2012. február 5., vasárnap

Csokis-rumos fatuskó




Volt ugye az alap vaníliás, ami egyszerűen isteni (szerény, szerény), és majd' 20 év után már rögtön eszembe is jutott: vajh' milyen is lenne ugyanez csokis-rumos krémmel?

Kipróbáltam, őrületesen jó! 

Érdekes módon csokiimádat ide vagy oda, holtverseny van számomra a két íz között, még elfogultan sem tudom azt mondani erre a verzióra, hogy jobb.

Tessék kipróbálni és véleményt alkotni :-)






Csokis-rumos fatuskó

Hozzávalók a piskótához:
  • 7 tojás
  • 30 dkg (por)cukor
  • 9 ek. víz
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 22 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só


A krémhez:

  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek. liszt
  • 5 dl tej
  • 15-20 dkg cukor (ki milyen édesen)
  • 20 dkg vaj
  • 2-3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerint rum/rumaroma


A tetejére:

  • kb. 5 dkg kókuszreszelék

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, majd a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a kakaós masszával.

Sütőpapírral bélelt, kb. 20x40 cm-es (közepes) tepsiben 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb. 25 perc alatt.

Rács téve hűlni hagyjuk.

Míg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját elkeverjük a liszttel, kakaóporral és a tejjel, takaréklángon, ovális habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a cukrot és a rumot/rumaromát, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat. Érdemes ilyenkor elektromos habverővel/botmixerrel könnyedén átpörgetni, hogy könnyű, laza krémünk legyen.

A kihűlt piskótát félbevágjuk, szerintem a legjobb cérnával, gyönyörű egyenletesre elvágja. Megtöltjük a krém kétharmadával, befedjük a piskóta másik felével, majd a tetejét is bekenjük a krémmel, végül meghintjük kókuszreszelékkel.

Azonnal fogyasztható.
 
 
 
 
 

6 megjegyzés:

  1. Hát szuper lehet, az biztos:) Tényleg nem vagyok csokiimádó, de az ilyenek le tudnak venni a lábamról:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem full csokis, és a rum meg a kókusz kifejezetten jól passzolnak ;-)

      Törlés
  2. Na jó, biztos finom lehet, de miért pont fatuskó a neve?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Linkelj vissza az eredeti, vaníliás bejegyzésemhez :-) Fogalmam sincs, így nevesült a családi repertoárban.

      Egyébként meg őrületesen finom, légiesen könnyű sütemény :-)

      Törlés
  3. Mér nem voltam én eddig a követőd? Már annyi blog van, hogy csak na! De most már nem hagyom....klassz süti!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.