis, és a rum meg a kókusz kifejezetten jól passzolnak ;-)
TörlésNa jó, biztos finom lehet, de miért pont fatuskó a neve?
VálaszTörlésLinkelj vissza az eredeti, vaníliás bejegyzésemhez :-) Fogalmam sincs, így nevesült a családi repertoárban.
TörlésEgyébként meg őrületesen finom, légiesen könnyű sütemény :-)
Mér nem voltam én eddig a követőd? Már annyi blog van, hogy csak na! De most már nem hagyom....klassz süti!
VálaszTörlésklassz bizony!!!
VálaszTörlés