Lehangoló, szürke, nyirkos-hideg téli idő - itt mifelénk.
Főzzünk hát egy nagy fazéknyi sűrű, tartalmas, forró levest, hogy átmelegítsen egy kicsit!
Egy szelet kenyérrel kiegészítve akár egytálételként is beválik!
Zöldséges-rizses leves sonkagombóccal
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál répa
- 2 szál petrezselyem
- 2-3 db krumpli
- 1 karalábé
- darabka zellergumó
- 1 marék rizs
- só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 ek. mustár
A sonkagombóchoz:
- 20 dkg sonka/főtt tarja
- 1 szelet kenyér
- 1 tojás
- őrölt bors
A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a gyökérzöldségeket karikára, míg a gumókat kis kockákra vágjuk.
Kevés olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rádobjuk a többi zöldséget és kissé megpirítjuk. Felöntjük vízzel, és majdnem teljesen készre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
Beletesszük a megmosott rizst is, és tovább főzzük gyenge lángon.
A sonkagombóchoz a kenyeret tejbe vagy vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Összekeverjük a ledarált sonkával, tojással és borssal (sót nem tettem bele a sonka sós volta miatt). Jól összegyúrjuk. Ha túl lágynak találnánk, tegyünk bele nyugodtan némi zsemlemorzsát, formázható állagú legyen.
Diónyi gombócokat formálunk belőle a két tenyerünk között, és a szelíden forrdogáló levesben néhány perc alatt készre főzzük.
A tejfölt elkeverjük a mustárral, néhány kanál forró levessel felhígítjuk (hőkiegyenlítés), majd a leveshez adjuk, de már nem forraljuk, ki ne csapódjon!
Kóstoljuk, korrigáljunk az ízén sóval, borssal, ha szükséges, és azon forrón tálaljuk.
Ez jó laktató!
VálaszTörlésNyami, jól is néz ki, meg nagyon finom is lehet:) Szeretem az ilyen leveseket.
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandó leves! Ha nem gond, elkérem a receptjét...Nagyon tetszik, guszta!!
VálaszTörlésDe jól néz ki! Biztosan az íze is remek. :)
VálaszTörlés